« Върни се назад Публикувано на 10.11.2021 / 14:06

БАЛОТАЖЪТ Е СИГУРЕН. БСП ЩЕ РАЗБЕРЕ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН, ЧЕ РАДЕВ ИГРАЕ СВОЯ ИГРА

Броени дни преди изборите е важно да се припомнят и изяснят няколко възможности.

Първо, балотажът е сигурен. Последните два месеца показаха отсъствието на капацитет в много сфери. Ако някой смята, че до балотаж няма да се стигне или е наивен, или пък е твърде информиран за действителното наличие на определени процеси, свързани с протичането на изборите и резервните части.

Второ, важно е с колко точно ГЕРБ ще бъде първа сила. И тук е интересната част. Първа сила може да не означава победител. Ако се гледа към спектъра на временните инженерни политически проекти, един от изводите е, че или се работи за продължаване на „временното“ правителство, или замяната му с широка коалиция, която да следва същата линия.

Ние живеем в страната на неограничените възможности – при наличие на доказано нарушаване на Конституцията обществената реакция е нулева, дори като проявление в социологическите изследвания. Почти никакъв медиен и обществен рефлекс за критика и действия. Твърде много говори този извод сам по себе си.

Силен резултат на ГЕРБ на парламентарния вот може да предизвика преговори (както вътрешни, така и външни) за преосмисляне на позиции. Седмицата след 14-ти ноември ще бъде най-интересна в междупартийните отношения с външно медиаторство. Обратът не е невъзможен. От това зависи и съставянето на бъдещо управление, различно от настоящото.

Трето, БСП вероятно ще разбере по трудния начин, че Радев играе своя игра. Тя е средство и инструмент, въпреки временните облаги. Това ще покаже и резултатът, неслучайно изследванията представят картината като битка за второто място. Психологическите поражения ако бъде повторено третото място ще са тежки. Още повече, че ако се случи ще бъде от партията, която беше родена от същото служебно правителство и президент, но и с измама. Дори да е близък резултатът, ефектът ще бъде сходен.

Четвърто – важно е да се погледне към патриотичната ниша и дали тя ще бъде заета от „Възраждане“. Част от недоволството срещу мерки и сертификати може да бъде капитализирано. Скокът ще бъде труден, ако бъде допуснат, но ако се случи си струва отбелязването. Възможно да е за сметка на ИБГНИ.

Станислав Бачев

«