« Върни се назад Публикувано на 09.03.2011 / 20:38

Атанас Атанасов: Цветанов и Борисов извадиха Алексей от ъндърграунда и го превърнаха във фактор

 

 

-Генерал Атанасов, има ли криза в сектор сигурност в момента?
-Това правителство начело с Борисов и Цветанов дойде на власт със заявката, че са най-добрите експерти в областта на сигурността. За съжаление, всичко, което се случва, показва, че тези хора се провалиха. Т.е. липса на професионализъм и липса на капацитет. Това мога да кажа.

В този смисъл започна ли обратното броене за ГЕРБ?
-Ще дам един пример за това. Преди шест месеца, в началото на есента, никой в българското общество не се съмняваше, че президентът след следващите избори ще бъде от ГЕРБ. Днеска, шест месеца по-късно, не е ясен изходът от изборите. А какво ще стане след шест месеца и един Господ не може да каже при тази динамична икономическа и политическа обстановка в държавата. Подчертавам, икономическа обстановка, защото галопират цените, безработицата расте, икономическа несигурност има голяма част от населението. Хората нямат гарантирани доходи, нямат работа и за съжаление, сякаш  тази проблематика, социално-икономическата, остава някак встрани от обществения поглед. Хората се занимават със скандали, голяма част от които, като СРС-тата, не касаят отделния гражданин.

Какво ще се случи, ако Бойко Борисов смени Цветанов или обратното – не го смени?
-Дали ще го смени или не, доверието към него ще пада при всички положения. Така, че Борисов в ситуацията със скандалите около Цветанов е в цунг-цванг, т.е. няма полезен ход. Той имаше възможност за полезен ход преди около два месеца. Ако в самото начало на скандалите със СРС-тата Борисов беше действал адекватно – да извади Цветанов от състава на Министерския съвет, тези скандали нямаше да се развият. Така че сега всяко негово действие е закъсняло.

-Как ще коментирате лъжата на Цветанов за това, че Германия си е оттеглила неодобрението относно влизането на България в Шенгенското пространство? И означава ли този гаф, че той губи европейска подкрепа от ключово партньорско правителство?
-За съжаление, управляващите не си дават сметка, че България вече е интегрирана част от едно по-голямо пространство – Европейски съюз, НАТО, че освен движението на хора и капитали, което е свободно, много бързо се движи информацията от Европейския съюз към България и обратно. Именно, за това, че не си дават сметка за тези неща изпадат в такива, меко казано, конфузни ситуации – да говорят тук едно и след това да бъдат опровергавани от Брюксел.
Колкото до това дали Цветанов губи доверие в партньорска страна, по-важно е какво е доверието на българското общество към него. А както виждаме главоломно пада доверието от него. Миналата есен, когато за първи път се постави въпросът за неговите /на Цветанов/ имоти, си позволих да кажа, че с много голяма скорост той губи политическа височина. И се оказах прав. В такива ситуации един отговорен политически лидер трябва да има силата и смелостта да взима тежки решения, за да могат да се постигнат големите цели. Тези хора играят на дребно. Това е големият проблем – мислят само за лични интереси или тези на техния икономически кръг. Затова се получи този ефект, че това правителство е на средата на своя мандат и има такава подкрепа, каквато предни правителства имаха в края на мандата си. Не искам да правя тежки квалификации, но явно личният егоизъм надделява в тези отношения в управляващата партия.

С проверката си НАП оневини по някакъв начин Цветанов за имотите му…
-Хората разбраха за какво става въпрос, независимо какво казват институциите. За съжаление тези двама души-Борисов и Цветанов, за ревизиране на своите егоистични интереси прегазиха маса институции. Кой ще вярва понататък на данъчната администрация, след всичко това, което се направи, изприказва и изписа за Цветанов. Кой вярва, че  Цветанов си е купил шест апартамента с парите, които е изкарал с труда си. Няма такъв човек! Всички обяснения са несериозни. Българинът има поговорка, която казва, че една въшка като се нахрани, като се наяде както казва народът, излиза на челото. Това виждаме в тази ситуация. Тази невероятна лакомия на тези, които обясняваха, че идват с нов морал и ще въведат нови правила в политиката, а на практика действат със старите заучени схеми, старите заучени действия на хора от прехода, които обезвериха обществото в политическата система.

-Управлението на ГЕРБ превърна ли Алексей Петров в институция?
-Въпросът ви е риторичен. За съжаление, Цветанов и Борисов в личната си вражда с този човек, го извадиха от ъндърграунда и го превърнаха в политически фактор. Жалкото е, и това вече се вижда отвсякъде. Между другото много удачно беше това, което се разпространи в медиите – Алексей Петров се появи с маската на Борисов. Това идва да покаже, че тези хора са от една порода  общо взето. От едно място идват  със един и същ манталитет. Жалка история. Стигнахме до това положение в България-хора, които през годините са с  тъмно минало, идват някъде от долу с неясен произход на парите си, да станат фактори в управлението на държавата.
Алексей Петров стана някакъв фактор на политическия терен благодарение на цялостното поведение на Борисов и Цветанов спрямо него. Те го фаворизираха в желанието си да показват мускули през медиите.

-Риск за управлението на ГЕРБ ли е Ваньо Танов според вас?
-Много интересен въпрос, аз не бих искал да коментирам, но… В крайна сметка Танов е окото на бурята, както се казва, в този сектор той е някакъв център нападател.

-Една от обсъжданите теми напоследък е БОРКОР и нуждата от такъв център. Какво е вашето мнение?
-Тази структура, БОРКОР, няма законова регламентация, тя се урежда с някакъв правилник на Министерския съвет. Вижда  се, че това ще бъде някакво аналитично  звено. По-големият проблем е, че това е един апендикс, една ненужна структура, бих казал паразитна. В държавата има една камара институции, които се борят с корупцията и в резултат тя се увеличава.
Корупцията е иманентна черта на властта. И ако искаш да имаш резултат в борбата с нея, не можеш да разчиташ това да се върши от структури, пряко подчинени на изпълнителната власт. Така че това е допълнителен паразит, в който ще бъдат назначени някакви чиновници, а Борисов се опитва да използва това и за внушение на прозрачност пред обществото. Само че кой ще подава информацията, за да бъде анализирана? Защото тази служба няма да има оперативни функции да събира информация. Т.е. тази структура предварително е обречена на неуспех, защото други ще  решеват каква информация да й подадат. Несериозна  е цялата тази история.  Това е поредния орган, създаван в държавата – нещо като Кушлев, нещо като Цвета Маркова… излишни структури, които дублират функции на други институции.
Когато има много структури с дублирани функции, те започват да се боричкат между себе си и започват да доказват кой е по-нужен на държавата, и вместо да съсредоточат вниманието си в задачите, те се занимават с това. И БОРКОР ще влезе в боричкането между ДАНС, МВР и тези, другите институции.
Много е изкривена представата в обществото, благодарение на пиара на управляващите, затова какво е ДАНС. ДАНС не е звено  за борба с корупцията! Корупцията трябва да бъде борена с други средства, през други институции. ДАНС е контраразузнавателен орган, който трябва да наблюдава рисковете и заплахите за националната сигурност, които произтичат от поведението на чужди сили и на чужди специални служби. Само че това натоварване с очакване към ДАНС започва още със нейното създаване. Та и Станишев, когато каза ето сега ДАНС ще се бори с корупцията. Катастрофираха! Борисов дойде на власт и вместо да даде възможност на този екип, който управляваше ДАНС, да промени насоката на работа на тази институция, започна отново да я набутват в скандални ситуации, към които тази институция няма отношение. Така се случи и със СРС-тата. Председателят на ДАНС Цветлин  Йовчев пое чужда вина. А Борисов подписа оставката му знаете ли защо? Защото Йовчев я е подал, без да се консултира с него. Ето, за това. Но този човек има достойнство, той да не е инструмент в ръцете на някой си. Йовчев показа на тези хора как би трябвало да действа Цветанов. Само че Цветанов няма  това съзнание и този морал. Той се е хванал за властта като удавник за сламка и личи, че това му харесва. Тук пак ще си позволя да използвам една народна поговорка-дай му на един човек власт, за да видиш колко струва. Та Цветанов е един средностатистически българин, изплувал от нищото, получи тази власт и показа, че не е за тази работа. Но лошото е, че и Борисов, и Цветанов са хора без правосъзнание и за тях законът е широка врата у поле и обаче само баламите минават през нея. Ама те съвсем не се смятат за балами. Много често за тях законът е нещо, което да спазват другите, но не и те. Когато искаш в едно общество, в една държава хората да спазват правилата, на първо място гледат върха на държавата Е, как да искаме от обикновените хора да спазват законите, когато тези, които управляват, ги нарушават. Обикновените хора надолу сигурно си казват “така и ние ще я караме около закона, па да видим кои са баламите, които ще минават през него”.
След като правителството има такъв подход, кой ще остане да работи с него? Честните, почтените хора не искат да имат нищо общо. И затова обикновено започва да се натиска т.н. агресивна посредственост. Тези кариеристи, които искат да отстранят своите комплекси през властта.
Един от големите проблеми на днешното правителство е именно липсата на качествен капацитет. Нямат и не могат да имат кадрови потенциал, след като на върха стоят хора, които не уважават качествата на другите, страхуват се да дадат властта на умни и качествени хора, защото могат да ги засенчат, могат да им отнемат публичният образ.
За Борисов и Цветанов, имитирайки го, много важно е как изглеждат в медиите, как са снимани, как са екстраполирани в публичното пространство. Тази история с уволнението на шефа на “Техноекспортстрой” Емил Коцев беше много показателна. Борисов излезе и каза-този реши да си прави пиар на гърба на правителството, отива си. Значи, който ще отнеме пиара си отива! След което го посъветваха от едни тайни места, че е направил грешка.
Да не говорим затова, че МВР стана един мастодонт, вкараха вътре “Гражданска защита”, някакви структури… Това стана мегаминистерство – 65 000 души администрация как се управлява? Отделно от това  в самото МВР управленският капацитет е под всякаква критика. Там няма хора, които да имат опит в провеждането на  качествени операции. Някакви книжни плъхове, някакви хора, които са лакеи на Цветанов… Тези структури, тази институция  искат много здрава ръка на независими хора, хора, които уважават закона.
Един от големите проблеми и Цветанов не иска да го проумее, са т.н. чантаджии, които са по-голям процент от оперативните служители. Тоест чиновниците, назначени на измислени длъжности, са повече от тези, които всекидневно се борят с престъпността.

След като щатът е раздут, защо няма съкращения?
-Цветанов гледа на МВР и на състава му като на гласоподаватели, а не като на служители. Той има интерес те да са там, защото и техните семейства ще гласуват за ГЕРБ на изборите, а не да се управлява държава.

-Как гледате на готовността на ГЕРБ около изборите или след тях да се коалира с всяка една партия?
-Това е безпринципност. Иначе казано властта над всичко и на всяка цена. Те и в момента имат такива коалиции. Например в Русе управляват с БСП, на други места е в опозиция с “Атака”, на трето място управляват заедно с ДПС. При тях няма разделителна линия. Властта на всяка цена, това е основното, което ги интересува.Обаче независимо от всичко това и от тези податки с невероятна скорост ГЕРБ се движи към дъното. ГЕРБ е поредното разочарование за българина.
Друг проблем, с който не мога да се примиря, е че с това си поведение напрактика ГЕРБ реабилитира тройната коалиция. Защото не им потърсиха отговорност! И няма да се очудя, ако утре ГЕРБ влезе в конфигурация с някоя част от тройната коалиция и започнат да управляват заедно. На там отиват нещата, а в същото време воюват с невероятна стръв срещу нас, които сме естественият им партньор – дясна партия, член на ЕНП.

През месец март се очакват  социални протести. ДСБ би ли ги подкрепило?
-Аз не знам дали  ще има социални протести, но старата изпитана тактика на бившата комунистическа партия да оказва натиск върху държавата и институциите чрез недоволство, за БСП е патент. За съжаление обаче има условия в държавата, които могат да бъдат използвани за такъв тип поведение. Разбира се, ние сме демократи, редът и сигурността са основен принцип. Ако хората обаче протестират основателно за нарушаване на права, а всеки би ги подкрепил. Въпросът е да не бъдат инспирирани такива протести, а да произхождат от дълбините на обществото и се базират на основата на справедливи искания.. На практика обаче се прави опит да се подменя дневния ред на обществото. Основният проблем на обществото е социално-икономически. Това нещо се вижда от управляващите, но те са свикнали чрез медийни фоерверки да отклоняват общественото внимание. В много от случаите текущите скандали  се  инспирират от самите управляващи. Те са тези, които в краен случай изпускат секретна информация, пикантна информация, за да може да се отклони вниманието и бих казал да забавляват публиката, за да не се виждат основните проблеми. Или, ако перефразираме максимата, това означава, когато намалява хлябът, да се увеличават зрелищата

 

Соня Сиромахова

http://www.obshtestvo.net

 

«