« Върни се назад Публикувано на 01.02.2011 / 10:19

Бате, баси пушилката

Бате, може ли да смята Цецо? Фана вчера некво цехче за цигари, после се похвали с операция "Фабриката". Нещо се опери, възвърна си кръщавките. Сигурно защото чу, че Янето ще ходи в чужбина – политиката не му отърва тука, и Наско Семов ще го наследява. Може и да (се) сложи край на записите – през който трябва, понапускаха.

Та за Цецовите сметки ми е думата. Нелегалният цех за цигари в с. Патриарх Евтимово, би имал капацитета да произведе количества, колкото е една трета от целия пазар в страната. Това го казва твоят вицепремиер и вътрешен министър.

Аааа, Бате, не така – ептен за малоумници ни взехте. Дай да смятаме.
Ето, чета, че през 2010 г. у нас са продадени 10.6 млрд. къса цигари. (Тоя пазар е бил 17 милиарда през 2008-а…) Ако следваме Цецовата аритметика, цехът можел да произведе почти 3.2 милиарда годишно.

У нас пушат над 3 милиона българи, тури ги три милиона, айде. Много се пуши – над 3000 къса на година, аре тури ги точно три хиляди – за по-лесно. Като прибавим и чужденците, дето идват и пушат, си е така.

По-нататък – колко е пазарният дял на "Булгартабак". Едни казват 35%, други 43%. Добре, 40 на сто да е. Ми, Бате, то излиза малко повече от това, дето цехът уж можел да произведе. Значи, едно цехче от Патриарх Евтимово, с 10-15 души работници, срещу двете фабрики на "Булгартабак" в Благоевград и София и най-малко трийсе пъти повече работещи?!

Ако е верно, тутакси мениджърите на холдинга да се уволнят и да се вземе така нареченият (в съобщенията на МВР) инженер Ангел Петров, дирижирал и организирал технологичния процес. Човекът е бивш кадър на "Булгартабак" и плащал на хората по 300 евро на вечер за работа. Бате, тия да не са китайци бе – откъде я вадят тая производителност?! Цецо казва, че можели да правят по 80 мастербокса на вечер. Значи, за петнайсетина дни пълнят тир.

Значи, всичко се изволня от "Булгартабак" и хванатите се пращат да въртят общественополезен труд, като покажат как се трудят за държавната хазна.

Бате, чакам ти да кажеш правилния отговор на задачката, дето Цв.Цв. смята, че я е решил. Ма какъв ти цех, каква фабрика, то направо си е клъстър. Обаче операция "Клъстъра" не върви, не е благозвучно, а и думата върви с обяснение що е то.

Както и да е. Нема да се задълбаваме. Може и да съм се объркал. Шурето ми провери сметките, вика – прав си. Ама аз и за задачата по ТВ "Европа" бях прав, пък то накрая кво излезе? Пита ме една красавица колко е 2+28-(2х15)+3+13-3+7-8+(4х2)+10=?. Пускам есемеса – 2.40 лева с ДДС, пиша 30, а оная ми обръща листа и на него – 732. Баси Call tv-то.

Шурето, той поне е с диплома за инженер, бива го, смета-смета и трийсе го изкара. Толкоз си е, Бате. Ама все ни лъжат. Като с хляба. Що поскъпва хляба, Бате? Как допускаш ти това да стане, като ще избираме наесен кметове и президент? Лев и трийсе за 700-800 грама никъв хляб, тва е обирджийство.

1:2:4. Знаеш ли това кво е – формулата, по която се смята цената на хляба. Зърно-брашно-хляб – всичко е за килограм. И аре смятаме. Обаче зърното няма да го смятаме по сегашните цени. Що ли – ами щото всички се запасиха от лятото, когато зърното се изкупуваше по 20-25 стотинки за кило от хората. Ето затова. И какво излиза – 25 стотинки-50 стотинки-левче. Да, ама не, казват тия, дето произвеждат. Трябва им над 200 процента печалба.

На борсите има брашно за 500-600 лева за тон, а никой не купува. Не купува, щото имат от запасите, а го шиткат хляба по надутите цени.

Бате, аз и на сметките на Миро Найденов не вярвам. Как така през 2009 г., когато реколтата беше 3.6 млн. тона зърно, хлябът и брашното не поскъпваха през ден. През 2010 г., когато реколтата беше 3.9 милиона тона (!!!), цените се вдигат?! Питам аз кой изнася зърно и кой позволи спекула на наш гръб.

До 1 януари от България са изнесени 1.586 млн. тона пшеница – официални данни са това на Националната служба по зърното и фуражите. Това е с 45 на сто повече от предходната година. От тях 69 % за ЕС – 1.098 млн. тона. Износът за трети страни е предимно за Бангладеш, Виетнам, Южна Корея, Израел, Филипини, Тунис, Либия, Мароко, Египет и Турция.

Според Найденов оставали 1.583 млн. тона, достатъчни до новата реколта. Е що поскъпва хлябът тогава… Същото е и за олиото, Бате. Питам и отговор не искам, искам мерки. Шурето – и той.
Добивът на слънчоглед от реколта 2010 г. е 1.461 млн. тона – т.е. по-голям е с 11.61% спрямо реколта 2009 г. Хем има повече суровина за олио, хем още през декември производителите предлагаха с близо 40% по-скъпо стоката си спрямо 2009-а, когато реколтата е била по-слаба.

Тва, Бате, с международните борси хич не ми се връзва. Връзва ми се с наговаряне и сдружаване. В смисъл дружно да дерем платеца.

Нищо друго няма да ти кажа. От тия сметки така се разгорещих, че ще си сипя една ракия – домашно производство, ще свия една цигара – домашно производство, и ще пусна телевизора. И, Бате, мноооого се надявам да не видя там Дянков, Мянков, Цецо или Миро БДС-то, дето да ми кажат кви сме отличници и кви храни трябва да ядем.

Тогава такъв пожар ще стане, че и ти не мож го изгаси…

www.webcafe.bg

«