« Върни се назад Публикувано на 07.04.2011 / 19:01

„Анонимният” свидетел срещу Баретата не познавал журналисти. Айде де!

 

 

Канал 3 разпространи подробности от разпита на „анономния свидетел”, когото afera.bg идентифицира като небеизвестния Светлин Иванов – Близнака, анонимен свидетел №5 и 6, както и явен по варненското „мега” дело, както и анонимен свидетел по „килърите” и „октопода”.

Ето какво изнася Канал 3 за разпита:

„Днес адвокати на Златомир Иванов разпитваха анонимния свидетел

Анонимният свидетел коментира, че през 2003 година на срещата във Варна Баретата дошъл с два големи джипа „Шевролет”, с червен „Мерцедес” кабрио и с две тъмни „БМВ”-та. Антон Савов – Тони Мамата се качил в „Мерцедес”-а с русо момиче, а Златко се качил в „Шевролет”.

Скритият свидетел отбелязва, че Жеков и Славков са се срещали 3-4 пъти с Антон Милтенов – Клюна, като на срещите присъствал и той. Човекът, който анонимно дава показания срещу групата на Баретата, уточнява, че не се познава с журналисти и не е давал интервюта.
Предстои да му бъдат зададени допълнителни въпроси от защитата, като – варненската или софийската прокуратура се е свързала с него, познава ли Светлин Иванов – Близнака, както и да опише подробно вилата на Баретата в „Драгалевци”.
На свидетеля бяха зададени над 20 въпроса, като на много от тях той отказва да отговори, тъй като самоличността му щяла да бъде разкрита. Така той отказва да даде обяснения на въпроси – дали му е отнемана шофьорската книжка, по кои дела е свидетел, как изглежда къщата на Баретата в кв. „Драгалевци” и др. Според защитата, този свидетел анонимно е давал показания по делата срещу „Килърите” и „Октопода”. Свидетелят със скрита самоличност посочва, че не е бил в следствения арест, няма висящи дела. Той подчертава, че не разкрива самоличността си, тъй като знае за какви хора става въпрос – такива, които се занимават с наркотици и поръчкови убийства, и затова се страхува за семейството си. Анонимният свидетел обаче разказва, че не е бил охрана на Иван Славков и Веселин Жеков, и двамата от Варна, а е пазил Атанас Атанасов. Свидетелят споделя, че Жеков и Славков се занимавали с проституция и наркотици. Според него, във „Фирмата” с хероин се занимавал Янко Колев – Янко Каратиста, а с кокаин – Красимир Кирилов – Дългия.”

Прави впечатление, че с всички начини и средства, премълчаване и уклончиво поведение „анонимният” се чуди как хем да каже това, което са му казали да говори, хем да избяга от това да не го познае някой. Напълно излишно упражнение, тъй като самите му „показания” го издават по стил, известен от варненското „мега” дознание.

Този път „анонимният” бърза да каже, че не бил охрана на Иван Славков и Веско Жеков, а на Атанас Атанасов като си мисли, че така ще отклони вниманието от … Светлин Иванов – Близнака.

Всъщност Атанас Атанасов е също варненец, който набутан от Веско Жеков получи присъда във Франция, а на всичкото отгоре и връщайки се оттам завари съпругата си да живее със същия Веско Жеков.

„Анонимният” твърди и че не познавал журналисти и не им бил давал интервюта, което си е потресаващо, откъдето и да го погледнеш.

Afera.bg е писала неведнъж, включително и две книги, в които надлежно са описани контактите на Близнака с журналистката Веселина Томова, а и не само с нея.

 

Нека припомним само един разговор между Близнака и Томова на 1.юни 2010 година:

 

Днес след съдебното заседание по гледане на мярката му за неотклонение, Светлин Иванов – Близнака направи съкрушително изявление пред камерата на СКАТ и АФЕРА:

Светлин Иванов – Близнака: Здравейте, значи в миналото интервю заявих, че на 15 март /б.р. 2010 година/ комисар Димитър Димитров /б.р. директор на ОДП – Варна/и прокурор Якимова /б.р. – прокурор Стефка Якимова от ВАП/ ме извикаха в Дирекцията и употребиха натиск, и ме караха против моята воля да дам показания срещу Алексей Петров. На 21 –ви /май – бел.ред./ гледах емисия "Календар" /б.р. по Нова телевизия/ и разпознах едното лице, което беше приближено до министър Цветанов. В емисията "Календар" Цветанов разправя как са разбили група в Перник, лицето, което разговаряше до него, беше то. Телефонният му номер е 0885 90 63 19 – това е /б.р. телефонът/ на този човек, с който аз разговарях, и проведох многократни разговори, и той ме кара против моята воля да дам показания. Цялата работа е наредена и скалъпена, както мегаделото… се употребява натиск и по този начин да мога да замълча. Значи, те разбраха, на 1 април /б.р. – 2009 година/ отидох в Служба ДАНС и разказах за организирана престъпна група на МВР и прокуратурата. Проверката приключи и казаха ми "Всичко е ОК, реализация ще има" и след това вече се образува някакво производство срещу мене – срещу неизвестен извършител. Някой е дал показания от тези, които са давали поръчкови показания срещу мегаделото и цялата работа просто е така скалъпена като мегаделото. Тепърва предстои да излязат всички записи по мегаделото и тогава вече ще се разбере, и ще стане ясно, че просто прокуратурата във Варна скалъпва по някакъв си техен начин обвинения – и повдига, и задържа под стража лица, които нямат нищо общо.

СКАТ: – Продължават ли да те заплашват в ареста?

Светлин Иванов Близнака: – В момента не, спряха след вашето изказване по СКАТ /предаването "Афера" от 23.05.2010, бел. ред./ никой не е идвал и не е разговарял..

Веселина Томова: Какво точно искаха от тебе? Това лице, което си го разпознал до Цветанов там… Какво точно искаха – да даваш поръчкови показания, че…

Светлин Иванов Близнака: – Значи работата беше такава – ако бях дал показания срещу Алексей Петров…

Веселина Томова: Да, каква беше сделката?

Светлин Иванов Близнака: Значи работата беше такава – то нямаше сделка – "Трябва да правиш каквото ти казваме, защото ако не го правиш това, което ти казваме, нали знаеш, пращаме качулките!" – това беше изказването на него… /б.р. лицето с посочения телефон, близък до Цветанов/. Многократно проведох разговори с този човек от личния си телефонен номер, записах го, ще ги /б.р. – записите/ изложа в делото. В момента имам невъзможно неограничен достъп – нямам как да се свържа с човека, който да ги изкара всички тези неща, но ще намеря начин и ще ги изкарам по някакъв начин, по някаква възможност… Искаха да дам показания срещу Алексей Петров, че е организатор и че е лидер на организирана престъпна група и никой няма да се занимава с мене – аз отказах категорично една седмица, преди да бъда задържан.. Също искам да кажа, че в досъдебното производство ще се разбере как комисар Димитър Димитров /директор на ОД МВР Варна – бел. ред./ бръкна в джоба си и ми изкара 3200 лева и ми ги даде..

Веселина Томова:- За автоматите ли?

Светлин Иванов – Близнака: – Не знам за какво става въпрос. Отидох и закарах 3200 лева на едно лице, което в момента няма да го спомена, и след това разбрах, в хода на делото, че са били за закупуване на два автомата.

Както вече писа afera.bg и поне десет пъти обърна внимание на вътрешния министър Цветан Цветанов да направи проверка – в мега – процеса стана ясно, че за да бъде прикачена „въоръжена група” на Иван Славков бяха открити два автомата, заровени прясно в земята.

 

Afera.bg

«