« Върни се назад Публикувано на 12.05.2011 / 18:55

Алексей Петров изтърва нерви, изгони afera.bg, иначе носи флашка на Томова от столицата

 

 

12,55 часа. Хотел „Черно море”. Варна.

Алексей Петров и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива след среща с бизнесмени и предприемачи дават пресконференция пред варненските медии. Afera.bg се поинтересува от организатора на срещата Светрозар Николов кои са били бизнесмените и предприемачите в срещата със Съюза за стопанска инициатива и добронамерено посъветва Николов да бъдат обявени участниците в срещата, тъй като иначе впечатлението за липса на такива остава натрапчиво.

12,58 часа. Журналистите са заели местата си. Алексей Петров и Теодор Дечев застават зад т.нар. трибуна.

Веселина Томова от afera.bg заедно с колегите си поставя репортерския си диктофон пред Алексей Петров. Петров с рязък жест избутва диктофона на Томова в посока към Теодор Дечев. Томова се интересува обаче от казаното от „лоялния гражданин” и спокойно връща магнитофона, насочен към Алексей. Петров стиска пръсти и не реагира.

Обстановката е спокойна. Теодор Дечев е благ и усмихнат. Експозето е негово и започва по темата сваляне на лихвите.

„Варна е единайстият град, който ние посещаваме. Каква е нашата констатация? Икономическата катастрофа е факт. Катасрофалното положение със задлъжнялостта на държавата към бизнеса, катастрофалното положение с междуфирменото разплащане, ужасяващия политически натиск върху фирмите, който на различните места биваше наричан по различен начин, но се свеждаше до едно и също нещо – в Сливен му викаха рекет, в Благоевград му викат дране, в Ямбол и Пловдив си го наричаха политически натиск… Натискът върху бизнеса, отнемането на печелевши дейности било от властта, било от банките, било от съдружие на изпълнителна власт с банки, всичко това беше идентифицирано до този момент. За нас икомическата катастрофа е установен факт, нещо повече, тя става очевидна.”, коментира Теодор Дечев.

Дечев бе категоричен, че Бойко Борисов иска да се спаси от изпълнителната власт като се кандидатира за президент и според Съюза за стопанска инициатива Борисов нямал моралното право да се кандидатира за президент, тъй като това било дезертиране от длъжността, от която зависи всичко в България.

 

 

В крайна сметка Бойко Борисов превърна предателството в ценност!”, оповести Теодор Дечев.

 

 

Дечев разви теорията, че Борисов имал вариант да се откаже да дезертира на президентския остров и да намали най-откровените разбойници. Този вариант обаче бил най-малко вероятен, но в негов стил било „да разкара най-отявлените крадци”, защото хората на Петров имали идентифицирани управленци и областни управители – контрабандисти и призива им е да махне някой от тях. Дечев препоръча на премиера да насрочел в един ден три вида избори – за предсрочни парламентарни, местни и президентски избори.

След Дечев, Алексей Петров бе изумително и преднамерено лаконичен: „Сегашната социално – икономическа ситуация не се дължи на световната криза, нито на европейски проблеми, а за първи път ще кажеме, че

 

 

кризата е психологическа и тя се дължи на профила на премиера Борисов.

 

 

А социално-иконимическата ситуация, вследствие на това. Това беше моят преамбюл и аз ще очаквам въпросите”.

Алексей Петров, отговаряйки на въпрос за икономическата криза подчерта, че познава Бойко Борисов “по-добре от майка му, баща му, бог да ги прости, и от сестра му”.

Afera.bg зададе три въпроса на Петров – далеч не тези, които той очакваше, очевидно притеснен.

„- Г-н Петров, в продължение на година и половина Вие бяхте не само изключително пестелив към Бойко Борисов, който казвате, че познавате повече от майка му и баща му, бог да ги прости, даже нещо повече – Вие бяхте прекалено мек и положителен към него. Защо година и половина след това изведнъж свалихте профила му и решихте, че той е онзи, който е основното зло на България? Какво Ви накара да мислите, че той е предател, предаде ли Ви той с нещо лично и защо?

– Вторият ми въпрос е свързан с тема, която знаем и двамата прекрасно.Искам да ми отговорите на въпроса ясно и категорично: кой спря разработката в ДАНС, във връзка с корупцията, свързана с разследването на варненското „мега” дознание? Мисля, че три години след това бихте могли да бъдете малко по-конкретен, не малко, а според мен категорично конкретен.

– И третият ми въпрос е едно предизвикателство: Вие казахте вече преди малко, че сте категоричен, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент.

 

 

Приемате ли един облог с afera.bg, един вече сте загубили, afera.bg казва, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент и Вие изберете какъв да бъде залога!”

 

 

И се започна:

Алексей Петров: Приемам, с една уговорка, че аз и мислещите хора в България, ако не си свършат работата, включително и Вие, госпожо Томова, той да си изпълни ангажиментите, а не да се разхожда от единия тротоар на другия…

Веселина Томова: Вие казахте, че Борисов ще се кандидатира за президент, а аз казвам, че няма да се кандидатира. Приемате ли облога?

Алексей Петров: Г-н Борисов в момента се страхува дали това е варианта за неговото спасение и оцеляването му, и това е единствената причина той да не се самономинира лично, а го прави през своя инструмент. Той се страхува и според мен съвсем разбираемо, че след три месеца вероятността да се премести отсреща на №2 /има предвид Президенството/, да не е спасение. Защото няма да бъде избран. Поради тази причина, ако той реши, че може да прояви малко отговорност, малко лоялност към държавата, уважение към обществото, към народа, тогава наистина ще спре агонията, биха могли да стартират колкото и да е късно някакви реформи и най-накрая ще ми спести усилието да се занимавам с несвойствени за мен неща. Още от преди година и половина, повярвайте ми, а аз зная и от преди това, защото познавам профила му, че той никога в живота си нищо не е довършвал, колкото и малко да е то, а да не говорим за министър-председателския пост.

След отговора, който по никакъв начин не отговори на въпроса, последва:

Веселина Томова: Не разбрах, приемате ли облога или не?

Алексей Петров: С други думи ще бъда щастлив, това ще е в полза на цялото общество и на хората, ако Борисов не се кандидатира, но съм готов да загубя и се хващам.

Веселина Томова: Надявам се този път да си изпълните загубата от един облог…

Алексей Петров: За „мега” дознанието аз нямам какво да говоря в този формат и по принцип, ако трябва да вляза в някакви частни взаимоотношеиня…

 

 

Веселина Томова: Това не са частни взаимоотношения! Това е принципен въпрос, защото претедентирате пред цяла България, че сте мачкан с един процес и че сте жертва на един скалъпен процес. И понеже сте напълно наясно, че вашият процес не е първият и единствен, затова Ви питам – много добре знаете как се скалъпват процеси, и затова Ви питам – кой? – категорично и ясно спря разработката на ДАНС за корупция, свързана с прокурори и полицаи по варненското „межа” дознание? Кой спря реализацията? Вие знаете и искам отговора сега!

 

 

Алексей Петров: Аз ще Ви посъветвам по следния начин, както някога Ви насочих, сега го правя отново…

Веселина Томова: Към кого ме насочвате? Към Вашия екип в ДАНС? Който нищо не свърши? И Вие бяхте съветник на шефа на ДАНС? Искам отговора! Вие го знаете! Кажете го пред хората и пред Варна! Варна се интересува от този проблем, повярвайте ми. А и Вие, по ирония на съдбата, станахте жертва на един от анонимните свидетели от „мега” дознанието – Светлин Иванов – Близнака, който е анонимен свидетел и срещу Вас?

Алексей Петров: Точно така е. Ако имах възможности, говорим за този формат тогава, аз пряко не съм се занимавал, и Вие отлично знаете, че ако е зависело от мен, щях да го направя.

Веселина Томова: Зависеше от Вас! И Вие не го направихте!

Алексей Петров: Лошото е, че, ще кажа на „ти”, знаеш, че не можех да го направя и затова не е коректно да …

Веселина Томова: Защо не можехте да го направите? Кажете го на Варна и на обществото!Това ще Ви спечели точки, повярвайте ми!

Алексей Петров: Смятам, че хората, с които ти общуваше, както и аз, бяхме лишени от тази възможност… това… без да упреквам, който и да било.

Веселина Томова: Кой Ви лиши? Главният прокурор ли? Кой?

Алексей Петров: Не, не смея да кажа…

Веселина Томова: Е как не смеете да кажете? Вие бяхте в ръководния екип на ДАНС!

Алексей Петров: Аз имам много пороци, но страхът не ми е от тях, както съм казвал…

Веселина Томова: Защо бягате тогава от отговора?

Алексей Петров: Ако имах някакво обяснение или информация кой попречи да се реализира това, щях да го назова мигновено , повярвайте ми.

Веселина Томова: Добре, благодаря Ви. Не сте откровен, но няма значение.”

 

 

След този опит на Алексей Петров да се измъкне от истината, която знае за варненското „мега”дело, той някак направи опит да осуети отговора на първия му зададен въпрос от afera.bg за Бойко Борисов.

 

 

Все пак каза: „Защо чак сега казвам това за Бойко Борисов? Първо аз съм отговорен и лоялен към институциите, доказано и в нашто общуване, в един друг период, лично знаеш това. Настина не бих си позволил, не заради личността Борисов, а заради фигурата на министър- председателя да се държа по начи, по който …и да нанясам удари по репутацията на институцията и държавата. Както се обърнах към Борисов с малко име на 3 септември 2009 и помолих чрез „Труд” „Бойко свали лихвите, имаш време да се правиш на полицай…,” тогава го направих, сега не правя нищо ново, освен продължение на това, което започнахме. След десет срещи в десет областни града си позволяваме да кажем извода, че всеки проблем,решен или нерешен, ние казахме -да България има проблем и проблема се казва Бойко Борисов, и като човека, когот оаз познавам, твърдя ясно – Бойко Борисов не може да чува никого. Той не може да чуе заради психологическия профил и от друга страна поради липсата на някакво ниво на иконимическа компетентност. Това е пробремът.Важното е да се чува, да има екип.”

Веселина Томова: Въпросът беше чувствате ли се лично предаден от Бойко Борисов?

Алексей Петров: Аз не съм казал, че Бойко Борисов ме е предал.

Веселина Томова: Вашият екипен играч каза: „Бойко Борисов превърна предателството в ценност”. И Ви зададох въпрос – чувствате ли предаден лично от Борисов? И защо?

Алексей Петров: Не се чувствам лично предаден от Бойко Борисов, защото нашите отнонешия не са такива за да налагат такъв извод. Нашите отношения ясно съм ги декларирал, че те са били в годините на приливи и отливи, това е общо казано.”

 

 

Към финала на пресконференцията колега – журналист зададе въпрос от какво са се оплакали варненските предприемачи на Алексей Петров. И стана тя, каквато стана.

 

 

Afera.bg помоли Петров и съекипниците му да посочат кои са варненските предприемачи, които са участвали в срещата.

Алексей Петров: Може ли да дойде тук госпожата да си каже проблема…

Теодор Дечев: Присъстваха около 60 предприемачи…

Веселина Томова: Питам Ви съвсем добронамерено, защото говорите за бизнесмени, предприемачи, посочете кои са, иначе се остава с впечатлението, че е някак анонимно…

В този момент пред залата излезе жена, поканена от Алексей Петров, която се впусна да обяснява как е наемател на хотел „Ален мак”. „В България при идването на Борисов вече стана една полицейска държава”, заоплаква се наемателката на хотел „Ален мак”.

Дали Алексей Петров е бил наясно какъв точно е казуса, не е ясно, но afera.bg безпогрешно разпозна скандалния случай, за който има и видеозапис от 45 минути в хотел „Ален мак”, където се решаваше частно-правен спор между двете дъщери на въпросната госпожа, която бе наела охрана, начело с знакова фигура като сутеньора Румен Цигулката.

Същата госпожа тогава изгони с псувни и заплахи, че ще пребие Веселина Томова от хотела. За което имаме надлежен запис. Със случаят е запозната и полицията, която по сто пъти е викана за да ръзтървава страните.

 

 

След като Веселина Томова попита предприемачката дали е изгонила от хотела журналистката и дали е имало охрана от сутеньори, Алексей Петров, изтърва окончателно нерви и се обърна към Томова: „Може ли да спрете и да ни освободите от присъствието си?”

 

 

Веселина Томова: Гоните ли ме?

Алексей Петров: Тука възразяват…

Веселина Томова: О, благодаря Ви за това, което направихте! Довиждане”

Така Томова бе изгонена, защото щеше да лъсне, че „милиционерски мачканата” предприемачка не се вписва в така добре подредените думички на Съюза за стопанска инициатива.

Всъщност, най-малко виновната на Петров и кохорта е Томова. След като „екипа” му не си е проверил хората и допусна такъв грандиозен гаф, изгонването на журналистката може да бъде прието единствено като комплимент.

 

 

След излизането на Томова обаче се оказа, че има и по-весела част. Алексей Петров, който бе свързван с раздаването на флашки, се обръща към колегата журналист ЛюбомирЖивков с молба да предаде на Томова една флашка, която и носил от София.

 

 

В нея бил доклада на Европол за контрабандата и как Цветанов нищо не свършил, имало го в Интернет, обаче Петров искал да спести време на Томова и затова и донесъл флашка.

Турско-синята на цвят флашка обаче не бе приета по-късно от Томова. Първо защото Томова не се казва Патрашкова, и второ – защото да приемеш флашка и да я употребиш в подобна ситуация и то от Алексей Петров никак не е добре за сигурността на свободното общуване на журналистката. Онези, които са запознати с високите технологии в начините на следене, контрол и подслушване, знаят за какво става дума. И за възможностите, маскирани като флашки.

Половин час след приключване на визитата на Алексей Петров в хотел „Черно море”, чрез трето лице, повикано от Петров, Томова получи и съскащо ядно послание: „Твоята приятелка май много прекалява!”.

Дали така звучат заплахите?!

Afera.bg

«