« Върни се назад Публикувано на 03.08.2022 / 9:15

БАБХ ОТКАЗА ДА ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕТО НА ВАС. ТИРОВЕ ОТНОВО ЗАДРЪСТИХА ГРАНИЦАТА!

В знак на протест, шофьорите, изнервени до краен предел от действията на БАБХ, огласиха с клаксони цялата гранична зона.

БАБХ сътвори куп изцепки и предизвика нов хаос на ГКПП „Кап. Андреево“. Ръководството на Агенцията в лицето на шефа й Христо Даскалов отказа да изпълни две решения на Върховния административен съд и да допусне фирми оператори да товарят и разтоварват стоките, върху които се извърша фитосанитарен контрол.

Това е и причината вчера да спре целия трафик на камиони с продукция на границата от страната на Турция и да не допусне нито един от тях да влезе у нас. Само по себе си това е не само прецедент, но и своеобразно грубо погазване и незачитане на закона. В знак на протест, шофьорите, изнервени до краен предел от действията на БАБХ, огласиха с клаксони цялата гранична зона.

До късно вечерта на практика нито един тир не бе допуснат до проверка. Оказва се, че наскоро в БАБХ са назначили няколко верни хора на предишната власт и са ги пратили на „Кап. Андреево“ уж да наблюдават и организират проверката на храните. Част от тях, обаче са криминално проявени за наркотици, рекет и изнудване, което е скандално само по себе си заради факта, че зоната е под специален контрол.

Другият притеснителен момент е, че нито един от тях няма нужния опит и професионална подготовка. „Тарторът“ на новоназначените е Николай Едрев – брат на тв звездата Андрей Едрев. Заради указанията му, граничещи с тотално нарушение на европейските регламенти, инспекторите се видяха принудени да напишат на директора Христо Даскалов „кърваво писмо“.

В него те описаха безобразията, които са принудени да вършат под устните нареждания на Едрев. Вчера напрежението ескалира и се наложи гранична полиция да му състави протокол за предупреждение заради заплахите, които е отправял.

На място се е появил зам.-директорът на БАБХ Ангел Мавровски ,който вместо да разреши проблема, го е заплел още повече. Заради всички неуредици, които Агенцията създаде покрай спиране дейността на лабораторията за фитосанитарен контрол, турската страна изпрати предупредителна нота.

В нея се подчертава, че заради грандиозните финансови загуби, които са принудени да търпят превозваческите фирми, те ще се отнесат в съда. Припомняме ви, че преди месец-два, от БАБХ се опитаха да лансират свои фирми за действие на границата, но впоследствие се оказа, че те също се управляват от криминално проявени лица.

Така опитат да се лансират „наши фирми“, близки до предишните управляващи, претърпя крах. Лансираните тези за отправени заплахи спрямо шефа на БАБХ Христо Даскалов и бившия вече зам.-министър на земеделието Иван Христанов се оказаха партенка.

Нито една служба не потвърди техните думи. Оказва се, че по регламент разтоварването на стоките при граничен контрол в ЕС също се организира от частни фирми, като държавата има задача да контролира дейността им, което бе определено безспорно и от българския върховен съд.

Ще продължим да следим как днес ще се развие ситуацията на границата, а именно дали БАБХ ще бойкотира дейността на „Кап. Андреево“, както и дали като държавна институция ще се съобрази със закона, като изпълни решението на българския съд или потъпкването на закона ще продължи да бъде толерирано от вече отиващата си власт в лицето на директора на БАБХ .

«