« Върни се назад Публикувано на 04.05.2011 / 9:25

Бате, гори, гори огънче…

После слизам долу, пред блока – да ударя една биричка и да разменим по някой лаф, и гледам дюнерът от другата страна на улицата затворен, дръпнали ролетката.

Добре, че другите в "Люлин" си седят. Иначе как я мислим тая работа, кой ще ни пази, след като Злото го гръмнаха американците и нахраниха рибите с него… Саддам поне гроб си има. (Ама съм забравил те що – и ние покрай тях – влязохме в Ирак? Ми там никакво ядрено или биологично оръжие не се откри… Даже още си стоят. Пак не знам защо.)

Чувам, че и военният министър ни съветва колко трябва да сме бдителни. Ето, бдя – и докладвам, че от агенцията за безопасност по храните са затворили дюнерджийницата. Е, нека пък от ДАНС да я отворят. За национална сигурност става въпрос, не за дюнери все пак. Ама не ги разбират тия работи ветеринарите…

(Не знам и ДАНС какво разбират, щото от ония акции по Сърница и Рудозем, дето прибраха разни книги на арабски от ходжи и имами, нищо не излезе. Май и книгите няма кой да им ги преведе, завалиите…)

Бате, ти виж там, събери хората – ако трябва и кризисен щаб да се направи. Като тоя, дето само не разбрах направи ли го или не кметът на Пловдив Славчо Атанасов, откак "Дръзки" влезе във войната с Либия. За да отбранява Пловдив, щото можело да е мишена за терористични заплахи. Що пък точно Пловдив – не разбрах. Мислех, че Альошата го пази…

Или иска да каже Атанасов, че няма вяра, че правителството – и МВР по-специално, ще направи най-доброто и ще осъществи превенция?! Явно е разколебан, да му се не види. А пък си имахте приказката и дружбата с него, като стана кмет – нали ГЕРБ тогава го крепяхте, а сега се е наклонил нещо накъм "Позитано"20… Изборно е, Бате, времето, всеки търси подпирачка – не му връзвай кусур.

Гледам, нашата домоуправителка Венета, на тъщата приятелката, много се накокошинила и тя. Ходи през неделята на митинга на БСП – първомайския. Тури си обувките, дето с тъщата са ги купували през 1996-а – тъщата си взе тогава нейните, за да посрещне Царя, а Венета – да си жени щерката. Има и едно сако, дето си го е шила за тържеството при пенсионирането, пепитено нещо си – и айде. Даже и кафе пи вкъщи.

Бегай, викам, че ще закъснееш. А пък тя: Ти грижа не бери, ей го де е – хващам метрото и съм на място. Кой, викам, ти го направи това метро, Венетоу? Бате Бойко.

Иначе щеше да биеш път от Люлин 5, дорде стигнеш жълтите павета с тая коксартроза. Ей, Бате, тва неблагодарници са туй, червените… Помнят кога хлябът е бил двайсе-трийсе стотинки преди двайсе-трийсе години, а не помнят кой им пусна метрото вчера. Ма то с възрастта така става.

Да ти кажа що дойде при тъщата. За да вземе една рамка назаем. Тъщата държи в тая рамка на оня лисичко Сакса, портрета. А Венета носи на бай Тошо снимката – едно към едно пасват, като размер ми е думата. Нема, вика на тъщата, да я вадим твойта, само ще наложим другаря Живков отгоре – да изкараме манифестацията и после ти я връщам.

И я наложи. Така и Царя, скрит под Тато, се разходи на митинга на БСП.
Като се замислих после, Бате, то май така се получи и иначе… А другарката Венета си донесе рамката, ама некъв пукнал стъклото, като се прибирала. Ударил с юмрук по генсека и почнал да пцува червените.

Ваш’та мама, викал, те заради неговите назначени милионерчета България стана мутристан и ми избегаа децата в чужбина!

Цецо вика – щели да се връщат. Верно ли е, Бате? Че те да се беха върнали, ама щом кризата изкараха в чужбина и не си дойдоха, значи България вече не е я броят. Невъзвращенци са, Бате. Че от Либия, дето я разсипаха от бомби, някои нашенци не пожелаха да си дойдат, че от другаде.

А твойта щерка, Бате, у Щатите ли е? Мойта мисли да остава там – ама първо да запише некво висше, че да може да замине на бригада.

Цветанов откъде знай, че ще се връщат ония емигранти от 1989-а – да не би оперативна информация да има? Че те са си построили комунизма оттатък, докато тук соцбичета ни бичеха по капиталистически. А ние пак сме си бедни като в соца – единствената разлика с оная беднотия, Бате, е, че хлябът не струва стотинки, а левче.
И имаме метро.

www.webcafe.bg

«