« Върни се назад Публикувано на 12.03.2014 / 15:58

„АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ” ПАК НАХРАНИ ПРОТЕСТЪРИТЕ

 

202 220 лв. прибират НПО-та на Огнян Минчев, 240 бона грабва братът на служебния екоминистър Юлиан Попов. Нова порция милиони левове раздаде на фондация „Америка за България“. По неясни критерии неправителствената организация отпусна крупни суми на сдружения на едни от най-видните български протестъри, които от май миналата година искат оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Парите в област „Гражданско общество и демократични институции“ отново са отпуснати от програмния директор Ленко Ленков, който в началото на тази година се прочу след като даде…на себе 448 000 лв., за да “помним и разбираме близкото минало на България“, установи проверка на BPost.bg.

Най-много пари този път получават две неправителствени организации на бившият син шаман Огнян Минчев, който от година се изявява като медиен апологет на ГЕРБ. Асоциация „Прозрачност без граници“ е зарадвана със 139 920 лв. Председател на Управителния съвет е Минчев, показа справка в сайта на НПО-то. С крупната сума ще се „мери корупционният риск във всяка от областите на страната и ще се оцени потенциалът на ключови местни институции“.

„Америка за България“ одобрява безпрепятствено и втори проект на видния опозиционен политолог. Институтът за регионални и международни изследвания получава 62 300 лв. за институционалното му развитие и „международни изследвания, който ще оцени своите ключови предимства и ще започне процес на стратегическо планиране като отчита процесите на дълбоките промени в българското общество“.

Шуробаджанащината в „Америка за България“ се потвърждава от следващия одобрен грант. Той е „спечелен“ от бившия дългогодишен директор на НПО-то Стефан Попов, чийто брат – Юлиан бе служебен министър на екологията. Фондацията на Попов „Риск Монитор“ получава 240 000 лв. по проект „Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност“. Той е обещал да доведе у нас „международни експерти“, които да споделят с нашите прокурори и следователи опита си в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

И този път БНТ не е пропусната от американската неправителствена организация. Телевизията, която харчи почти 60 млн. лв. държавни пари, е зарадвана с 500 480 лв. Парите са отпуснати за подпомагане на излъчването на 20 документални предавания, посветени на „международни практики, идеи и проблеми, с които се сблъсква българското общество“.

Неизвестната фондация „ Български адвокати за правата на човека“ са зарадвани с 86 950 лв. НПО-ото е обещало да организира обучения на 30 млади юристи, прокурори или младши съдии за това как се гарантира „справедлив процес“.

144 000 лева пък са отпуснати на Сдружение „Департамент за правна култура“. Крупната сума е за подпомагането на никому неизвестния сайт „Правата ми“. Проверка на BPost.bg показа, че председател на сдружението е Станимир Ненов. Сайтът пък е създаден с безплатен темплейт на Woprdpress и почти не се обновява. „Трябва да проверя как е направена страницата ни“, обясни Ненов пред BPost.bg. Повече от странен е фактът, че „Америка за България“ отпуска 144 000 лв. за сайт, който дори не се обновява и е направен с безплатен темплейт.

167 150 лева получава фондация „Гъливер клиринг хаус“ на Цветелина Йосифова и Десислава Гаврилова. Двете стопанисват т.нар. „Център за култура и дебат „Червената къща“, където от години се организират „дискусии“, изпъстрени с наукообразни брътвежи на хора, откъснати от българската действителност.

BPost.bg направи няколко опита да разговаря с Ленко Ленков от „Америка за България“ в опит да разбере критериите за одобряване на проекти. Дама, представила се като „рецепционистка“ а в последствие като експерт, обясни, че парите се отпускат прозрачно, както и че няма конфликт на интереси при Ленков, който съдейства за отпускането на средства за ръководено от него НПО. Дамата, отказала да посочи името си, бе категорична още, че не е вярно твърдението, че едни и същи организации получават финансиране от „Америка за България“.

http://www.bpost.bg

 

«