« Върни се назад Публикувано на 14.03.2011 / 18:19

Арестът на антимафиот №1 отваря кутията на Пандора за бизнеса с тайни

 

 

Орлин Тодоров детрониран след близо година овации за успели акции на МВР

42-ГОДИШНИЯТ ШЕФ НА ЗВЕНОТО ЗА БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В ОБЛАСТТА Е В ЛОВЕШКИЯ АРЕСТ ОТ ПЕТЪК. Срещу Орлин Тодоров местната прокуратура е повдигнала две обвинения по чл. 357 и чл. 387 от НК за разгласяване на държавна тайна и за престъпления по служба. Днес Ловешкият окръжен съд ще гледа дело за мярка за неотклонение на търновския антимафиот N 1. Наблюдаващият случая прокурор Валентин Вълков съобщи, че иска от съда постоянен арест. Делото пък е секретно и вероятно ще се гледа при закрити врати. Инспектор Тодоров е бил задържан от прокуратурата и служители на отдел „Вътрешна сигурност” още в петък сутринта в кабинета си, където е извършен обиск. Претърсване и изземване на доказателства е било направено и в жилището му в Горна Оряховица същия ден. По тъмно същия ден е бил отведен под конвой в Ловеч. Делото срещу Орлин Тодоров няма да се разследва от търновски магистрати. Заедно с ареста и обвиненията, полицаят е отстранен от длъжност и срещу него почва и дисциплинарно производство.
Не случайно задържането почти съвпадна с визитата на министър Цветанов в старата столица, където той дойде да открие синя стая и да похвали работата на ОДМВР за миналата година. По време на мероприятието на 10 март Орлин Тодоров бе сред забелязаните от министъра. Два дни преди ареста пък плъзнаха два слуха – Цветанов праща Живко Коцев в друг регион да бори бандитите и издига на неговото място Орлин Тодоров, и вторият –Цветанов идва за ареста на шефа на местния БОП. Пак не случайно министърът си е тръгнал от В. Търново часове след като свършиха публичните му изяви.

Обвиненията обвити в мъгла, но ще падат и други глави

ТРЕТИ ДЕН МВР И ПРОКУРАТУРАТА СИ ТРАЯТ В КАКВО ТОЧНО Е ОБВИНЕН ТОДОРОВ. Всички по познатата схема се базират на законите за защита на личните данни, за СРС, за класифицираната информация и т.н. Засега адвокати на задържания са Николай Вангелов и Васил Енев от В. Търново. Първият е бивш юрисконсулт на бившата РДВР, а вторият бе дознател в Икономическа полиция. Адвокат Вангелов категорично отказа да коментира обвиненията срещу Тодоров. Съпругата на задържания Смилена Тодорова, която е директор на търновската Езикова гимназия, също бе лаконична. 
„В събота ходих в Ловеч, но не успях да се видя с Орлин, защото не ме пуснаха. Сигурна съм, че това е грешка. Освен това ние имаме много приятели.”
Министър Цветанов обяви само, че имало четири досъдебни производства, главният секретар Калин Георгиев посочи, че няма да се раздават присъди чрез медиите. Търновската прокуратура подшушна, че имало скорошно разследване срещу антимафиот N 1, но щяло да бъде присъединено към цялото дело в Ловеч. Настоящи и бивши полицаи са смразени от новината точно за този арест, защото Орлин Тодоров винаги е бил в графата „от осанна” до „разпни го”. Помолил за анонимност, високопоставен източник обаче бе категоричен, че задържането на горнооряховчанина НЕ Е ПО СИГНАЛИ НА ГРАЖДАНИ, А Е ИЗЦЯЛО ВЪТРЕШНА РАЗРАБОТКА НА МВР. Освен това ще падат и други глави, защото този арест отварял кутията на Пандора за бизнеса с тайни в МВР, който е много изгоден и тресе държавата от месеци. В дъното на обвиненията за разгласяване на държавна тайна и за престъпления по служба срещу Орлин Тодоров обаче стои „бебето от фризера” в Горна Оряховица, което вече е кръстено „Бебе N 1”. Именно шефът на БОП бил пуснал първата информация за подслушването на докторите, след това пък прокуратурата и министър Цветанов изпаднали в опасна ситуация и едва ли не били принудени да четат разговорите в края на миналата година пред цяла България. С тази разгласа, неясно как и на кого, Тодоров пък „оплескал” разследване за икономически далавери в болницата и на кмета Михтиев. По това време кметът на Горна Оряховица бил на оперативна разработка от ГДБОП по няколко случая, сочи другият слух.
ОФИЦИАЛЕН ИЗТОЧНИК ТВЪРДИ, ЧЕ В ДВЕТЕ ОБВИНЕНИЯ имало 8 престъпления. Те били свързани вероятно с банкови трансфери на големи суми пари, с покриване на източване на ДДС. Служебното си положение Тодоров използвал за сплитане на интриги, за събиране на компромати, за предупреждаване на заподозрени. „Не ровете много дълбоко, защото отдавна му кроят шапката за стари грехове и не се знае докъде ще стигнете, а после няма да ви стиска”, ни посъветва запознат с поредната афера.

Добрата слава на арестанта

ЗА ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА ОРЛИН ТОДОРОВ ПРОЧУ ТЪРНОВСКАТА ДИРЕКЦИЯ И МВР с над 10 акции. Сред най-тиражните са разкриването на схемата за фалшиви винетки и официални документи за самоличност с участието на общинския съветник Иван Иванов. Тази операция самият Цветанов нарече „пещерата на Али Баба”, а предотвратената щета за държавния бюджет бе за милиони левове. Именно Орлин Тодоров води операцията по ареста на съдия Славчо Петков с 6500 лв. белязани пари, под негово ръководство бе разбит цех за фалшив алкохол в Петко Каравелово. Най-успешната реализация, сочена от работодателя му, обаче бе именно арестът на четиримата доктори от Горна Оряховица. После той и комисар Живко Коцев участваха в пресконференцията на Окръжна прокуратура, на която четоха СРС, но нито обвиненият в престъпления, нито Коцев имаха думата да кажат каквото и да е. 

Кой назначи Орлин с наказание от 6 месеца?

Тодоров дойде във В. Търново през март 2010 г. Малко по-късно стана временен шеф на звеното в период на дисциплинарно наказание от 6 месеца „порицание” заради липса на реакция по сигнал за кражба от автосервиз в Горна Оряховица. Едва през юни 2010 г. Административният съд във Велико Търново отмени въпросната санкция на МВР. Малко след това същият служител спечели конкурс за поста началник на звено „БОП” и бе назначен за постоянно. Почти няма случай в историята на МВР наказан служител да бъде прехвърлен служебно на по-висока и отговорна длъжност в системата. Това не става без парафа на министъра. Освен това Цветан Цветанов тези дни призна, че ръководената от Орлин Тодоров служба има големи заслуги през последните месеци. През същото това време прокуратурата участваше в пресконференции редом Тодоров.
СВОБОДНИЯТ ФОРУМ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ МВР POLIC.BA4KA.COM е разделен на две още от назначаването на Орлин Тодоров за началник на БОП. Понеже обвинението отново се крие зад секретно дело, публикуваме със съкращения две от мненията в този форум – едното е „против”, другото е „за”.
„…Дори и децата в Горна Оряховица знаят кой е дебелият чичко с пернишкия опел. Орлин Тодоров ще каже някой, да, той е. Кои не знае за близостта му с криминалния контингент с колоритните прякори Фантито, Бигито, Мечо. Питайте кой е дясната ръка на бизнесмена от Велико Търново Петър Христов, ще ви кажат пак същото име. Нали знаете, че което се вижда с очи, не се сочи с пръст. Отдавна се знае в публичното пространство за него, че е собственик на хотел във Велико Търново и на две къщи за гости в Троянския балкан. Велчевите къщи май бяха.
Не е коректно да обядваш или вечеряш с лица от активния криминален контингент и после от теб да очакват да работиш срещу тях. И Господ да ни е на помощ, защото явно управляващите не могат…”
„…Лично познавам Орлин Тодоров и мога да гарантирам, че е отлично подготвен ОР, с каквото се захване, го изкарва докрай и при него има голяма разкриваемост на престъпления, отлична работа по случаи с телефонни измами, спасил е много измамени стари хора по селата в Г. Оряховица, защото всички знаем, че там беше бум на подобни измами, мога да изброявам множество конкретни случаи, в които благодарение на неговата отлична подготовка са разкрити множество престъпления от различен характер…”
Сред коментаторите по темата, само че във Фейсбук, е и бившият шеф на Икономическа полиция Веселин Тодоров. „…Шило в торба не стои. Рано или късно това трябваше да стане, но поводът, който са намерили, си е направо смешен. Не ми се вярва да се стигне до съд, но ще си го махнат от главата. Методите, които се използват да се отърват от собствените си хора, начинът, по който се превръщат в трайна практика, са направо зловещи. Радвам се, че вече съм вън от тази система”.
ВМЕСТО КОМЕНТАР: Няма как ръководството на МВР да не е знаело за старите грехове на Орлин Тодоров. Дори и за познанството му с бизнесмена и благодетел на самото ведомство Петър Христов. Впрочем Орлин Тодоров и Петър Христов се познават още от времето, когато първият бе ведомствен полицай в Захарни заводи, а вторият охраняваше предприятието като шеф на фирма „Дито”. И в това няма нищо лошо, както и във ваденето на кирливи ризи. Въпросът е защо МВР назначи човек с лоша слава на такъв отговорен пост и защо разчиства сметки с него точно преди изборите? Дали прочистваме системата, или пазим собствения си гръб от злословия? Долу-горе така се получи с бившия директор на Областната полиция Милен Манолов. Той бе отстранен на 23 март 2010 г., ден след визитата на министър Цветанов във В. Търново. Въпреки заканите до момента срещу Манолов няма повдигнати обвинения и той е само дисциплинарно уволнен от МВР.

 

Нели Сукова

В. Борба

«