« Върни се назад Публикувано на 27.07.2021 / 10:59

„А ТЕПЕРЬ УБИРАЙСЯ ИЗ ВАРНЬI!“ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ВАРНА!

“А теперь убирайся из Варны”

…Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi“.

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол, и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата на сегашната улица „27 юли“ в очакване на освободителите си…

===

На 27 юли 1878 г. руските войски, водени от ген. Столипин, влизат в града и символично освобождават Варна. Бутирският и Московският пехотни полкове влизат през Ибрям капия (Източната порта). За начина на отваряне на портата се срещат различни теории. Споменава се, че неколцина руски офицери прескачат през Илдъз табия (ок. днешните бул. „Сливница“ и ул. „Оборище“), отиват при турските офицери и ги принуждават да отворят вратата. Според други източници, сутринта на 27 юли 114-и Брянски полк атакува Ибрям капия, а след него – и други полкове от 111-и армейски корпус, докато разбият портата.

Освободителите са посрещнати от свещеник Христо Върбанов с кръст в ръка, а до него върви Велико Христов с табла в ръце, на която са поставени хляб и сол. Войниците (ок. 800) застават на Ченгене пазар (днес пл. „Екзарх Йосиф“, познат още като „Шишковата градинка“) и с музика се отправят към църквата „Св. Архангел Михаил“. Впечатление прави, че датата 27 юли/8 август съвпада и с още една – важна за руското императорско семейство. Навярно денят за влизане на руските войски не е избран случайно. Нещо повече, на същия ден, 27 юли, А. Столипин изпраща до главнокомандващия в Сан Стефано любопитна телеграма, в която заявява, че тъкмо на рождената дата на Нейно Величество Мария Александровна завършва освобождението на България със стъпването на солдатите във Варна.

Честит празник, Варна!

 

«