« Върни се назад Публикувано на 25.01.2014 / 15:34

БАРЕКОВ НА КОНГРЕСА НА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”: ИСКАМЕ ПОНЕ ДВА МАНДАТА ВЪВ ВЛАСТТА. МОЯТА КАУЗА Е САМО ЕДНА – БЪЛГАРИЯ!

 Николай Бареков храбро поиска поне два мандата във властта. Това той направи в официалната си реч на учредителния конгрес на партията „България без цензура“. „Ние искаме управление в рамките най-малко на два политически мандата. В средата на първия мандат, обещаваме рязко подобрение на икономиката и доходите. В края на този мандат ще поискаме референдум за Велико народно събрание, за да извършим реформи в съдебната власт и да намалим броя на народните представители“, очерта плановете си новият политик.

Бареков оповести основните задачи, които си поставя партията. „Чрез подкрепа на малкия и среден бизнес и чрез правила за едрия, ние гарантираме икономически възход, а следствие от него – осигуряване на работа и доходи, както и сигурност за майките, децата и българските пенсионери“.

„Гарантирам, че след нашето управление и по време на него, ние ще извършим всички необходими реформи в икономическата и съдебна сфера и като краен резултат ще изкореним корупцията. Призовавам при промените в НК да не се премахва доживотното наказание, защото в следствие от действията на моето управление, редица български политици ще бъдат разследвани и вероятно осъдени с тежки присъди. Парите, заграбени от народа, са скрити в офшорки или кеш и с нашата политическа воля всички заграбени пари ще бъдат открити, конфискувани и върнати за социални програми“, обеща Бареков. Той обяви, че е готов за лидер на партията и за властта като премиер.

До няколко дни ще стана единственият български политик, който ще отвори  своите авоари в български банки, те не са в офшорки. Всичко, което съм  изкарал, ще даря на Гражданско движение „България без цензура“. Правя  го, защото оттук нататък моята кауза ще е само една – България,

обеща  Бареков и вдигна за втори път на крак препълнената зала в НДК. Той се обърна към учредителите и гостите: „Помогнете ми, дайте ми сили! Когато напускам властта, да го направя като един мой приятел преди време – Петър Стоянов – с аплодисменти. Не желая да си тръгвам, както го направиха Борисов и Станишев – като мишки през задния вход“. За да илюстрира емоциите си, новият политик прочете стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра”.

Поздрав от Емил Георгиев – председател на „Екогласност“

В този хубав ден с учредяването на партия „България без цензура“ се слага началото на нова надежда в обществения живот за България. В тази връзка за нас от „Екогласност“ е изключителна чест да присъстваме на учредителния ви конгрес. Позволете ми от името на „Екогласност“ да се обърна към вас като приятели. Пожелаваме ви успешен конгрес, регистрация и участие в изборите за Европейски парламент, които са много важни за вас. От „Екогласност“ винаги сме протягали ръка за приятелство, а присъствието на вашия конгрес е не една, а две протегнати ръце за приятелство. Вън вали дългоочакван сняг, убеден съм, че това в символ, че ще ви върви по вода и ви пожелаваме успех. Ще се обърна към г-н Бареков като към приятел – Николай благодаря на теб и твоя екип, че бяхте до нас в тежката битка с големите екологични терористи, които унищожават нашата природа – такива като Прокопиев и други. Благодаря ти, Николай!

Приветствие от бившия премиер на Латвия Ейнарс Репше

Най-напред искам да ви поздравя за вашата много важна и полезна инициатива да внесете прозрачност и отчетност при управлението и целта ви да търсите нови пътища да използвате властта, за да се погрижите за народа. Това са високи цели наистина и много необходими. Корупцията е огромен проблем, не само поради това, че нарушава някакви абстрактни правила, но и затова, че ревизира държавното управление и пречи на управлението.
Корупцията не позволява благата да се разпределят правилно и най-добрите бизнес практики сочат, че корупцията не позволява обществените ресурси да отиват там, където са най-необходими и биха донесли най-добър ефект и където една вложена стотинка ще има най-голяма възвращаемост в името на доброто на нацията. Корупцията пропилява всички национални ресурси – частни и публични. Корупцията трябва да се разглежда като тумор, като смъртна болест, която обхваща цялото таяло и го парализира, както парализира икономиката. Развитите нации или са се справили изцяло с корупцията, или поне са я намалили до поносими равнища, защото когато правителството е освободено от корупция, може да се развиваш много по-бързо и да ставаш по-богат. Тези държави, които не са се освободили от корупцията са много по-малко богати и по-малко доволни и щастливи.
Така че ви поздравявам с поставените високи цели. Вашата мисия е достойна и необходима. До голяма степен тя няма да бъде лесна. Ако ми позволите да ви дам съвет той би бил: Най-важното е да създадете едно бюро, което да предотвратява корупцията, което да е под ръководството на много интелигентни хора, които са достойни и почтени, но също които добре разбират и познават основни човешки права на гражданите и правилната процедура тези права да са гарантирани надлежно.
С други думи, ако разгърнете пълната сила на правосъдието и тя се стовари върху онези, които нарушават закона, не забравяйте за правосъдието, което съди право. Бъдете твърди, но и справедливи, не се двоумете в борбата с корупцията и помнете, че унищожаването на корупцията е това, което целите, а не отмъщение. Борете се с корупцията. Прекалено много са съгрешилите, но помнете, че дори и осъдените престъпници имат права и се очаква да се поправят и допринесат към обществото, когато излязат от затвора. Ако се борите с всички, които някога са нарушавали правилата, ще се изненадате колко са много те.
Създайте добри практики, процедури, които са прозрачни с цел да намалите процента на корупцията – така ще успеете много по-бързо и много от тях ще застанат на ваша страна. Постепенно въвеждайте вашата политика, бавно, но без да спирате с много разяснителна и просветителска работа. Недейте да преувеличавате, да прекалявате с антикорупционната реторика, защото дори и най-честните държавни служители ще се уплашат, ще спрат да работят и да допринасят за доброто, за да не излезе че са корумпирани. Държавните служители трябва да работят ръка за ръка заедно с частния бизнес в полза на всеки и това може да стане само, ако не се допуска получаването на подкупи.
Това е, което имах да ви кажа като най-важни съвети. Пожелавам ви най-големия успех в създаването на вашата политическа партия и да постигнете вашите много важни и много смели антикорупционни цели. Аз съм на ваша страна и знам, че ще успеете.

Приветствие на Уесли Кларк пред Учредителния конгрес на „България без цензура“

Голямо удоволствие за мен като американец е да видя това море от хора, море от подкрепа и решимост за промяна и подобрение. Демокрацията е процес, който се самопоправя. Когато политическите партии се опитват да постигнат нещо и не успеят да представляват интереса на мнозинството, в реалните демокрации хората се сдружават и търсят нови лидери. Това е демокрацията.
Заради това съм тук, за да извървим този процес днес. Можете да го наречете второто стъпало на демокрацията в България или Източна Европа. Това е едно ново поколение, което е извикано за живот от желанието на народа и търси обединение, а не разделение. Затова е демокрацията, заради това тя е наречена така. Тук съм като американец и искам да ви поздравя. Тук съм, за да подкрепя Николай Бареков.

Председателят на партия „Нова станка“ – Сърбия Зоран Живкович,

за учредяването на „България без цензура“

ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО
Уважаеми приятели,
за съжаление няма да мога да пристигна на учредителния конгрес на „България без цензура”, но искрено изказвам своето задоволство от това, че в България се формира партия, която да се бори за правата на гражданите и против лошите политики.
Смятам, че както в Сърбия, така и в България има нужда от нова сила, която да работи завъзстановяване надостойнството на гражданите и вярата, че в политиката може да има чисти ръце и че политиката може да бъде инструмент в полза и за доброто на гражданите.
Вярвам , че „България без цензура” е тази партия , която ще успее да се пребори с престъпните практики, корупцията и другите недъзи на обществото, за което Ви засвидетелствам своята най-силна подкрепа.
Желая Ви пълен успех в днешната Ви работа.
Сърдечен поздрав,

Зоран Живкович,

Белград, 24 януари 2014 г.

За председател на партия „България без цензура“ бе избран Николай Бареков.

Той бе избран единодушно за минута от 3211 делегати в зала 1 на НДК. Други кандидатури нямаше.

„Ще се кандидатирам за водач на листата, но от Пловдив, обяви на своите още Бареков. Той хвърли ръкавицата към Борисов, Станишев и Местан

и те по негов пример да поведат листите на партиите си за евровота, а не да се крият зад жени, както обикновено правят.

Минимум 4-ма евродепутати и незабавни предсрочни парламентарни избори, спусна като цел на делегатите лидерът.

Ангел Славчев и Рада Коджабашева са двамата заместник-председатели на партията, посочени от Бареков. По устав той има право да посочи заместниците си, които ще бъдат общо петима. Останалите му зачестници ще бъдат оповестени на по-късен етап, в хода на общинските конференции, които тръгват в цялата страна.

Бареков благодари за доверието и представи 31 членове на ръководството на новата партия.

Сред тях са Стефан Кенов, бившият кандидат-кмет на Варна доц. Христо Бозов, проф. Мирослава Кортенска, ген. Люцкан Люцканов, адвокат Дяко Дяков, евромайките Даниела Колева и Калина Крумова, и други вече известни лица от движението „България без цензура“.

Искаме демократично да пишете вашите листи, няма да има нито една спусната кандидатура от София, подчерта Бареков.

Преди избора на ръководство „България без цензура“ гласува устава на партията. Това е най-демократичният партиен устав, каза юристът Деси Балабанова. Уставът дава възможност всеки член на партията да може да бъде избран на ключова позиция от своите съпартийци.

Партията има три национални ръководни органа. Това са Националният съвет на регионите, Изпълнителният съвет и Контролният съвет.

Управленските органи на териториално ниво ще разполагат с Клуб, Общинска организация, а в по-големите градове ще има и Районен и Областен съвет.

За разлика от другите партии, където партийните назначения се спускат отгоре, в „България без цензура“ нещата ще са обърнати, т. е. – както къщата се гради от основите към покрива, така и членовете на партията ще могат да се издигат според възможностите си и оценката на другите членове“, коментира Балабанова. Така ще бъде на ниво Общинско събрание, Областен съвет, Национален съвет на регионите и Изпълнителен съвет, поясни тя.

 

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”:

 

Създаваме тази партия като алтернатива за налагане на идеите и популяризиране на вижданията си.

Ще привлечем хора с авторитет, за да извършим реформите в страната, които да поставят България на реалната европейска сцена. Само по този начин може да спрем корупцията, олигархията и некадърността, да се освободят силите на народа и така хората да станат по-богати и да преживяват по-спокойно дните си.

Днес, 25 януари 2014 г., сме се събрали свободни хора, със силна воля и обич към България, за да поставим едно ново начало. Декларираме пред всички, че сме се заедно тук не заради себе си, а защото вярваме, че страната ни трябва да бъде друга и в родината ни може да се живее по-щастливо и по-свободно.

За нас са от значение:

Свободата, която смятаме за основна ценност и фундамент, върху който може да се изгражда както всяка личност, така и демокрацията в една държава;

Родолюбието – като основа за запазването на нашите традиции, език и история, за съхранение и прослава на българската нация, която чрез успешното си развитие да даде повод за национална гордост на бъдещите поколения;

Солидарността – като основно разбиране за системата от връзки в нашето общество, където човек трябва да се усеща близък и сплотен със съгражданите си срещу всички превратности на живота;

Сигурността – като необходимо условие за съхранение на общността, човешките права, възможностите за просперитет и личното имущество на гражданите;

Индивидуалната сигурност на гражданите като основополагащ елемент за спокойното и прогресивно развитие на държавата, а националната сигурност смятаме за колективна отговорност и върховен приоритет;

Справедливостта – като система от обществено приемливи морални и етични норми, залегнали в основата както на човешките взаимоотношения, така и на правораздавателната система в унисон с европейските норми и съюзните правила.

Смятаме личния успех за основа на колективния успех на обществото и настояваме за изграждане на социум, в който предимство получават знаещите, можещите и работещите, за да може смисълът на труда и усилията да се окаже определящ за просперитета на всеки. За нас политиката не е самоцел, а средство за подобряване на жизнения стандарт на българските граждани и възможност да помогнем на слабите и нуждаещите се. Както и да осигурим възможности за образованите и силните.

Създаваме тази партия като алтернатива за налагане на идеите и популяризиране на вижданията си. Ще привлечем хора с авторитет, за да извършим реформите в страната, които да поставят България на реалната европейска сцена. Само по този начин може да спрем корупцията, олигархията и некадърността, да се освободят силите на народа и така хората да станат по-богати и да преживяват по-спокойно дните си. Ние сме за смяна на политическото статукво и се обявяваме за борба с политическата олигархия в лицето на партиите, които управляваха българския народ по време на прехода, загърбвайки принципа на справедливостта. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото и да формираме политика с грижа за хората.

България днес няма посока за развитие. Ние сме решени да предложим пътя със свои конкретни политики:

1) Операция „Чисти ръце“ за целия политически елит. Законово преследване на всички доходи и собственост, придобити с измама и злоупотреба с влияние;

2) Намаляване на броя на депутатите до 120 души. По-малък, но по-ефективен и работещ парламент;

3) Засилена децентрализация на местната власт. Пряк избор на областните управители;

4) Отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Не е справедливо бедните българи да плащат колкото олигарсите;

5) Данък „Солидарност“ на физическите лица с доход над 1 милион лева годишно. Който има много, той носи отговорност към обществото.

6) Пряк избор на районни и градски прокурори, съдии и началници на РПУ-та. Съдебната система да стане независима от политиците.

7) Възстановяване на казармата за отпадналите от системата на образованието. Да дадем втори шанс за възпитание и образование на младежите.

8) Забрана на ЕРП-та и ВиК да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите. Забрана офшорни дружества да участват в естествените монополи. Безкомпромисна и последователна борба с монополите до пълна деполитизация.

9) Деполитизация на НЗОК и връщане на социално слабите и здравно неосигурените обратно в системата. Парите за здраве трябва да са под граждански контрол, а не за политически злоупотреби.

10) Промени в Закона за обществените поръчки. Гаранции за малките и средни местни фирми като подизпълнители. Значително намаляване на административните изисквания. Да защитим малките от картела на големите в икономиката.

11) Създаване на фирми с държавно участие при изкупуването и преработката на земеделска продукция.

12) Безплатен таблет за всеки ученик. Всяко дете има право да влезе в информационния век.

13) Безплатни лекарства за всички деца от 0 до 7-годишна възраст.

14) Стимулиране на раждането на второ дете с изплащането за него на 350 лв. месечно за срок от 7 години.

15) Минимален гарантиран месечен доход в рамките на ЕС. Изравняване на най-ниските пенсии до линията на бедността (260 лв.). Време е България да стане европейска държава не само на думи.

16) Диференцирано ДДС за детски храни, учебници, лекарства и други хранителни продукти от първа необходимост.

17) Европейски ЖП транспорт с европейски пари. Съвременна и екологична инфраструктура.

18) България на шест региона с шест индустриални парка, с 3-годишни данъчни облекчения за стартираща индустрия.

19) Окрупняване на ВУЗ-ове и създаване на техни филиали в Северозападна България и Родопите. По-ефективно разпределение на ВУЗ-овете за по-ефективно и модерно висше образование.

20) Създаване на нови работни места чрез облекчения за малкия и среден бизнес. Държавата да не натоварва бизнеса, а да търси начини да го подпомага и насърчава.

Как ПП „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” ще постигне целите си:

– чрез срещи и разговори в селата и градовете на България;

– с пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации;

– чрез разширяване на структурите си;

– чрез повишаване на публичното си влияние;

– чрез участие в местни, парламентарни, президентски и европейски избори;

– чрез пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.

Ние ще работим в полза на цялото общество без оглед на нашите расови, етнически, религиозни и политически различия. България е нашият общ дом и всички трябва спокойно и с достойнство да отглеждаме децата си в него.

Afera.bg

 

«