« Върни се назад Публикувано на 11.02.2022 / 15:56

АФЕРАТА „PEGASUS“: КОНСУЛТИРАЛ ЛИ Е ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ ЗАКУПУВАНЕТО НА СОФТУЕР ОТ ИЗРАЕЛ. ПОСЕЩАВАЛ ЛИ Е ЙОВЧЕВ ПОСЛЕДНАТА ПОЛОВИН ГОДИНА „ДОНДУКОВ“ 2 И ХОДИЛ ЛИ Е В „БЯЛАТА СТАЯ“ НА „СИНЕРГИЧНИЯ“ ДОМАКИН

АФЕРА първа разкри, че България е станала обект на мощна афера по подслушване и проследяване чрез израелски софтуер за шпионаж Pegasus.

БРУТАЛНО РАДЕВ И КИРЧОВЦИТЕ ВКАРАХА ШПИОНСКИЯ СОФТУЕР PEGASUS ЗА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НАД ОПОНЕНТИТЕ НА ВЛАСТТА. ЗНАЕМ КАКВО НАПРАВИХТЕ МИНАЛОТО ЛЯТО!

https://afera.bg/%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d1%87%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%88/

Кирчо Петков, който се води министър-председател, скочи до небето и побърза да отрече, че у нас службите ползват Pegasus. Казали му били от ДАНС. Сигурно и Лена така е казала, след като е проверила в Google, може и „синергичния“ Радев да му е звъннал. Щото нещата са сериозни и ще стават още по-сериозни.

Колко политици, бизнесмени, магистрати, журналисти са били следени, телефоните им пробити, пощите и съобщенията източени и т.н.? Много! Поне 150.

Сега, обаче, ще попитаме в прав текст – кой има консултантски бизнес с Израел? И ще отговорим – бивш вицепремиер, бивш вътрешен министър, бивш началник на кабинет на президент, бивш председател на ДАНС.

Чакаме от Цветлин Йовчев да отрече или да потвърди – консултирал ли е закупуването на софтуер от Израел, който да се използва в България?

През 2016 г. Цветлин Йовчев сам се похвали, че е създал частно дружество за консултантски услуги в областта на сигурността на име „Сейф Сити Секюрити Проджектс“. Пред БТВ, той определи компанията си като: „малък бизнес в областта на сигурността и информацията“. Йовчев сам посочи, че работи с клиенти от Европа и Израел, като е представител с ексклузивни права, без да дава подробности за конкретните дейности и услуги, които предлага.

На въпрос дали бизнесът му не го поставя в конфликт на интереси спрямо дългогодишната му работа в службите за сигурност, Йовчев отговори, че компанията му не се занимава с „информация, която касае държавните структури“. „Човек, който е дал живота си за такива служби, никога няма да тръгне срещу тях“, каза още бившият председател на ДАНС.

Справка в Търговския регистър тогава показва, че компанията „Сейф Сити Секюрити Проджектс“ ЕООД е регистриран в края на януари 2016 г. с 1000 лв. първоначален капитал, чийто едноличен собственик е Цветлин Йовчев.

Под описанието за предмет на дейност са изброени: разработване и внедряване на проекти, в това число консултантски услуги в областта на сигурността; доставка на технически средства, оборудване, системи и компоненти за тях; разработване на технологии и технически средства; техническа поддръжка и сервизно обслужване; търговско представителство, посредничество и агентство на местни и чуждестранни лица; консултации в областта на строителството и др.

Това е второто търговско дружество с участието на Йовчев след „Регулус Консулт“ ЕООД, създадено през 2008 г. и впоследствие прехвърлено на друг бивш ръководител в ДАНС – Иван Драшков, преди да бъде преобразувано под името „Глобъл Кансалтинг“.

Ще попитаме и друго? Посещавал ли е Цветлин Йовчев последната половин година „Дондуков“ 2 и ходил ли е в „бялата стая“ със „синергичния“ домакин?

Кати Христова

«