« Върни се назад Публикувано на 30.01.2021 / 19:59

А ПО ПОЛЕКА, „РАЗСЛЕДВАЩА“ ЖУРНАЛКЕ И БАРАБАР С НЕЯ ПИАР-АРМАНОВЦИ! КЪДЕ, „ИЗПЛЮЩЯНИ“, МЪЛЧАХТЕ, „БОРЦИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА“!

Вчера на 29.01.2021 г. във Фейсбук пространстрото се разигра много грозен сценарий от страна на  варненските  журналисти, наричащи себе си „разследващи“,  срещу една общинска служителка.

Като глутница гладни вълци за храна се нахвърлиха срещу нея с грозни коментари, за това, че  Биляна Якова е имала смелостта в прав текст да зададе няколко въпроса на наричащата себе си „разследваща журналистка“ – Светлана Ганчева. Въпросната журналистка  работи във варненския телевизионен център към  Българската национална телевизия /БНТ2/- РТВЦ-Варна.

А сега ще разберете самата истина такава, каквато е с фактите, а не „емоционално оцветено на ниво факти“, както  е написала „великата“ „разследваща“ журналистка в поста си.

На 19.01.2021 г. в 13:45 часа Светлана Ганчева е публикувала във Фейсбук групата  „Варна може да защити Морската си градина“ пост,  в който надълго и нашироко обяснява за кахърите си, които рано сутринта са я налегнали, защото банкоматът ѝ пуснал банкноти по 50 лв., а пък после не успяла да си валидира предплатената електронна карта в автобус № 148. И как от лашкането на автобуса е получила синини първо по хълбоците, а после синини и отзад, а накрая се изплющяла и самопризнание, че е пътувала гратис и иска компенсация за неволите си.

Биляна Якова е реагирала веднага на поста на Светлана Ганчева и я попитала да уточни кога, къде и как се е случило, за да назначи проверка. Отговорът на Ганчева гласи, че това се случва сутринта на 19.01.2021 г. в автобус № 148.

Още същия ден след обяд, Биляна Якова незабавно е разпоредила проверка по случая.

Екипите мигновено са реагирали на този сигнал и когато автобусът е пристигнал на обръщача, се установило, че няма неработещи валидатори. Извършена е била проверка и на това, колко валидирани електронни карти е имало за деня в този автобус. Установило се е, че валидираните карти за деня са били 22 броя. Т.е. валидаторите са били изправни, а не както е твърдяла г-жа Ганчева.

Като заключение, при извършената проверка се е установило, че на 19.01.2021 г. в превозните средства по линия № 148 неработещи валидатори е нямало.

След извършената проверка, на 20.01.2021 г., Биляна Якова на страницата си във Фейсбук е отговорила на Светлана Ганчева за резултатите от извършената проверка.

Обаче недоволна от извършената проверка, още  на 21.01.2021 г. въпросната „разследваща“ журналистка  е изпратила чрез редактора на РТВЦ – Варна- Петя Иванова,  въпроси до пресцентъра на община Варна, които са били идентични с „преживяното“ от нея в автобуса на 19.01.2021 г. Като условието на РТВЦ-Варна е било да получат отговори на тези въпроси пред камера.

На 26.01.2021 г. Биляна Якова на живо в сутрешния блок на  БНТ, отговаря на зададените въпроси на репортера Петя Иванова от същата телевизия.  Само, че преди живото включване ѝ казват, че първо ще има три минутен репортаж за билетната система, който монтаж  изцяло е бил скалъпен от Светлана Ганчева.

Биляна Якова без да подозира, какво се излъчва в репортажа, брилянтно отговаря на зададените въпроси на репортерката Петя Иванова, като обяснява, кога и защо се появява казуса „глътната монета“, както и това, че напоследък са зачестили вандалските прояви и недобросъвестни граждани са пъхали хартийки и бъркалки от кафе в монетника, за да компрометират машините и те да не могат да фунционират нормално.

„Разследващата“ журналистка Светлана Ганчева обаче не се примирява и с това, че на живо в ефир Биляна Якова е отговорила много точно, ясно и конктертно,  че повечето проблеми към настоящия момент  относно фунционирането на билетната система се дължат на вандалски прояви. И веднага на другия ден 27.01.2021 г.  споделя дълъг пост  отново във Фейсбук групата  „Варна може да защити Морската си градина“, като този път най-нагло и арогантно си позволява да уронва авторитета и престижа на Биляна Якова публично. Надълго и широко обяснява, как още през 2017 г. е задавала въпроси за интегрирания транспорт, но винаги ги е получавала писмено. Т.е. Биляна Якова още тогава е отказала да ѝ дава интервю.

И в този пост прословутата журналистка е изтипосала една голяма глупост, написвайки следното:  „…може написаното да е емоционално оцветено, но си остава вярно на ниво факт…“. 

Кой да и се каже на тая „разследваща“ журналистика, че или е факт или не е. Явно собственото си ниво измерва по този начин… „на ниво факт“ „емоционално оцветено“.

Реакцията на Биляна Якова, като всеки нормален човек е била такава, че тя открито  във Фейсбук  и е задала няколко въпроса.  Като два от въпросите и са следните:

„Как така решихте да споделите „недоволството си“ от билетната система, точно в тази фейсбук група“?

„Как може да сте обективна и да ви се вярва, след като проявявате политически пристрастия“?

АФЕРА също недоумява защо тези постове, които ги пише „разследващата“ журналистка Светлана Ганчева не ги споделя в кулинарни или други групи, и точно в тази група ли са най-вещите експерти по транспорт?

Ето заради тези два въпроса, зададени от общинската служителка Биляна Якова вчера варненските дръжки на микрофони скочиха срещу Биляна Якова, без да са запознати изобщо с фактологията. И със сигурност не проверили за какво точно става реч и дали „изплющялата“ се „разследваща“ журналистка просто не пада на гърба си, след като категорично е станало ясно, че страдалческите и вопли не са никакво „журналистическо разследване“.

Това обаче са им „опорните  точки“ – чули недочули могат само да плюят.

С какви ли не обиди и грозни коментари я обсипаха въпросните комплексирани невротици, наричащи се журналисти. За един ден Биляна Якова се превърна във враг на „обективната“ журналистика.

Иначе същите тия „журналисти“ от Варна нямам спомен да са направили някакво сериозно разследване, касаещо върховете на властта във Варна. Нямам спомен и като се обърна наоколо да съм ги забелязала, като „разследващи журналисти“, а не единствено висящи като дръжки на камери и микрофони по пресконференции на кмета и подтичващи след поредния властник за „да го отразят“.

Нямам никакъв спомен да са изрекли и остра дума срещу корумпираната власт, която управлява Варна. Единствено изпищяват и то забележете – във Фейсбук, когато „се изплющят“ някъде, щото светът им бил крив от сутринта.

„Разследващи“ журналисти били. И какво по-точно са „разследвали“ за мафията, управляваща Варна на всякакво ниво, че не се сещам?! Айде, холан!

Да те е срам да се наречеш във Варна журналист, да те е срам да наричаш тия провъзгласили се за „разследващи журналисти“, несмеещи да гъкнат против Властта – колеги, да те е срам да им четеш грозните и подли коментари във … Фейсбук, чули недочули, разбрали недоразбрали.

Неделчо Михайлов и той чул недочул, се изцепил и написал, че след като е задала въпроси на прословутата журналистка, Биляна Якова е показала „просташкия си манталитет“. Направо да се потресеш и какво щяло да се случи с Биляна Якова заради „журналистката“ Светлана Ганчева, тю да му се не види и „разследващата“, дето никой нито я е чувал, нито е чувал за нейно „разследване“. Хубаво, че се „изплющяла“ в автобуса, че някой и чу името.

Арман Бабикян пък заедно със сина си и те се  изхрачиха въху Биляна Якова с грозни коментари. А според сина на Бабикян, заради Биляна свободата на словото  била на 111 място в класацията.

Тия двамата са журналисти, колкото аз съм балерина. Това, че Бабикян, който се пъчи, че някога е правел радио във Варна, не го прави по никакъв начин журналист, а това, че отдавна се лепна до пиара като прекрасен доходоносен начин да се прави на „беден“, си е негов проблем. Очевидно обаче, и той хабер нямащ от цялата ситуация, не пропуска да се пъха там, където не му е работа, само и само да си прави пиар на вече предизборна сцена. Въх, колко съм загрижен за варненската Светлана Ганчева. Пиар а ала „селска чест“, но не от Маскани.

Гуцановият сайт и той е направил едно петелско раздухване, за да омаскарят Биляна Якова.

Изобщо всите на един клон, ама не смеят да гъкнат срещу когото трябва. Като изключим циркаджилъците на „отровния“ Арман, който обаче спря протестите точно когато реши Оня, който върти Схемата и сега прикрепен към Мая Общата и увисен в скута на Мария Капон, се пъне да стане депутат.

А по полека бе, „борци срещу корупцията“, измислени „разследващи журналисти“!

И ви го казвам аз – Веселина Томова, която няма как да обвините в това, че мълчи, както вие мълчите за всяка корупция във Варна, и то мълчите като п@ки!

Къде бяхте вие бе, дръжки на микрофони, когато преди десетина години Биляна Якова открито застана с лицето и името си и разкри  тежки корупционни схеми в една институция?

Знаете ли, че тогава, министри, топ ченгета и „топ“ прокурори искаха лични срещи с нея, за да им обясни и каже как е разкрила корупционните схеми в тази институция?

Знаете ли, че още трепери един „Топ“ варненски прокурор, докато и чуе името?

Знаете ли, че имаше голяма чистка в тази институция след нейните разкрития?

Къде бяха тогава, новоизлюпените боркини срещу корупцията, „Калдаръм кокони“ и разни „Пехливани-състезатели в дисциплината, мятане на яйца“, които сутрин разказват празни приказки във фейсбук на варненци, как ще борят корупцията? А на Светлана Ганчева и дават съвет във фейсбук, как да намери трите точки, за да си направи поста публичен в тяхната група.

Къде беше тогава „разследващата журналистка“ Светлана Ганчева, че не потърси Биляна Якова за интервю? Явно тогава е чакала да свърши някоя пресконференция и да вземе удобното интервю от удобния човек, за да си получи хонорара…

Къде беше тогава Армен Бабикян – „PR експерта“? Явно е чакал рейса на някоя крайна спирка на градския транспорт във Варна и си е броил стотинките за билетче…, а? Аре, бе! Или е щавил по жълтите павета и тези, срещу които уж сега скача, за да захлеби кинти за уйдурма -пиар?

Отново и този път дръжките на микрофони, на които сърцата им в лайна увити, надминаха себе си в падението на позора…

Заради един публикуван пост във фейсбук Биляна Якова ви постави на място.  И наистина не се захващайте с нея, тя спирачки няма. Също като мен. Докато вие сте се зарили на „ръчна“. „Изплющяни“ да лижете подметките на властта във Варна.

С друго журналистиката няма да ви запомни. Ако въобще се сети за имената ви.

Веселина Томова

«