Публикувано на 03.08.2022 / 9:15

БАБХ ОТКАЗА ДА ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕТО НА ВАС. ТИРОВЕ ОТНОВО ЗАДРЪСТИХА ГРАНИЦАТА!

В знак на протест, шофьорите, изнервени до краен предел от действията на БАБХ, огласиха с клаксони цялата гранична зона.

БАБХ сътвори куп изцепки и предизвика нов хаос на ГКПП „Кап. Андреево“. Ръководството на Агенцията в лицето на шефа й Христо Даскалов отказа да изпълни две решения на Върховния административен съд и да допусне фирми оператори да товарят и разтоварват стоките, върху които се извърша фитосанитарен контрол.

Това е и причината вчера да спре целия трафик на камиони с продукция на границата от страната на Турция и да не допусне нито един от тях да влезе у нас. Само по себе си това е не само прецедент, но и своеобразно грубо погазване и незачитане на закона. В знак на протест, шофьорите, изнервени до краен предел от действията на БАБХ, огласиха с клаксони цялата гранична зона.

До късно вечерта на практика нито един тир не бе допуснат до проверка. Оказва се, че наскоро в БАБХ са назначили няколко верни хора на предишната власт и са ги пратили на „Кап. Андреево“ уж да наблюдават и организират проверката на храните. Част от тях, обаче са криминално проявени за наркотици, рекет и изнудване, което е скандално само по себе си заради факта, че зоната е под специален контрол.

Другият притеснителен момент е, че нито един от тях няма нужния опит и професионална подготовка. „Тарторът“ на новоназначените е Николай Едрев – брат на тв звездата Андрей Едрев. Заради указанията му, граничещи с тотално нарушение на европейските регламенти, инспекторите се видяха принудени да напишат на директора Христо Даскалов „кърваво писмо“.

В него те описаха безобразията, които са принудени да вършат под устните нареждания на Едрев. Вчера напрежението ескалира и се наложи гранична полиция да му състави протокол за предупреждение заради заплахите, които е отправял.

На място се е появил зам.-директорът на БАБХ Ангел Мавровски ,който вместо да разреши проблема, го е заплел още повече. Заради всички неуредици, които Агенцията създаде покрай спиране дейността на лабораторията за фитосанитарен контрол, турската страна изпрати предупредителна нота.

В нея се подчертава, че заради грандиозните финансови загуби, които са принудени да търпят превозваческите фирми, те ще се отнесат в съда. Припомняме ви, че преди месец-два, от БАБХ се опитаха да лансират свои фирми за действие на границата, но впоследствие се оказа, че те също се управляват от криминално проявени лица.

Така опитат да се лансират „наши фирми“, близки до предишните управляващи, претърпя крах. Лансираните тези за отправени заплахи спрямо шефа на БАБХ Христо Даскалов и бившия вече зам.-министър на земеделието Иван Христанов се оказаха партенка.

Нито една служба не потвърди техните думи. Оказва се, че по регламент разтоварването на стоките при граничен контрол в ЕС също се организира от частни фирми, като държавата има задача да контролира дейността им, което бе определено безспорно и от българския върховен съд.

Ще продължим да следим как днес ще се развие ситуацията на границата, а именно дали БАБХ ще бойкотира дейността на „Кап. Андреево“, както и дали като държавна институция ще се съобрази със закона, като изпълни решението на българския съд или потъпкването на закона ще продължи да бъде толерирано от вече отиващата си власт в лицето на директора на БАБХ .

Коментари 11 за
“БАБХ ОТКАЗА ДА ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕТО НА ВАС. ТИРОВЕ ОТНОВО ЗАДРЪСТИХА ГРАНИЦАТА!”

 1. Вече съвсем ясно е на всеки ,че академичното съсловие не стават за управленци. Да си гледат науката /ама повечето са назначени , а не за научни постижения са професори / и само да дават съвети в своята област , ако им искат такива.

 2. Някой има ли съмнение, че решението на ВАС е поръчково? Мотивите са налудничави.
  И председателят на ВАС е назначен от мафията.

 3. Сега вече някой има ли съмнения, защо 32 години сме в разкрачено положение? Решението на СЪД по същество си е ЗАПОВЕД. В БАБХ дали са наясно?

 4. Аз съм за държавата да е с контрол за всичко на границата.
  Иначе защо да не сложат и Делта Гард за гранична полиция.
  До тук добре, но некадърниците няколко месеца не могат да започнат обработка на камионите и задръстиха пункта. Когато в Китай за 8 дни построиха 14 етажна болница за 1000 болни от ковид, в Турция за 48 часа е прехвърлено оборудването от действащото на новото летище и не е усетено, че пътниците са деслуцитсни на ново летище – няма как ходещите в телевизорите зам. министър и измислен професор шеф на БАБХ да не са абсолютни некадърници да организират дейността.
  Сега обаче след решения на съд, колкото и некадърни решения да има странно защо прокуратурата не повдигна обвинение за препятстване изпълнението на съдебно решение. Гешев пак заспа, а в началото кипеше от енергия :)))) Дали не му натежа капата?

 5. Харвардските римляни паднаха,но инсталираните на властови позиции мекерета останаха.Какво би станало, ако редови гражданин не изпълни решение на ВАС, или вече всеки българин може да прави, каквото си пожелае? Как може все още да изпълнява тази длъжност директора на БАБХ ,след поредицата от скандали ,след като на граничния пункт- лицето на България, се разпореждат наркомани и рекетьори?За пореден път виждаме,че законите не се отнасят за властимащите.

 6. Няма по голяма и нагла секта от прокопиевата секта и маскирали са се като промяна! това са долнопробна крадлива нагла лъжлива секта.

 7. Трудностите са много, но има и по-сложни неща, които ще се регулират в международен съд.

 8. Тя тази простотия е и когато влизаш с лека кола примерно (ползвам Калотина).Не го оправиха.Та пункта е лицето на една страна-първи впечатления.Знаят че лятото има стотици хиляди коли.Направете 1 коридор само за български граждани.Чакаш като халтав заедно с гастърбайтерите. Мръсно,разнебитено.Едни цигани стопанисват една тоалетна срещу левче.После тъпотиите с винетките. Дотегнали са ми.В бивша Югославия никакви проблеми за което и да е.Пунктовете им като слънце.А за пътят до София…Няма отбивка из цяла БГ като хората.Никаква политика за инфраструктура.Какъв туризъм какви 5 лева.Кочина.Тиквата почна нещо и колкото и некачествено да са го строили е нещо,по Добро от нищо.Нямам думи.А тия тираджии ги Съжалявам. Като минават през БГ къде ще се изкъпят, къде ще починат на обезопасени място.По светът това е бизнес-бани за тях,перални(платени) ,магазини и закусвални…Дори стаи за бебета има.Без думи.

 9. Добрий ютро Мафиотостан! Мутрите освен морето приватизираха и държавата ни, с височайшата помощ на Европа и нашите партии-ОПГ-та! Нали знаете за какви суми става на въпрос? Нали се сещате, че така безконтролно минава и белото скрито сред зеленчуците, плодовете, лекарствата и т.н.?! Завръщайки се от поредицата си мисия си позволих след рапорта при генерала, да попитам докога ще бъде така от година на година, все по зле. И той ми отговори, че така ще бъде още 10-15 г. докато се преразпредели националното ни богатство в чужди и „наши ръце“!! И докато си траем и спим на три без кос, така ще бъде!! Точка, казах … Изводите си направете сами!

 10. Боко клатеше с 200 км. в час,тея лапат по 200 лв. в минута …
  Все бързи,яростни секижии.

  Ний балъците,дето отвреме ,навреме дигаме шеметната скорост от 60км./ч за кво ли се обаждаме въобще ?

  Венсеремос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *