« Върни се назад Публикувано на 16.05.2010 / 19:53

Алексей Петров е нелегал. Данните за офицерите под прикритие не се отлагат в оперативния отчет.

 

 

Канал TV+ 4 май 2010 година. Предаването е „Свободна зона” с водещ Георги Коритаров.Водещ: Георги Коритаров. Гост – Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба за сигурност.

Водещ: Добър вечер на всички, които имат привилегията да бъдат в „Свободна зона” заедно с мене, Георги Коритаров. Тази вечер и още един аргумент за това, че имате огромна привилегия да бъдете в нашия ефир – мой гост е Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба сигурност. Може би през тези дни той ще бъде един от най-търсените събеседници от всички всички медии. Повод за този интерес идва от думите на сегашния председател на Комисията за контрол върху работата на Държавната агенция за национална сигурност Волен Сидеров, който каза, че в изслушването си пред комисията тъкмо г-н Атанасов е дал рамката за някаква странна връзка между Алексей Петров, държавата Израел и нейни дипломатически представители у нас, и проституция. Какво от всичко това е истина и какво означава подобен тип говорене, след секунди в разговора ни с Атанас Атанасов.

Водещ: Добър вечер и добре дошли на Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов: Добър вечер и на вашите зрители.

Водещ: Сериозно ли беше изслушването в комисията?

Атанас Атанасов: Вижте, тази комисия е особена по различни причини, включително и затова, че тя има специален правилник за своята работа, за това, кого може да кани да изслушва. А аз например не бях длъжен да се явя пред тази комисия, но като гражданин, който уважава институциите, се явих, за да бъда полезен за изясняване на определени обстоятелства, които явно са важни за членовете на тази комисия.

Водещ: Според Волен Сидеров Вие сте съобщил за такава обвързаност на Алексей Петров с дипломатически представители на държавата Израел у нас и с проституция. И всичкото това било комплексен мотив той да бъде привлечен като офицер на оперативно внедряване?

Атанас Атанасов: Сещате се, по разбираеми причини аз не мога да коментирам никакви държави, а дали е ставало въпрос за държавата Израел или за която и да е друга държава, отказвам да коментирам. Само това мога да си позволя да кажа, че при моето изслушване, понеже бяха изслушвани и други хора, на това заседание аз лично не съм коментирал за проституция и такъв тип отношения.

Водещ: Нищо такова не сте казвал?

Атанас Атанасов: Думата проституция или изобщо такива отношения аз не съм коментирал.

Водещ: Може би е изведено от контекста на нещо, което е било линия за евентуално разработване на среда за извличане на информация от израелски дипломати?

Атанас Атанасов: Значи, ограничавам се и за пореден път Ви казвам – не мога да коментирам не въпроса за това, че нямаме право, разбира се, но никакви отношения с друга държава или с чужди посолства в България не мога да обсъждам публично. Контраразузнаването във всяка една държава, която има такава институция, е известно, че наблюдава поведението на чуждите разузнавателни служби на територията на страната…

Водещ: Без ограничения?

Атанас Атанасов: Разбира се, в зависимост от интересите. България е малка страна и не можем да си позволим да действаме всеобхватно. Има си приоритети, цели, които се поставят пред една такава служба. Разбира се, че каналите за проникване на чуждите специални служби са различни и те трябва да бъдат наблюдавани, да се събира информация за поведението на чуждите разузнавачи. Това е законова дейност на контраразузнаването. Оттук нататък всичко друго, което би могло да даде рамка на някаква конкретика, е недопустимо да се коментира публично.

Водещ: Това класифицирана информация ли е?

Атанас Атанасов: Категорично.

Водещ: Законът преследва ли за изнасяне на такава класифицирана информация?

Атанас Атанасов: Член 357 от НК преследва тези, които изнасят държавна тайна.

Водещ: Това означава ли, че сега логичното действие на прокуратурата би трябвало да бъде да подведе Волен Сидеров за изнасяне на държавна тайна?

Атанас Атанасов: Компетентните институции в случая са ДАНС, ДКСИ (Държавната комисия по сигурността на информацията) и прокуратурата да преценят дали в конкретния случай има изнасяне на класифицирана информация. Аз не мога да коментирам това обстоятелство.

Водещ: Според Вас има ли?

Атанас Атанасов: Не коментирам.

Водещ: Това обаче означава, след като ни казвате, че не сте споменавал нито пряко, нито косвено, нито завоалирано в някакъв контекст понятието „проституция” или свързани с нея дейности, че става дума за много по-сериозен казус, откъдето можем да направим извод, че оперативните съображения за привличане на личност като Алексей Петров за работа в служба сигурност са били достатъчно сериозни?

Атанас Атанасов: Аз по този въпрос съм говорил доста, че причините бяха комплексни. Разбира се, че те са имали своята оперативна основа. За съжаление много силен натиск за това действие, а именно – да бъде назначен като офицер под прикритие Алексей Петров, оказа тогавашният Главен прокурор с аргумента, че…

Водещ: Кой главен прокурор?

Атанас Атанасов: Да, много е важно да се каже името, тогава главен прокурор беше Никола Филчев.

Водещ: С какъв аргумент?

Атанас Атанасов: Че Алексей Петров е полезен за управление на разследване на Прокуратурата и тъй като те не разполагат с някакъв специфичен щат, за тях би било полезно той да е на прикритие в МВР и да подпомага тяхната дейност.

Водещ: Само да вметна един въпрос: главният прокурор Филчев е упражнил натиск за това назначаване?

Атанас Атанасов: Да, така е.

Водещ: Върху кого?

Атанас Атанасов: Ами, на първо място, върху мене.

Водещ: Той Ви се обади?..

Атанас Атанасов: Не, вижте, нека да не обсъждаме как се е случила тази цялата история…

Водещ: Въпросът е – при пряк разговор или документално?

Атанас Атанасов: Не, документи няма за това. Затова той си позволява сега да… някакви интервюта беше давал да… така… обвива цялата тази история в мъгла. Вижте, сега, когато започна това разследване по така нареченото дело „Октопод”, бяха изнесени различни данни в публичното пространство. Стана ясно например, че майката на Никола Филчев, която е близо 80 години, или мисля, че е над 80 години, има собственост в един квартал, построен от фирми, близки до Алексей Петров, или, да речем, синът на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов работи в една лизингова компания от също…

Водещ: Това са вторични факти, можем да се спрем и на тях…

Атанас Атанасов: Не, не, те са много важни, защото аз нито имам къща в този квартал, нито синът ми работи във фирми, близки до Алексей Петров.

Водещ: Да, можем да поговорим за това, но за мене е интересно практика ли е Главен прокурор да се обажда с подобни предложения?

Атанас Атанасов: Вижте, аз не знам дали е практика и в настоящия момент виждате например, че желанието…

Водещ: На Вас само за този случай ли Филчев Ви се е обаждал?

Атанас Атанасов: Филчев на мен не ми се е обаждал.

Водещ: Нали казахте, че Ви се….

Атанас Атанасов: Лично на мене не.

Водещ: …е упражнил натиск? А на кого?

Атанас Атанасов: Натискът може да бъде упражнен по друг начин.

Водещ: На кого се е обадил?!

Атанас Атанасов: Г-н Коритаров, спираме дотук.

Водещ: Не, не, не, това е интересно, това си е много важно.

Атанас Атанасов: Това на Вас може да Ви е интересно, но за мен… за мен не е важно да го кажа.

Водещ: Защото казахте: „Упражни натиск върху мен”, след което казвате, че не е върху Вас, значи има посредник, който е институционално достатъчно респектиращ над Вас по някакъв начин, за да ви препредаде това?

Атанас Атанасов: Не, не. Вижте сега, няма такова нещо… И тези внушения, че това нещо се е случвало политически, някъде по върховете, че не… Тук не е замесен нито министър-председател, нито Министър на вътрешните работи.

Водещ: А кой?

Атанас Атанасов: През, така… Желанията на г-н Филчев стигнаха до мен през мои подчинени, които ежедневно работеха тогава с Прокуратурата. По този начин се случиха нещата.

Водещ: Ами, това ако е било необичайно, защо не уведомихте Министъра на вътрешните работи за подобно настояване на Главния прокурор?

Атанас Атанасов: Вижте, не мога да… И не бива да се занимава политическото ниво с чисто оперативни въпроси, защото привличането на един служител под прикритие е чисто оперативен въпрос. И освен всичко друго, много важно за ефективността на един такъв служител, който и да е той, неговото назначаване да се пази в тайна. Защото това са своеобразни нелегали, офицерите под прикритие, и основната, така, основната черта е, че за тях не е известно не само на обществото, но и на служителите в самата служба.

Водещ: С други думи, Петров е бил своеобразен нелегал?

Атанас Атанасов: Офицерите под прикритие са своеобразни нелегали на територията на страната.

Водещ: Ами, това означава, че…. Води ли се документация за това, което те работят, или не?

Атанас Атанасов: Това, което се е случвало, трябва да е в кориците на неговото дело. А какво конкретно има вътре…

Водещ: Той, като е нелегал…

Атанас Атанасов: Поне това, което аз знам, не мога да коментирам.

Водещ: Сериозно ли е това, което знаете?

Атанас Атанасов: Много неща знам, и не само за тоя случай.

Водещ: Аз знам, че е така, но по принцип, за да бъде един човек поддържан като такъв толкова години, очевидно той трябва нещо да прави?

Атанас Атанасов: Вижте, в конкретния случай моето знание се простира за един период от шест месеца, защото той беше назначен пролетта на 2001 година, а аз есента на 2001 година подадох оставка и след това…

Водещ: А регламента?

Атанас Атанасов: Впоследствие 6-7 години е работил при други ръководства и би следвало те да изясняват, ако това е необходимо, разбира се, да изясняват какви задачи са му поставяни, как са били изпълнявани.

Водещ: Имаше ли ясен регламент как да работят този тип офицери на оперативно внедряване?

Атанас Атанасов: Вижте, струва ми се, че много по тънък лед вървиме, защото…

Водещ: Ами, да.

Атанас Атанасов: Офицерите под прикритие са специфичен способ на специалните служби, и начинът им на работа е държавна тайна.

Водещ: Да.

Атанас Атанасов: И не би следвало да се обяснява по какъв начин, кой поставя задачите, по какъв начин се изпълняват, как това се отчита. Това е недопустимо да се коментира публично.

Водещ: Колко човека знаят за един такъв офицер под прикритие?

Атанас Атанасов: В една служба не повече от трима до четирима.

Водещ: Трима до четирима.

Атанас Атанасов: Да.

Водещ: Възможно ли е те да не са водили документация надлежно, така че в един момент да се окаже, че няма нищо, и при казуса, в който е изпаднал сега, този човек да не може да се защити?

Атанас Атанасов: Аз не знам какво има, Ви казах, в неговото кадрово дело по простата причина, че само шест месеца той е бил офицер, тоест бил на служба, след което аз съм напуснал. Тоест продължителният период от време, в който той е бил в службата, е бил при друго ръководство.

Водещ: Когато говорим за Национална служба сигурност, се има предвид преди всичко контраразузнавателна и информационна дейност?

Атанас Атанасов: Точно така, разбира се, но не само това. Националната служба за сигурност в нейния си вид по закон имаше основно контраразузнавателни служби, но също така да наблюдава рискове и заплахи за националната сигурност, които не произлизат от чужди специални служби.

Водещ: Да, да речем, етническа стабилност…

Атанас Атанасов: …и т.н. Така че не е… Макар и да има основна дейност, има и други заплахи за националната сигурност, които произлизат от други среди, и те са много сериозни. Така трябва да се работи.

Водещ: Сега обаче факт е, че така или иначе Волен Сидеров съобщава за израелска връзка в случая. Разбира се, Вие можете да не я коментирате. Но едва ли Волен Сидеров това нещо си го е измислил. В този смисъл, говорейки за такава връзка, това отвежда към извода за една презумпция за бъдеща контраразузнавателна дейност като принципна сфера на работа?

Атанас Атанасов: Ако е истина това, което казва Волен Сидеров.

Водещ: Ако го е чул вярно, би трябвало да е истина.

Атанас Атанасов: Ако е истина. Аз не съм… Не мога да съдя. Отделно Ви казах, че бяха изслушвани повече от един, т.е. не само аз. И човекът, който след мене е ръководил контраразузнаването пет години, също беше изслушван, Иван Чобанов. Така че смятам за недопустимо публично да се коментират конкретни факти, каквито и да било те.

Водещ: Така е, тук сме в малко по-специфична, така, среда – пещера, уютно… И затова Вие, категорично отричайки, че сте споменавал за проституция, в същото време не коментирате дали сте говорил за Израел.

Атанас Атанасов: Аз нито имам право да потвърдя, нито имам право да отрека. Защото и едното, и другото, ще даде публична информация, която не трябва да се споделя. Така че Вие…

Водещ: Когато обаче човек нито потвърждава, нито отрича едно нещо, това е косвено потвърждение. Това вече е извод, който аз правя.

Атанас Атанасов: Това е Вашият извод обаче.

Водещ: Така е, аз го правя този извод.

Атанас Атанасов: Това е Вашият извод.

Водещ: Защото тук и анализираме, освен това.

Атанас Атанасов: Добре.

Водещ: Следователно, за да има толкова сериозно мотивиране за навлизане в работата на НСС, то трябва да бъде, разбира се, подплатено и с документи. Само едно ходатайство или препоръка не са достатъчни.

Атанас Атанасов: Сега, вижте… Да, така е – за едно такова действие са необходими оперативни данни, и то да бъдат обосновани и да бъдат твърди. Има един…

Водещ: Директно НСС обаче не се занимава пряко със събиране на оперативни данни и с обосноваване.

Атанас Атанасов: Такъв случай е, разбира се, това не му е работата. За това има цяла структура.

Водещ: Понеже тук остана едно впечатление, говоря, в медийното пространство, че едва ли не Атанас Атанасов предложил на Емануил Йорданов мотивирано да назначи Алексей Петров. А кой всъщност Ви предложи на Вас?

Атанас Атанасов: Има си технология вътре в службата за такъв тип действия. Разбира се, че този въпрос, и то многократно, за конкретното назначение, многократно беше обсъждан с нива под мене, оперативни, за необходимостта от въведение…

Водещ: От НСС?

Атанас Атанасов: Да, разбира се.

Водещ: Специалисти по специфични направления.

Атанас Атанасов: Да, така е.

Водещ: Включително и такива, които са доста сложни и отговорни. Нали така?

Атанас Атанасов: Цялата дейност на НСС е сложна и отговорна.

Водещ: Има дейности, които са особено сложни, когато трябва да се търси…

Атанас Атанасов: Определението на рисковете и заплахите, да речем, за националната сигурност, които изхождат от икономиката, са не по-малко важни от някои други дейности на службите.

Водещ: Разбира се, но има един вид…

Атанас Атанасов: Или да речем, рисковете и заплахите, които изхождат от така наречената вътрешна сигурност – от среди на неофашисти, на хора, които…

Водещ: Екстремисти, ислямски радикали и т. н.

Атанас Атанасов: Разбира се. Така че не може да се дели работата в никакъв случай – коя е по-важна, коя е по-сложна. Цялата работа е сложна и важна.

Водещ: Да, разбира се, но тези нива, които са разработили експертната мотивация за предложението, достатъчно надеждни ли бяха, те добри професионалисти ли бяха?

Атанас Атанасов: Аз смятам, че ръководех една изключително надеждна институция на държавата, независимо от охулването и от оплюването, извинявайте за израза, след като напуснах службата. Независимо от това, че на мене ми бяха образувани три наказателни дела по измислени поводи, всички завършили катастрофално за тези, които ги организираха, смятам, че Националната служба за сигурност към него период изпълняваше добре своите задачи и беше много полезна.

Водещ: Това означава, че е работила страшно професионално.

Атанас Атанасов: Аз мисля, че работихме професионално, но искам да припомня, че това беше един много тежък период за България: на западната ни граница имаше война, ние бяхме кандидат-членове на НАТО, не членове.

Водещ: Така е, много добре си спомням всички тези преси на политиката за Балканите.

Атанас Атанасов: Всички тези обстоятелства налагаха една много интензивна работа по определено направление. Аз смятам, че ние си изпълнихме задачата тогава.

Водещ: Това направление наистина беше особено невралгично, защото имаше такава концепция в работата на цитираните досега служби, които искаха да изиграят една специфична роля на Балканите, и е добре българската страна да събира информация и да противодейства.

Атанас Атанасов: Освен всичко друго, Балканите са много особено място и тук винаги е имало сблъсък на интереси. Тук се провеждаха оперативни игри на чужди големи разузнавателни служби, които правеха свои срещи. Всичко това е налагало интензивност в нашата работа.

Водещ: Освен това си спомням, че имаше едно понятие – икономизация на външната политика. То е старо, беше актуализирано по-късно от един външен министър на социалистическото правителство на Виденов, Георги Пирински. Но понятието си е валидно, тоест през икономиката се преплитат и външнополитически интереси на чужди държави.

Атанас Атанасов: Това не е тайна. Има посветени цели трудове на тази тематика. Но един от специфичните канали за проникване или събиране на информация на чуждите специални служби е икономическият канал, чрез създаване на специфични субекти, които създават търговска дейност или производство. Чрез тези субекти, освен че се събира информация, се оказва влияние върху политиката на страната.

Водещ: Както впрочем и определени гнезда на организирана престъпност, които могат да бъдат прикритие за шпионаж.

Атанас Атанасов: Точно така. И този, между другото, този модел на проникване на чуждите специални служби е патент на страни от бившия Съветски Съюз.

Водещ: И съседни страни.

Атанас Атанасов: Да.

Водещ: Добре, при толкова сериозна мотивация и при толкова солидна служба и нива, които са работили преди да дойде при Вас в подходящ вид предложението за работа на Петров, на какво почива тогава логиката на твърдение, че става дума за спяща клетка на Държавна сигурност? След като са работили толкова професионално?

Атанас Атанасов: За да може да се пробута едно такова назначение, трябва да има сериозна мотивация, разбира се.

Водещ: Значи, те не са работили професионално, а са го проспали?

Атанас Атанасов: Кой?

Водещ: Нивата под вас.

Атанас Атанасов: Вижте, аз…

Водещ: Вие казахте, че сте били професионалисти?

Атанас Атанасов: Да, така е.

Водещ: И къде се пропуква системата?

Атанас Атанасов: Към… Искам да Ви кажа, че независимо от всичко, което се изписа и се изговори, аз не съм позволил Националната служба за сигурност да бъде използвана като политически инструмент във вътрешнополитическите борби в страната, независимо от това, че на мене ми беше ясно и известно, че Държавна сигурност, макар и формално разпусната, не е престанала да съществува като организация.

Водещ: В самото НСС имаше страшно много хора…

Атанас Атанасов: Да, имаше.

Водещ: които работеха… Иван Драшков например тръгва от Държавна сигурност.

Атанас Атанасов: Един от… Ще Ви обясня, защото все тук персонализирате нещата.

Водещ: Не, не, давам го като пример, защото го познавам, и не е тайна. Няма нищо лошо в това.

Атанас Атанасов: Добре. Един от големите проблеми, които аз лично си създадох, беше именно отношението ми към Държавна сигурност и желанието ми службата правно да се освободи от хората, които имаха продължителен стаж в Държавна сигурност и бяха завършили специални школи в чужбина.

Водещ: Добре, аз да попитам…

Атанас Атанасов: На възлови места в службата бяха оставени някои професионалисти при две условия – хора, които бяха назначени след 85-а година и не бяха завършили школи в чужбина.

Водещ: Но Вие, когато сте получили тези документи, сте знаели, че Петров е работил в Шесто управление, отдел „Т” – тероризъм, като барета, тоест това е било известно, нали така? Или беше укрито от Вас?

Атанас Атанасов: Между другото…

Водещ: Беше ли укрито, или го знаехте?

Атанас Атанасов: Между другото това обстоятелство го няма в писменото предложение.

Водещ: Вие знаехте ли за него?

Атанас Атанасов: Не, периодът, за… Аз разбрах, че… За съжаление, казвам това, разбрах, че Алексей Петров е работил в Шесто управление, след като беше оповестено това обстоятелство от Комисията по досиетата миналата година.

Водещ: В предложението, което е направено, не се ли споменава, че е бил в този специален отряд на баретите?

Атанас Атанасов: Не. Да, баретите да, но баретите не са били част от Държавна сигурност.

Водещ: Е, как? Нали целият отряд е бил…

Атанас Атанасов: Не, не, не. През 86-а ли, да не сбъркам годината, но мисля, че е 86-а година, се създава направление „Т” на Държавна сигурност, което е звено в Държавна сигурност. Но то е било създадено чрез привличане на различни звена от други части на Министерството на вътрешните работи. И от Специализирания отряд за борба с тероризма само едно отделение е влязло в направление ”Т”. Отделението е ръководено от въпросния Алексей Петров.

Водещ: Тоест, това нещо не е било упоменато?

Атанас Атанасов: Това обстоятелство не ми беше известно към него момента.

Водещ: А кой е офицерът, който пряко се е занимавал със…

Атанас Атанасов: Не мога да коментирам това обстоятелство.

Водещ: Но знаете кой е?

Атанас Атанасов: Е, разбира се, знам.

Водещ: А той още ли е на работа?

Атанас Атанасов: И това не мога да коментирам.

Водещ: А на работа ли е другаде, да речем, този човек?

Атанас Атанасов: Аз не Ви казвам дали е на работа в ДАНС, или не, а Вие ми задавате въпроса дали е другаде на работа.

Водещ: Защото е възможно да работи също някъде.

Атанас Атанасов: Да, всичко е възможно.

Водещ: Защото една професионална служба, каквато я описахте, не би следвало да допуска подобни неща. Какво би било предназначението на спящата клетка?

Атанас Атанасов: Вижте, аз, пак казвам, със съжаление констатирах впоследствие, когато вече не бях служител, когато подадох оставка и напуснах, че наистина е била разработена оперативна комбинация, за да може този човек да бъде назначен.

Водещ: Как установихте?

Атанас Атанасов: Има си начини, за да установя, включително и обстоятелството, че наказателните дела, които бяха образувани срещу мен под давление на Филчев, участие в… така… организацията на тези дела имаха хора, които бяха близки на този кръг.

Водещ: Филчев ли е човекът, който персонално е отговорен за това назначение и за…

Атанас Атанасов: Вижте, персонално отговорни за това назначение, са тези, които са го назначили.

Водещ: Кои са те?

Атанас Атанасов: Мое предложение и вътрешния министър Емануил Йорданов. Така че не може Филчев да е отговорен, защото той не е институция, която е извършила действие в този случай.

Водещ: Ако е така, защо го чухте? Неговите аргументи ли надделяха, или оперативните аргументи?

Атанас Атанасов: Всичко е било въпрос на комбинация на аргументи…

Водещ: Кои аргументи се оказаха по-сериозни?

Атанас Атанасов: Сега не мога да се сетя вече. Да не би да доведе до объркване включително и на Вашите зрители.

Водещ: Ами не, то достатъчно обърка филма. Започнахме от нещо, което беше важно да се изясни. Очевидно са били сериозни основанията, които са привлекли Вашето внимание. Очевидно е, че говорите за комбинация от фактори, които са били…

Атанас Атанасов: В тази цялата история, която сега се разигра, са важни няколко обстоятелства. Първо, ако има, защото аз не съм наясно с фактите и обстоятелствата, по които аз, и да искам, не мога да разговарям, ако има конкретни престъпни деяния, те трябва да бъдат определени по време и място на първо място.

Водещ: Кое?

Атанас Атанасов: Времето и мястото на тези престъпни деяния. А второто, което трябва да се изясни, дали оъществяването на тези престъпни деяния са резултат на някакво прикриване на въпросното лице.

Водещ: В смисъл като легенда ли имате предвид?

Атанас Атанасов: И като чадър.

Водещ: А, като чадър.

Атанас Атанасов: Аз съм категоричен, че начинът, по който функционира системата…

Водещ: Коя система?

Атанас Атанасов: За оперативните източници на службите, и по-точно тогава на НСС, не е въпрос на конкретния случай да се разпъва чадър.

Водещ: Ами, да, защото за него не се знае…

Атанас Атанасов: Защото данните за офицерите под прикритие не се отлагат в оперативния отчет.

Водещ: Точно така.

Атанас Атанасов: Така че…

Водещ: Следователно не може да има чадър.

Атанас Атанасов: Чадър може да бъде… в този смисъл, нали, за злоупотреба с власт, би могло да се разпъва само над сътрудници…

Водещ: Над такива, за които се отразява в отчета.

Атанас Атанасов: Точно така.

Водещ: А в този случай не може да има чадър.

Атанас Атанасов: Разбира се.

Водещ: Ами, като не може да има чадър, това означава, че ако има престъпна дейност, тя трябва да бъде регистрирана.

Атанас Атанасов: От другите служби, които наблюдават криминалната или другата престъпност.

Водещ: Или според този, както казва Цветан Цветанов, целия спектър от Наказателния кодекс е абсурдно да не бъде регистрирано поне едно деяние.

Атанас Атанасов: Затова казвам, че конкретната престъпна дейност трябва да бъде установявана, и това е по закон задължение на органите по разследването по време и място на извършване на деянието – в кой период от време и кога точно се е извършило определено деяние като време и място, когато това се е случило.

Водещ: Добре, на този фон, ето Вие сте се занимавали с адвокатска дейност, на този фон, когато се каже, че престъпна дейност от 13 години насам – това не е ли малко абстрактно, да не кажа немислимо.

Атанас Атанасов: Мисля, че е абстрактно, затова трябва всяко престъпно деяние да се установява за точен период от време. Аз си мисля, че изключително важно е да се разделят нещата във времето, а именно – до така нареченото осветяване и след. Защото за мене, отварям една скоба, това осветяване на офицера под прикритие, Алексей Петров, също беше оперативна комбинация, която да послужи като обосноваване за неговото назначаване на явен щат.

Водещ: Малко… Не знам дали е така, като се има предвид, че…

Атанас Атанасов: Това е мое убеждение от опита, който имам, и информацията, с която разполагам, защото това се разиграва в миналия парламент, и аз си спомням как се случиха нещата.

Водещ: Само че в това, което говори Румен Петков пред репортерите на „Фокус”, той говори за офицер под прикритие, който е бил на разположение на няколко министри преди него, който е бил много полезен за държавата, който е бил награждаван, което означава, ако има такова нещо, не влиза ли в противоречие с престъпната дейност?

Атанас Атанасов: Вижте, аз не съм прокурор, нито следовател, нито знам…

Водещ: Ясно, ама от гледна точка на познанието за случая…

Атанас Атанасов: В рамките… в рамките и в кориците на това дело аз не знам какво има. Така че не мога да коментирам.

Водещ: Стана ясно например, че е бил подлаган на специална проверка за допуск до класифицирана информация?

Атанас Атанасов: След като е назначен на явния щат.

Водещ: Да, ама тая проверка…

Атанас Атанасов: Дори да не е основана.

Водещ: Не обхваща ли един период назад във времето?

Атанас Атанасов: Разбира се, не само един период, а дълъг период обхваща и трябва да бъдат проверявани всички зависимости. И тук се поставя въпроса дали достатъчно щателно и детайлно е извършена тази проверката. Между другото отваряте един изключително много важен въпрос, който нямаме време да коментираме. Но искам да Ви кажа, че е много порочен сега действащият Закон за защита на класифицираната информация, защото той предвижда, че службите за сигурност, службите за обществен ред сами извършват проверка на своите служители. И давате ли си сметка един редови оперативен работник по какъв начин действа, когато трябва да провери председателя си или заместник-председателя. И когато стигне…

Водещ: Действа, значи трябва да бъде професионалист.

Атанас Атанасов: Освен че е професионалист, когато стигне, да речем, до съмнителни факти, на кого ще ги докладва? На този, когото проверява?

Водещ: На Агенция за класифицирана информация.

Атанас Атанасов: За съжаление тази агенция…

Водещ: Това е ДКСИ.

Атанас Атанасов: Държавна комисия по сигурността на информацията. Тя няма правомощия в тази област с изключение на методически…

Водещ: Методически.

Атанас Атанасов: Какво означава това?

Водещ: Ами, това означава сега г-жа Маркова да вземе и да провери как са правени оперативните проверки, които водят до определени изводи. Защото, ако допуснем, че са правени качествено, какъв извод може да се направи?

Атанас Атанасов: Аз имам съмнения, изключвам този случай, не съм наясно какво е ставало, имам съмнения, че не са малко случаите, в които тези проверки се правят формално, за съжаление.

Водещ: Че не са малко.

Атанас Атанасов: Така считам, защото… Вижте, всички оперативни служби – и за сигурност, и за обществен ред, вземете една полиция, която има около 30 000 служители, всички те, повече от 30 000 са, всички те трябва да бъдат проверени. Да, има структура вътре в Министерството на вътрешните работи, но тази структура трябва да провери включително и нивата над себе си. А концентрацията на чувствителна и особено важна оперативна информация е винаги на горните нива.

Водещ: Тогава ДАНС има ли потенциала да проверява за достъп до класифицирана информация, да речем, Висшия съдебен съвет, след като имате съмнения за такъв формален подход?

Атанас Атанасов: Сега, Висшият съдебен съвет не е структура на ДАНС.

Водещ: Така е, аз си спомням, ама…

Атанас Атанасов: Аз говоря за опасността при вътрешните проверки.

Водещ: А, значи, при външните се проверява, а при вътрешните има страхове. Да де, но въпреки това…

Атанас Атанасов: Не, аз имам страхове как се извършват те… Имам страхове, защото, отново Ви казвам, тези, които извършват проверките, са редови служители, а те трябва да проверяват началниците си.

Водещ: Да, добре, но ако един редови служител види особено драстичен факт, който буди съмнение, няма как да го спести?

Атанас Атанасов: Поставя се въпроса – на кого ще отговаря?

Водещ: Ами, има си звено „Вътрешна сигурност”, има си различни нива, има кой да го прави.

Атанас Атанасов: Точно това звено го прави… То точно това звено извършва проверките.

Водещ: Това беше Веселин Марков?

Атанас Атанасов: Не знам персонално кой е и едва ли има някакво значение за личните качества на този, който заема тази позиция.

Водещ: Ясно.

Атанас Атанасов: Въпросът е за йерархическата зависимост – подчиненият да проверява началника си, и ако има съмнения за определени зависимости, как действа той? Това е голям дефект на закона, и не е само този, разбира се. Когато Вие сега говорихте за Висшия съдебен съвет, съгласно чл. 39 от закона, мисля, че беше 39 от Закона за висшата класифицирана информация, в него са посочени институциите, които имат достъп до класифицирана информация „екстраерге” – просто по силата на закона, без да бъдат проверявани.

Водещ: Ами, да, Президент.

Атанас Атанасов: Председател на Народното събрание, депутати, съдии, прокурори, следователи и не знам кой още.

Водещ: Добре, само за момент, заплаха ли е за националната сигурност това, което направи Волен Сидеров накрая, все пак от ваша гледна точка?

Атанас Атанасов: Не мога да коментирам, все пак не съм аз институцията, която да дава оценка на това поведение. Разбира се, че самият скандал, който беше предизвикан от поведението на Волен Сидеров, ще създаде затруднения в нашите външнополитически отношения.

Водещ: А ще създаде ли затруднения в оперативната дейност?

Атанас Атанасов: Това не мога да коментирам, не знам на този етап дали това би създало, или не. Аз когато бях директор на Национална служба за сигурност, имахме прекрасни отношения със службите на Израел.

Водещ: Това не пречи да има, разбира се, и противодействия? Нали така?

Атанас Атанасов: То не само че не пречи, това е част от играта, както се казва.

Водещ: Добре, аз Ви благодаря за този разговор за тези, които имат някаква представа от проблема. Сигурно доста неща са се понаместили. Това бе разговорът ни с Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба сигурност.

«