« Върни се назад Публикувано на 17.06.2022 / 8:15

АЛЧНОСТТА И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТАНДЕМА НИНОВА – МЕТОДИЕВ Е НА ПЪТ ДА УНИЩОЖИ ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ У НАС. ВМЗ СОПОТ ВЪРВИ КЪМ ЗАКРИВАНЕ

Нинова и Калоян Методиев закриват ВМЗ Сопот

Държавата е на път да загуби още едно значимо перо от своя икономически суверенитет

Преди две седмици най-безцеремонно министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) уволни цялото ръководство на ВМЗ Сопот. Причината, по нейни думи – заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца.

Самата Нинова тогава обясни действията си, че видите ли – ръководство се е опитвало да разпродава активи на дружеството зад гърба на ДКК и на министерството – сиреч зад нейния гръб.

Почти веднага след този случай на мястото на прогонения Съвет на директорите Нинова спешно назначи за председател на новия Съвет на директорите Мариян Йовчев, а за негов заместник тя сложи Камен Шаралиев. Иван Иванов пък стана изпълнителен директор на ВМЗ Сопот.

С това свое действие Корнелия Нинова реално си разчисти терена за бъдещи схеми покрай търговията с оръжие за Украйна, която държавата ни уж не практикува от началото на войната.

Тук трябва да припомним, че в медиите излязоха десетки публикации, снимки и видеа, как от български летища в посока Полша, а в последствие към Украйна заминават огромни количества оръжие произведено в България. Нещо повече. Според куп медийни сигнали, именно началникът на кабинета на Корнелия Нинова Калоян Методиев е основното действащо лице в схемите на БСП лидерът в търговия с оръжие. Твърди се, че чрез различни фирми Методиев и Нинова прибират огромни комисионни от бизнеса си с българска специална продукция.

Всъщност именно тук е и разковничето за последната “изнасилена” смяна на ръководството на ВМЗ Сопот.

В своите “хитри” планове Нинова сигурно си е представяла, че поставяйки начело на военния завод удобни за нея лица, схемите й ще започната да се случват два пъти по-бързо и ефективно. Намерение, което обаче няма нищо общо с реалността, най-малко поради факта, че настоящето ръководство на ВМЗ Сопот няма абсолютно никакви правомощия свързани с реалното управление на завода. То просто има временен характер, а по закон за да се промени този статут са нужни цял куп административни действия, които биха отнели обаче поне няколко месеца. Време с което, нито Нинова, нито Методиев разполагат.

И за да бъдем още по ясни, ще го кажем така – избраното от Корнелия Нинова ново ръководство на ВМЗ Сопот, дори не може да разпише заплатите на работещите служители в държавното предприятие! Камо ли пък да разписва документи с по-сериозно съдържание.

Всъщност сигналите за безобразията на Нинова и Методиев, както и за многократното превишаване на законовите им правомощия, са десетки. Това е особено валидно за “секретарката” на Нинова, както самата тя нарича Калоян Методиев. В своето последно “кърваво писмо” Йордан Татарски твърди, че Калоян Методиев бил узурпирал дори ресорите на няколко от заместник-министрите на икономиката и изцяло координирал бизнеса на своята шефка със специална продукция. Той например присъствал на заседанията на ДКК, без въобще да има право да бъде там, камо ли пък да се изказва или да налага някакъв вид мнение.

Или ако трябва да обобщим настоящата ситуация във ВМЗ Сопот, то въобще няма да е преувеличено, ако кажем, че алчността и безхаберието на тандема Нинова-Методиев е напът не просто да остави стотици работници от ВМЗ Сопот без работа, но и като цяло да унищожи военната индустрия у нас. За съжаление, това обаче няма да е първият случай, в който наглостта на личния интерес смазва обществения такъв. И докато Калоян и Корнелия правят тайно пари, държавата е напът да загуби още едно значимо перо от своя икономически суверенитет.

www.big5.bg

«