« Върни се назад Публикувано на 11.04.2011 / 12:42

Атанас Панайотов: Бягайте на мига от кочината наречена България!

 

 

– Здравей, Наско, как е настроението в Испания? Устрои ли се? Ти се спаси…

– Настроението е перфектно. Топло, грее слънце, море, басейни и усмихнати хора. Има криза, но не е зловещо като в България. Всеки ден ми звънят познати, други пишат, че искат да напуснат и да им дам съвет. Чета по интернет какво става при вас. Трагедия. Който не послуша съвета ми да напусне, ще съжалява, но не искам да съм съдник на никой. Аз успях да се спася от ада.

– Наричаш България кочина…

– Така е, но това не означава, че всички българи, останали там, са свине, а аз не искам да обиждам никой. Тук е истински рай. Прекрасно е във всяко едно отношение. Зеленина на всякъде, градинки, обособено за деца, с предимство на пешеходците, евтина храна и безумно евтини вино, плодове и зеленчуци. Социалната система е перфектна. Децата хем са в безплатни градини, хем има места, хем ги взимат и връщат с транспорт. Говоря като баща на дъщеря на 4 годинки. Чистота, порядък, няма разбити улици и тротоари. Полицаите работят за обществото. Представяш ли си? Пред всяко училище или градина стоят и спират движението, за да влязат родителите с децата си, или да ги вземат. Патрулират пред пазарите, направляват движението както на хората, така и на колите. Има ред.

– Много хора ще се замислят, дали да не напуснат…

– Кочината, наречена България??? Да бягат на мига! Моментално, какво имат да се замислят. Тук безработните взимат 3 пъти повече от работещите в България и живеят в пъти по-евтина страна. Като не мислят, нека лапат мухи и се готвят за избори…

 – Където си ти, има ли много българи и как живеят?

– Аз съм в най-южната част на Испания, Андалусия. И там съм най-на юг, почти до Гибралтар, английската зона. Обичам слънцето и морето. Откъде да започна? Документите си за пребиваване уредих за 2 дни, макар да ми казваха колко са бавни и бюрократични испанците. Наех си апартамент, не съм в къща, три спални,  хол, кухня, 3 тераси и басейн за 480 евро на месец. Скъп е, но просто бързах. За същите пари ще си взема нещо доста по-добро. Но пък съм в центъра и имам паркоместа бол. Паркове навсякъде. За майки с деца е не рай, а повече от рай. Доматите са по 1 лев за килограм, портокалите по 2 лева за пет кила и т.н. Виното е по 1-2-3 лева, както и шампанското. Испанското, разбира се. Миди, риби и скариди са на смешни цени – да  не им развалям настроението на читателите и да си пожелаят още веднага да грабнат пистолети, пушки, автомати и картечници и да започнат стрелба… Българите така живеят. Има богати, има и бедни. Има оправни, има и невестулки. Повечето живеят мизерно, защото не са инициативни или мързеливи. Дори и крадците сред нашенци, не крадат ферарита, а марули по бостаните. Има автокрадци, но те са малцинство – повечето са на дъвки и мръвки. Пълно е с мързеливци, които се оплакват постоянно колко е зле в Испания. Тези, които работят, са доволни и печелят добре. Вчера се запознах с едно момиченце на 22, което каза че взима за 8 работни дни по 5 часа – 550 евро. Аз и казах, че в България за 28 работни дни по 10 часа пак няма да вземе толкоз. Ето, живее в криза, взима само 550 евро на месец, но за 8 работни дни и то по 5 часа! Иначе нормалната заплата е 1200 евро. Запознах се в един хотел с българка барманка и каза, че заплатата и е 1800 евро. Но работела и извънредни часова и взимала добри бакшиши. Аз, нали съм писател, още не съм си определил заплатата. Засега харча готови пари, с които съм дошъл от България. Иначе интригите сред българите са като у нас. Злословят един за друг, не са задружни, бият се, крадат се…както съм го описал преди 30 години в книгите си. Има и свестни хора, но те избягват допира с българи. Моят съвет е: Имигрирайте, но стойте далеч от българи! И ще бъдете щастливи.

Следиш ли политическата обстановка у нас?

– Все едно, че съм в операта в Малага и гледам трагедия от Верди или в театъра в Мадрид – Софокъл. Добре, че се отървах, за да не гледам глупавите и мазни физиономии на Борисовци и Костовци, Първановци и Сидеровци… Много от моите фенове ме обвиняват в слабост, защото съм напуснал България, а не съм останал на „бойното” поле. Аз там повече работа нямам. И всеки по-интелигентен и мислещ човек ще се съгласи с мен и ще напусне страната. Освен, ако 1000 000 българи, недоволни от положението си,  ме поканят да оглавя тяхното недоволство и са готови за революция с оръжие в ръка. Иначе за нищо на света не бих се върнал. Е, смятам да си взема детето, за да живее и расте в цивилизована държава, където има ред, правила, чистота и спокойствие. А дали Бойко Борисов няма да го обесят, дали Слави Бинев ще го сложи на Волен Сидеров, Първанов ще пребори Станишев, или Доган ще влезе в затвора, изобщо, ама изобщо не ме интересува. Даже нямам българска телевизия, чета „Афера” и „Шоу” и това е. И пиша отвреме-навреме за тях.

– Пишеш ли нови книги?

– Не. Скитам по плажа, цепя дърва за камината и се наслаждавам на спокоен живот.

И България не ти липсва?

– Нито за секунда, минута, час или повече не съм изпитал носталгия. Тези, които искат да ме видят, идват при мен. Когато си на позиция лесно те намират, а родата, тя ще почака. Когато имам годишен юбилей ще ги поканя я на Тенерифе, я на Ибиса. Или ще се завърна за ден-два и ще вдигна голям купон, за да го отразите медиите.

 

Afera.bg

 

«