« Върни се назад Публикувано на 25.05.2010 / 9:30

Андрей Райчев: С полицейски методи не можеш да правиш икономика

Първият етап според него е започнал през август миналата година и е приключил в началото на тази, в който основна тема са били критиките към Станишев. “Този етап завърши с нищо. От началото на тази година, от 3 – 4 месеца насам, темата “Станишев” вече не е централна. Централна стана темата “Ще правим реформи”, каза социологът Андрей Райчев пред PRO.BG.

Само в една област реално се направиха реформи – МВР. За първи път от прехода министерството стана страшно за престъпниците. Това се случи. Във всички останали области реформите са само на приказка. Възниква въпросът – как може да продължи държавата по този начин? Все още не е настъпил моментът, когато реформата ще се върши просто защото няма да има друг избор. Чакаме волята на правителството за реформи”, заяви социологът.

Според Андрей Райчев в момента България е изправена пред два избора по отношение на финансовото си положение – или ще се раздели с някои от придобивките си, или ще отиде на старата история – да трупа дългове. “Няма лошо, че МВР е страшно, но боя се, че Бойко Борисов си прави огромни илюзии, че с МВР методи може да събере кой знае колко пари.

Дори да събере, това са много дребни пари. С полицейски методи не можеш да правиш икономика”, посочи социологът. Според него най-добре е за България е ГЕРБ да се задържи на власт колкото може по-дълго, но “страхът им от реформи ще им изяде главата”, смята той. В момента Андрей Райчев не вижда алтернатива на ГЕРБ и твърди, че няма да има конфликт между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

“Те са в една лодка. Като политици те двамата са заложили на едно число. Опозицията не успява да формулира алтернатива на Борисов и се надява той сам да падне. Надеждата, че ГЕРБ сам ще се самоубие е безпочвена”, коментира социологът. Според Андрей Райчев не Цветан Цветанов, а самият Бойко Борисов ще се яви на президентските избори като кандидат на ГЕРБ.

“Политическият радар на господин Борисов включва президентските избори като последна цел. Възможно ли е да не се яви за световен шампион? Не е възможно”, прогнозира Райчев. Социологът прогнозира, че по отношение на президентските избори ДПС няма да преговаря с никого преди втория тур. “Дори очаквам за първи път да се явят самостоятелно.

Мисля, че Доган е напълно прав за твърденията си за ДПС. Политическата формула на организацията на нашите турци е от изключително значение за България. Не ни е все едно каква е партията. Може да има ислямска партия например. ДПС последното, в което може да бъдат упрекнати е, че са ислямисти.
ДПС в този вариант са добре за България”, смята социологът.

afera.bg

«