« Върни се назад Публикувано на 16.01.2011 / 12:28

А кои бяха добрите?

Законодателят е преценил, че останалите служители са незначителни и от тях нищо не е зависело. Въпреки тези детайли обаче засега никой не е оспорил верността на изречението “Цветан Цветанов е работил в Държавна сигурност”.

С този изстрел БСП успешно принуждава ГЕРБ да прегърне тяхната теза – Дайте да видим кой какво е правил, защото повечето служители на ДС са достойни българи. В единия случай управляващата партия продължава принципно поведението си от последния месец и отстранява от управлението всички, свързани с Държавна сигурност. В другия – присвоява си правото да оценява кой от Държавна сигурност е добър и кой е лош и така заприличва на БСП. Точен изстрел, нали. Друг е въпросът, че този случай не помага на атакуващите да изглеждат по-модерни и по-отдалечени от ченгеджийско интригантското минало. Напротив.

Бойко Борисов сега е поставен в ситуация, в която всеки ход е грешен. Грешно е Цветанов да бъде освободен на фона на възбудилите се сенки от миналото, които организират тези скандали. Грешно е Цветанов да остане на фона на демонстрирания хаос със специалните разузнавателни средства, на избирателното им огласяване, на медийния му щурм, който не води до осъдителни присъди. Т.е. най-малкият проблем на Цветанов е, че е бил шофьор в Държавна сигурност.

Попадането на Борисов и Цветанов в тази ситуация показва, че тяхната игра е сбъркана още в самото начало. Когато печелиш доверието на избирателите с обещания за ново начало и скъсване с порочното минало, не назначаваш хора от старата система. Дори и шофьори. Когато продължаваш да имаш доверието на гражданите за борба срещу престъпността, спазваш законите и не нарушаваш правилата. Когато говориш за бъдещето, се обграждаш с хора, които принадлежат на бъдещето. Ценностно.

Иначе зрителите стават все по-объркани и част от тях започват да се питат: А всъщност кои бяха добрите в тоя филм?
коментар от в.Пари

Иван Бедров
http://ivanbedrov.com

«