« Върни се назад Публикувано на 05.02.2014 / 14:34

БАРЕКОВ СЛОЖИ НА МАСАТА 12 ТЕМИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ

 

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков призова да бъде свикана кръгла маса, на която да се обсъди дневния ред на референдума, който президентът Росен Плевнелиев предложи да се проведе в деня на евроизборите. Бареков призова на една маса да седнат държавния глава, както и представители на партиите в НС и тези извън него, ВМРО, ЗНС, Екогласност, НФСБ Реформаторския блок и да уточнят искаме ли референдум и за какво точно да бъде той.

Ходът на Росен Плевнелиев е смел, има резон в него, има и недостатъци, но нека те да бъдат повод за една такава кръгла маса, призова на пресконференция лидерът на „България без цензура“.

Ние като политическа сила подкрепяме желанието на Росен Плевнелиев европейските избори да бъдат съчетани с референдум.

Подкрепяме и вчерашните му изказвания, че всеки един избор занапред трябва да бъде съчетан с референдум, каза още Николай Бареков.

Той изтъкна, че референдумът се е оказал най-плашещата дума за българския политически елит и уточни, че какви са мотивите на Плевнелиев – дали е популист, дали иска да помогне на ГЕРБ и Реформаторския блок, тях не ги интересува.

Дали ние ще спечелим, или ще загубим, това не го коментираме.

Ние сме трета политическа сила в България и говорим от името на най-голямата извънпарламентарна партия в България, допълни Николай Бареков. Той, заедно с представители на Националното ръководство, сред които Хайк Гарабедян, адвокат Дяко Дяков, Деси Балабанова, Рада Коджабашева, Ангел Славчев, Стефан Кенов, проф. Мирослава Кортенска, представиха и темите, по които според „България без цензура“ може да бъде запитана нацията.

Референдум за:

1.       Данък „Богатство“ за всички физически лица, които правят покупки на движими и недвижими луксозни вещи на стойност над 1 милион лв. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна в Закон за доходите на физическите лица.

2.       Прогресивно семейно подоходно облагане. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна в Закона за доходите на физическите лица.

3.       Намаляване размера на партийните субсидии. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна, чрез гласуване на Закона за Държавния бюджет и чрез актуализация на настоящия Закон за Държавния бюджет.

4.       Замразяване на заплатите на общинските съветници и народните представители. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна в ЗМСМА – за общинските съветници и промяна на ПОДЗНС за народните представители.

5.       Ограничена мандатност до 2 мандата за всички избираеми политически длъжности. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна на Закона за изменение и допълнение на Конституцията

6.       Забрана на монополните дружества (ЕРП-та и ВиК) да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите. Не се изисква свикване на ВНС.

7.       Държавно субсидиране на обезщетенията за майчинство и въвеждане на допълнително стимулиране за раждане на второ дете в размер на 350 лв. на месец до достигане на 7 годишна възраст на детето. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна на Кодекса за социално осигуряване.

8.       Трудово-образователна повинност за лицата със средно образование и на тези без образование. Не се изисква свикване на ВНС. Приемане на Закон за Трудово-образователна повинност.

9.       Операция „Чисти ръце”. Задължителен отказ на магистрати, политически лица и техните семейства от банкова тайна. Не се изисква свикване на ВНС. Промяна на законодателната уредба и създаване на орган към МВР или Прокуратурата.

10.   Функционално ограничение на имунитета на народните представители. Не се изисква свикване на ВНС. Закон за изменение и допълнение на Конституцията.

11.   Намаляване на броя на народните представители на 120 души. Необходимо е свикването на ВНС при условие, че се проведе референдум за свикване на Велико народно събрание.

12.   Пряк избор на съдии, прокурори, началници на РУП. Необходимо е свикването на ВНС при условие, че се проведе референдум за свикване на Велико народно събрание.

С нашите предложения днес подаваме ръка на всички политически партии и ги молим да седнем заедно в следващите дни и да уточним какви да бъдат въпросите на референдума.

Нямаме нищо против въпроса за задължителното гласуване – ще го подкрепим, но нека Плевнелиев да покаже уважение към тези, с които ще управлява съвсем скоро, изтъкна Николай Бареков, подчертавайки: Е, трети сме, но няма да останем трети дълго време, защото хората няма да гласуват за БСП, ДПС и ГЕРБ. Алтернативата сме ние.“

Той уточни, че ако партиите не откликнат на призива на „България без цензура“, ще бъде инициирана подписка и изрази убеденост, че за установените от закона 2 месеца ще съберат между 200 и 500 хиляди подписа.

Ще ги внесем и тогава ще ни е много интересна реакцията на тези фракции в парламента, заяви Николай Бареков.

По думите му, това не е тяхната цел, защото те искат дебат пред медиите за въпросите на референдума.

Afera.bg

«