« Върни се назад Публикувано на 17.08.2023 / 13:16

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: ВИНАГИ СЪМ РАБОТИЛ ЗА ДЪРЖАВАТА. МНОГО ХОРА, КОИТО СА ПРЕДСТАВЕНИ ЗА МАФИОТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ВСЪЩНОСТ РАБОТЕХА ЗА ДЪРЖАВАТА, НО ДЪРЖАВАТА Е ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА, КОЯТО ЗАПОЧНА ДА КАЗВА КОЙ Е ДОБЪР И КОЙ Е ЛОШ

Много хора ми звънят и питат защо нищо не пиша за убийството на Алексей, тъй като според тях много знайни и незнайни лица пишат какви ли не глупости по негов адрес!

  Да, аз се познавах с Алексей. Не помня вече от колко години и мога да разкажа доста интересни случки, но те вече нямат значение. Алексей обичаше смелите хора, хора, които имат големи топки като Веселина Томова. Искам обаче, да ви припомня едни думи на Алексей от преди 13 години, които му донесоха много неприятности.

 „· Ние с Бойко Борисов сме били неведнъж опоненти – в спорта например.

· Неведнъж в трудни моменти сме си помагали.

· Аз на него повече, той на мен – по-малко…

· Сега той е премиер, но и аз съм минал през житейска и професионална школа, която ми позволява да му опонирам на ниво.

· Бойко, първо свали лихвите!

· Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че нормата на печалбата е 7-8 на сто.

· В момента, в който свалиш лихвите, икономиката на България ще се раздвижи.

· Това е първото, което трябва да направиш за доброто на страната ни. Другото е после.

· Има време да се правиш на полицай.

· Да хващаш крадците от старата власт…

· Бойко, чуй ме – въпреки че си подадох оставката от ДАНС и доброволно излязох от агенцията.

Освен бивш командос, аз съм доктор по икономика все пак…“

  Алексей разбираше и правеше икономика. Седмици след тези думи и едно изпратено писмо до министерството на финансите, Алексей се оказа арестуван и тикнат в затвора. Тези, които го арестуваха се надяваха, че в затвора Алексей ще бъде убит, тъй като те нямаха смелост да го направят. В затвора наистина е направен опит за неговото убийство, за което ми разказа лично Алексей. След като той бе пуснат от затвора, аз бях един от малкото журналисти, които му дадоха възможност в авторското си предаване да разкаже другата гледна точка за неговия арест.

  Вероятно е редно да припомня, че тогава беше време, в което отвличаха и убиваха хора и много се съмняваха, че това се прави от властта. Един ден Алексей ми се обади, че ще идва в Бургас и ако искам да се видим и да пием кафе. Видяхме се в градината на хотел „Приморец“ на открито и охрана нямаше. Попитах го не се ли притеснява, че може да е поръчан и да стане белята, а той ми отговори с усмивка, че ако ще и с бронирани доспехи да е облечен, ако е поръчан никой и нищо не е в състояние да го опази, тъй като такива поръчки винаги се изпълняват от професионалисти.

  Бъзиках го, че той е публичният „мафиот“ номер едно на държавата, а той се смееше и продължаваше да се бъзика, че на някои хора много им се иска да е така, но няма как да се случи. Веднъж след подобен бъзик Алексей стана много сериозен и ми каза: „Искам да знаеш, че винаги съм работил за държавата. Много хора, които са представени за мафиоти и престъпници в същност работеха за държавата и родината, но през последните години държавата е завладяна от мафията, която започна да казва кой е добър и кой е лош. Тъй като ти си определен от мафията за лош да знаеш, че винаги можеш да разчиташ на мен.“

  Никога не съм го търсил за помощ за каквото и да е било с едно единствено изключение за една жена държавен служител, която не познавам, но много настояваше да се срещне с него, тъй като се чувства задължена да му разкаже нещо. След време Алексей ми каза, че докато има хора като тази жена, България ще има и шанс за оцеляване.

  През последните месеци той отново критикува министерството на финансите. Мислех да му напиша публичен коментар във Фейсбук да не се заиграва, за да не се окаже отново арестуван и тикнат в затвора, тъй като вече нямам предаване и едва ли някой ще му даде ефирно време, за да разкаже неговата гледна точка. Останах само с намерението.

  Вчера докато пътувах разбрах, че някакъв неизвестен страхливец е отнел живота на Алексей.

  Почивай в мир, Алексей! Явно си изпълнил мисията си на този свят и вече си нужен на друго място.  

  Зная, че пак ще се срещнем.

Димитър Байрактаров

«