« Върни се назад Публикувано на 20.10.2014 / 20:50

“Банк Российский кредит” иска да купи 100% от банка „Виктория”/КТБ/! Светна ли ви сега кой изви ръцете и на Доган?!

ДОГАН И ПЕЕВСКИРуската “Банк Российский кредит” е заявила интерес да закупи 100% от капитала на банка “Виктория” от групата КТБ. Писмото от руската банка е пристигнало в късния следобед в петък. “Виктория” стана част от групата на КТБ в началото на юни. Малко след това и двете банки бяха поставени под специален надзор. За КТБ срокът на надзора изтича на 20 ноември, а за “Виктория” – на 22 ноември, пише в. Труд.

Междувременно вчера компаниите “Ърнст и Янг Одит”, “Делойт одит” и “Афа” внесоха в БНБ доклад за цялостната оценка на активите на КТБ. От него ще стане ясно каква е дупката в капитала на банката. По неофициална информация недостигът е над милиард лева. Очаква се до няколко дни БНБ да обяви резултатите от доклада. До края на месеца централната банка ще чака от одиторските компании и отчет за капиталовата адекватност на КТБ. Едва след това ще бъде взето решение за банката. Ако се потвърди, че собственият капитал на КТБ е отрицателен, БНБ е длъжна да отнеме лиценза . След това в срок до 20 дни трябва да започне изплащането на депозитите до 196 000 лв. от гаранционния фонд. Това ще стане през друга търговска банка. След това хората ще могат да изтеглят спестяванията си или да наредят средствата да бъдат прехвърлени в друга банка.
В момента фондът разполага с 2,1 млрд. лв. Гарантираните депозити в КТБ са над 3,6 млрд. лв., а тези във “Виктория” – около 55 млн. лв. Това означава, че трябва да се реши как ще се запълни недостигът от средства, пише още в. Труд.
До този момент някак умишлено и неглижирано никой не говореше сериозно за „руската връзка” в „аферата КТБ”. Много от наблюдателите се питаха как така Ахмед Доган, който е изключително умен играч, допусна това показно позорище между Пеевски и Цветан Василев?
Някой да си спомня кипърския вариант с „банковата криза” и руските олигарси?
Светва ли под шапката кой може да извие ръцете, пък дори и на Доган?
Апропо, хубаво е прокуратурата да провери дали има и в момента връщане на депозити на мощни вложители в КТБ, срещу 50% ресто?
Afera.bg

«