« Върни се назад Публикувано на 08.03.2011 / 19:13

Алексей Петров избира незаконен академичен съвет в Пловдивския университет

 

 

Общото събрание на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” избира нов Академичен съвет на най-големия ВУЗ извън столицата в нарушение на закона. На 28 февруари, освен 45-членния съвет, ОС избра и новия си председател, заместник председател на ОС, Контролен съвет и председател на Контролния съвет. Според закона за академичните длъжности, когато има избор за длъжности с 4-годишен мандат, за тях не могат да се кандидатират лица, които в срока на мандата навършват 65 години.В новоизбрания Академичния съвет, преобладаващото мнозинство е на възраст 68-69 години.

 Новият председател на ОС проф. д.ф.н. Иван Куцаров също е надхвърлил 69 години и следователно е избран в нарушение на закона. За заместник на Куцаров е избран доц. д-р Минчо Сандалски, който е навършил 65 години, а новият председател на Контролния съвет проф. д-р Димитър Мекеров е на 66 години.

Само месец по-рано във филиала на Техническия университет в Пловдив се случи почти същото. Изборът е обжалван пред районния съд в Пловдив, стига се до решение на съда в Страсбург, който обявява избора на недействителен.

Въпреки прецедента, ОС на Пловдивския университет (ПУ) повтаря грешката и също избира в Академичния съвет хора пред пенсия.

По закон сега и в двата пловдивски университета трябва да се проведат нови Общи събрания. В ПУ новоизбраният ректор трябва да смени договорите на преподавателите на възраст над 65 години със срочни до навършването на 68 г. и чак тогава да бъде избран още веднъж Академичен съвет, чийто мандат е 4 години.

Новият ректор, както и другите 4-ма кандидати са легитимно предложени, те отговарят на изискванията на закона.

В изборите за ректор участват доц. Живко Иванов, декан на Филогогическия факултет, доц. Иван Иванов, декан на Икономическия факултет, доц. Дора Левтерова, декар на Педагогическия факултет, доц. Запрян Козлуджов, зам.-ректор по учебна дейност два мандата и единственият професор – математикът Асен Рахнев, шеф на Математическия факултет.

Избран е заместник ректорът доц. Запрян Козлуджов.

 В изборите гласува и Алексей Петров, в качеството му на хабилитирано лице, доцент към Икономическия факултет.

 Интересна подробност е, че доц. Дора Лефтерова е член на ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива) – медийно-политическо сдружение, зад което според информации в пресата стои пак Алексей Петров.Според запознати изборът на доц. Козулджов за ректор е компромис между лидерите на тези центрове – Георги Гергов и Алексей Петров. Показателно е, че съпругата на Запрян Козулджов е бивша служителка на Международен панаир – Пловдив. Освен това Гергов в момента е единствената силна фигура в Областната (пък и в градската) организация на Столетницата.Самият Козулджов е бивш председател на първична партийна организация в ПУ и вече лобира за обявяването на Гергов за доктор хонорис кауза, пише още http://bulgaria-news.bg

 

Afera.bg

 

 

«