« Върни се назад Публикувано на 15.06.2011 / 22:42

Американски служби подгониха родни наркотрафиканти

 

 

Американската служба за борба с наркотрафика (ДЕА) е попаднала на следите на двама родни бизнесмени от Несебър, заподозрени в участие в нелегален канал за трафик на наркотици от и към България.

Информацията по случая стигнала до „ушите” на нашите служби от американските им колеги, като родните „джеймз бондовци” с изненада открили, че двамата мъже са едни от основните вносители и търговци на джетове и части за тях по цялото родно Черноморие.

Чрез фирмата си „Спийдтрейд – БГ” ООД Пламен Димитров и съдружника му Александър Алексов за последните 10 години се били наложили като главни вносители на джетове на нашия пазар. Към дейността им още влизало и доставка и внос на части за почти всички модели водни шейни, както и внос на лодки, моторни и ветроходни яхти и съответното оборудване към тях.

Именно чрез тази си дейност двамата българи попаднали в полезрението на американските спецове. Оказало се, че голямата част от вноса на джетове от „Спийдтрейд – БГ” у нас се осъществява от САЩ и района на Латинска Америка.

Според запознати с последните трикове в наркотрафика, в последните години много голяма част от вноса на кокаин в Европа става именно чрез доставка на резервни части за най-различни машини и устройства, в частност и с тези свързани с морското дело.

На родна земя пък, разследващи установили, че внасянето на части и последващото сглобяване на различни машини била най-модерната практика сред измамниците с ДДС.

Запознати твърдят, че точно по тази схема са работили и двамата нашенци. Димитров и Алексов внасяли части за джетове под предлог за митниците, че те ще се предлагат на пазара ни като „резервни”. Впоследствие обаче, двамата сглобявали от въпросните „резервни части” чисто нови джетове, които пък директно продавали из магазини разпръснати в цялата страна. Така съобразителните момци лишавали държавата от куп данъци сред които ДДС, мито и такси.

Проверка в търговския регистър показа, че официално двамата бизнесмени имат три фирми, като и трите са регистрирани на един и същ адрес в кв.”Подуене” в столицата. Както се изясни, чрез „Спейдтрейд – БГ” Димитров и Алексов внасяли части за джетове, от които впоследствие сглобявали напълно нови шейни. Оказва се обаче, че чрез фирмата си „Глоубъл мейнтеншънс” ООД двамата търговци били пуснали сериозни пипала и на аерогара „София”.

Запознати с делата на двамата бизнесмени твърдят, че чрез компанията „Глоубъл мейнтеншънс” ООД Димитров и Алексов официално внасят резервни части и за нуждите на самото летище, както и за някои от авиокомпаниите и самолетите ползващи Терминал 1. Тази дейност им била създала през години перфектни контакти с почти целия персонал на летището, както разбира се и с неговото ръководство. Така, посредством тези връзки и зад фасадата на официалната си дейност, хитрите играчи си били създали перфектен параван за задкулисната си дейност. Техни близки твърдят, че освен внос на части за джетове и други машинарии, за които двамата имали предварителни търговски поръчки и така избягвали плащането на мито и ДДС, баровците успявали да въртят и друга свръх секретна контрабанда, която им носела огромни финансови девиденти.

Според официална информация на ДЕА разпространена чрез медиите, през изминалите няколко години има десетки регистрирани случаи из цял свят, на внос на кокаин скрит в резервни части за лодки, джетови или сърф дъски, предназначени за продажба в съответната държава.

 

Всъщност именно по този сигнал американците попадат и на нашите търговци.

 

Макар и фирмите им да се регистрирани в София, едва ли има човек в Слънчев бряг и Несебър, който да не е чувал за Пламен Димитров и Александър Алексов. Макар и за тях да се говорят много нелицеприятни неща, това с което безспорно местните свързват техните имена е измамата с имоти.

Според хотелиери от Слънчев бряг дори и къщата, която двамата обитават в момента, имот от 800 кв.м в Кошарица в област Несебър, е напълно незаконно придобит. Местните хора от Слънчев бряг разказват като легенда, как двамата се опитали да докопат имота с измама.

През 2010 година Димитров и Алексов дали собственика на къщата под съд с мотив, че бил в незаконно владеене на имота?!

За да им се свърши, реално напълно невъзможната работа, двамата бизнесмени наели свой стар приятел – скандално известния несебърски адвокат Петър Атанасов.

Още преди 10 години името на Атанасов беше забъркано в огромен скандал с имотни измами. Тогава адвокат Атанасов бе пребит от собственик на имот, попаднал в измамна схема. След резследване на полицията бе разкрита цяла мрежа от имотни измами в района на Бургас. 

През 2010 година двамата бизнесмени наемат същия адвокат, Петър Атанасов, за да им „спечели” апетитната къща в района на Слънчев бряг. Речено-сторено! Само в рамките на няколко месеца несебърския съд излиза с решение в полза на Димитров и Алексов. По подробна проверка на органите обаче разкрива, че реалният собственик на имота въобще не е знаел за воденото срещу него дело! Той научил за случващото се, едва след като несебърския съд излязъл със своето решение. Потресения собственик веднага обжалвал и спечелил обратно имота си на 2-ра инстанция на съда в Бургас. Оказало се, че скандалния адвокат Петър Атанасов изпращал призовките не до адреса на собственика, а до своята кантора. Така с административни трикове и „добри приятели” сред юридическото войнство в Несебър Атанасов спечелил делото на първа инстанция и свършил „услугата” на своите приятели Димитров и Алексов.

Така въпреки, че на втора инстанция съдът в Бургас се изказа в полза на истинския собственик, дори и в момента двамата скандални търговци все още се ширят в чуждата къща.

Любопитен факт е, че

 

веднага след нанасянето им в нея преди година, в къщана бе направена специализирана акция на регионалното бюро за борба с организираната престъпност по сигнал за наркотици. Тогава барети с маски проснаха двамата „търговци” на земята в присвоеният от тях имот и направиха пълен обиск на къщата.

 

Запознати със случая от преди година твърдят, че баретите не открили дрога в къщата тогава, само защото часове преди акцията двамата бизнесмени били предупредени за нея от техни близки авери в прокуратурата в Несебър.

Така „търговците на джетове” успели да се измъкнат от белезниците на родните агенти за борба с наркотрафика и организираната престъпност. Хора от службите ни твърдят, че акцията тогава била предизвикана именно след сигнал на партньорска западна служба. Анализ на органите ни показвал, че двамата бизнесмени са част от разпространителската мрежа на скандално известния наркотрафикант Будимир Куйович.

Връзката на Димитров и Алексов с Куйович станала случайно преди години, покрай любовницата на сърбина Невена Стойчева. Стойчева пък е дъщеря на скандално известния полицай и „скрит собственик” на ресторант „Монтерей” Ангел Стойчев.

Името на Ангел Стойчев стана актуално покрай аферата със сръбския наркобос Будимир Куйович-Бучко и последвалите скандали в МВР.
Преди 1989 г. Стойчев е началник на Осмо РПУ в столичния район "Кремиковци".

 

Тогава личен шофьор му е днешният милионер Румен Гайтански-Вълка.

 

От този период Стойчев е натрупал сериозни контакти с хора от висшите етажи на ДС. По-късно те ще му помогнат да навлезе в бизнеса, а дъщеря му Невена Стойчева ще заживее на семейни начала с вече покойния крал на амфетаминовите канали Филип Найденов-Фатик, син на една от легендите на ДС Исмет Шабан Фатик. Старият Фатик, който отдавна е покойник, е оръжеен търговец от кюрдско-сирийски произход. За него се твърди, че пръв е организирал у нас производството и износа на каптагон, които се превръщат в държавна политика през 80-те години.
След убийството на Филип Найденов през август 2003 г. Невена Стойчева се хваща с Будимир Куйович и каналите на Фатик се задвижват от сърбина.
Самият Куйович е в наркобизнеса от доста отдавна. От май 2002 г. до края на 2004 г. са разбити няколко нарколаборатории, за които има доказателства, че са управлявани от Бучко. Той обаче винаги се измъква сух след операциите на антимафиотите. На 3 януари 2005 г. най-после е арестуван в БМВ-то си край Златни пясъци. В колата е и Невена Стойчева. Наркобосът почти веднага е екстрадиран в Сърбия със забрана 10 години да не влиза в България. 20 дни след екстрадирането му е разбит цех в софийското село Пасарел, който също се смята, че е на Куйович.
И така до 27 ноември 2007 г., когато МВР съобщава, че край София е арестуван 30-годишният полицай Тодор Джурков с над 80 кг амфетамин в багажника на колата му. Час по-късно край хотел "Плиска" антимафиотите задържат и безработния С. С. (35 г.), за когото според ГДБОП е "категорично установено, че не само е съпричастен към случая, но и е един от лидерите на канала".По-късно се оказа, че С.С. всъщност е Стоян Стойчев – син на Ангел Стойчев и брат на Невена Стойчева.

 

Антимафиотите са претърсили жилища в София, Пловдив и Батак и са иззели веществени доказателства. Откритата дрога е идентична с тази от цеха в Пасарел.
Събитията по-нататък обаче протичат доста мистериозно. В съда е отведен само полицаят муле Тодор Джурков, а за С.С. въобще не става дума. В хода на делото се оказа, че Стоян Стойчев е в него просто в качеството на свидетел.

Според специзточници в момента именно Пламен Димитров и съдружника му Александър Алексов са хората на Будимир Куйович у нас, които отговарят за трафика на дрога през страната ни към Западна Европа, както и за разпространението й по родното Черноморие. 

 

Димитър Младенов

«