« Върни се назад Публикувано на 04.04.2014 / 21:39

БАРЕКОВ ЩЕ ВНАСЯ ЗАПЛАТАТА СИ АКО СТАНЕ ЕВРОДЕПУТАТ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ

 

Николай Бареков ще внася заплатата си като евродепутат за социални дейности. „Цялата сума ще внасям в държавния бюджет, ако получа доверие на вота през май“, обяви лидерът на „България без цензура“ в Кюстендил. Градът е поредната спирка от турнето на ББЦ и коалиционните й партньори за повдигане на националното самочувствие на българите. Бареков обясни, че останалите евродепутати, избрани от листата на коалицията ще даряват 80% от заплатите си за българските читалища. „Ако получим властта, народните представители в българския парламент ще взимат средната работна заплата на региона, от който са избрани“, отсече той.

„Не сте сами, вие сте част от една армия, от един отбор, който отива на избори, за да ги спечели“, обърна се към кюстендилци Бареков. Той разказа как през последните дни турнето на „България без цензура“ и коалиционните й партньори са били в северната част на страната и са срещнали огромна подкрепа. Посочи как за първи път в страната се появява партия, която събира надеждите и подкрепата на младите българи. Той отсече, че е недопустимо след толкова години преход все още да има носталгия по управлението на Тодор Живков, нищо по-добро да не се е случило за държавата и за хората. „Нека да си дадем сметка как живеем и защо позволяваме по този начин политиците да се гаврят с нас българите. Станишев и Орешарски пак излъгаха, че ще осигурят работни места на младите. Защо не го направиха досега? И сега не го правят – назначиха 60-годишен милионер, мъж на вицепремиерката Даниела Бобева в МВР“, посочи лидерът на ББЦ.

„Нашата държава няма време. Тя се разпада, разрушава се“, предупреди Ангел Джамбазки от ВМРО. „От всички нас зависи дали ще я загубим или ще я вземем отново в ръцете си“, отсече той. Воеводата обясни пред кюстендилци какво означава днес патриотизъм в политиката – да направиш така, че да има българско образование, да има здравеопазване, достойните и заслужили възрастни хора да си позволят да си купят лекарствата и да се лекуват. „Патриотизъм и родолюбие е днес да направиш така, че да има добри доходи, добра социална политика, да направиш така, че хората по улиците да не гледат унили в обувките си, докато мислят дали ще им стигнат парите или дали човекът, който са изпратили в чужбина ще се върне и дали ще прати пари“, даде пример Джамбазки.
Няколко правителства ни докараха дотам, че да изнасяме хора, а да внасяме плодове и зеленчуци, обърна се към местните жители лидерът на ЗНС и народен представител Румен Йончев. „Кюстендил, черешовата градина на България, е докаран дотам, че в сезона на черешите те се продават у нас на безценица, а собствениците на черешовите градини ходят в Гърция да берат тамошната реколта за по-високи доходи“, възмути се той.

Даниела Колева от „Евромайки“ доведе в Кюстендил трите си деца. Тя се похвали, че женската организация на ББЦ е вече най-силната в страната от началото на прехода. „Дойде време жените да покажемя че политиката има нужда от нас. Най-силното ни оръжие е нашата емоция. Няма сила, която да спре женската емоция“, посочи Колева. Тя съобщи, че националният омбудсман Константин Пенчев категорично е застанал зад идеята на „Евромайки“ детските надбавки да са за всички деца и оповести, че следващата кауза на женската организация е свободния достъп на децата до терапевт. „Ние заставаме зад всички болки на майките. Най-после майките на България ще имат представители в европейския парламент и ще се борят за условия у нас като тези, в които майките отглеждат децата си в Европа“, заключи Колева.

Кризата не е само икономическа и политическа, но и криза на принципите и морала, посочи лидерът на „Движение Гергьовден“ Драгомир Стефанов, който е кандидат-зет в Кюстендил. „За кризата на принципите и морала трябва голямо обединение и силна воля. Това е причината за нашето обединение с ББЦ, ЗНС и ВМРО“, обясни той. Той направи ретроспекция на поразиите, направени в здравеопазването, образованието и другите сектори. „Те не бяха реформирани, за да може да се краде от тях. За последните 10 години парите за здравеопазване са се увеличили три пъти, а качеството е паднало три пъти. Това означава само, че в тази сфера се краде, но не от лекарите и сестрите. Никой от правителствата не пожела да реформира тези сектори, защото бяха с кратък мандат, а тези реформи искат по-дълго време. Този кабинет, който бе заченат порочно и в грях също няма да изкара мандата си. Всеки ден, когато тези хора са на власт, ние вървим все по-надолу. Ние обаче имаме намерение да започнем работа по дългосрочни цели. Трябва да има хоризонта поне от 20-25 г. – да се знае как ще се прави образование, здравеопазване, бизнес“, каза Стефанов и посочи необходимостта от национална доктрина на България.

Депутатът Светлин Танчев пък бе категоричен пред кюстендилци, че е нужна демокрация от хората и за хората, но за да функционира тя, трябва да сме готови с ясна позиция как да изглежда бъдещето ни. ″Бях се отчаял от политиката и бях решил да изляза от нея. За 6 години в нея видях не само, че всички са си приятели, но и че всички са бандити. Едните са бандити с бели якички, които по-елегантно точат еврофондове и други сектори, а другата – брутални криминалнопроявени типове. Не заминах отново за Америка, защото Бареков ме убеди да остана заедно да направим промяната. Всичко зависи от нас самите, трябва да се обединим“, призова депутатът.
Зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев пък качи кошче за смет на сцената и обяви, че в него трябва да се приберат боклуците от българската политика. „За една година след февруарските протести нищо не се случи – платихме си високите сметки за ток и дойдоха същите боклуци на власт като предишните. Вече ми идва повече. Всеки ден гледам хората и слушам историите им – че банките им взимат жилищата, че сметките им изяждат пенсиите. Дойде ми до гуша“, сподели Славчев. „Площадът“ Нешка Робева похвали легендарната школа по художествена гимнастика в Кюстендил и призова местните жители да сложат край на търпението и на апатията като поискат промяна.

Afera.bg

«