« Върни се назад Публикувано на 15.04.2011 / 8:10

Акциите на МВР тръгват шумно и тихо се провалят

 

 

Било защото не са събрани годни доказателства, било защото не са спазени елементарните правила, които гарантират защитата на човешките права и ограничават възможностите за злоупотреби. Засега разследващите могат да се похвалят единствено, че добутаха до съд делото "Наглите" срещу групата, обвинена за куп отвличания, и процеса за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и някогашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Сигурно затова управляващите решиха и направиха специализиран наказателен съд. Това напълно отговаря на стандартите на вътрешния министър Цветанов за правосъдие. Той не веднъж е давал да се разбере, че задържане и повдигане на обвинение за него е равнозначно на влязла в сила присъда. Той не случайно завидя преди месец на грузинския си колега Иване Мерибашвили: "Имали са преди 2-3 години 5000 затворници, а в момента имат 24 000, което означава, че има изключително ефективно правораздаване".

Току-виж обвинителните актове минават по-лесно през спецсъда и ние също станем за завиждане. Опасенията, че там просто ще се подпечатват обвинителни актове, няма да се разсеят, докато той не заработи и гледа процесите открито. Спецсъдът обаче ще приема дела от август. Може би затова прокуратурата се бави с приключването на разследването "Октопод" – най-голямата гордост на ръководството на МВР! Акцията, при която бяха задържани бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров и още 6 души, бе в началото на миналия февруари. Делата от нея се разроиха до три, а Петров има 7 обвинения.

 

Още няма внесен обвинителен акт

 

и срещу арестувания на 31 март 2010 г. Борислав Гуцанов (БСП), който оглавяваше Общинския съвет във Варна. Гръмкото име на тази акция бе "Медузи". На деветия месец от разследването от Окръжната прокуратура във Варна обясниха, че то се бави, тъй като се чакат отговорите на шест съдебни поръчки, отправени към четири европейски страни. Отговорите вече са пристигнали, обясни преди дни говорителят на обвинението, зам.окръжният прокурор Радослав Лазаров. Все още обаче разследването не е приключило.

Гуцанов е разследван за злоупотреби при покупка на автобуси от Франция и Германия за общинската фирма "Градски транспорт". Малко след ареста му от прокуратурата заявиха, че рейсовете били бракувани, а представени като рециклирани. Униформените обаче се престараха и насочиха автомати срещу децата на общинаря, поради което той се жалва в съда в Страсбург. После бе пуснат под гаранция. По-късно един по един от ареста излязоха и другите задържани – приятелят му Даниел Славов-Дънката, прокуристът на "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и главната счетоводителка Йоана Кръстева. След акция "Медузи" ГЕРБ овладя общинския съвет и си назначи председател вместо Гуцанов.

 

Дело в Страсбург сигурно ще има и заради

скандалната акция в Кърджали,

 

при която бе щурмуван грешен адрес и пострада дъщерята на семейство Мустафови. "Акцията" ще остане като синоним на ненужна и ненаказана агресия. Прокуратурата на две нива отказа да образува разследване дали полицаите са превишили правата си. В крайна сметка след 4 месеца размисъл Върховната касационна прокуратура нареди да бъде направена допълнителна проверка, за да бъдат изяснени точният час на пристигане на полицията, дали жилището е било осветено, кой е чул звънеца, защо се е наложило полицаите да действат в условията на неотложност и т.н. Парадоксалното е, че местната прокуратура е възложила на полицията в Кърджали да изпълни тези указания и семейството е викано да дава писмени показания пред полицаи за техните колеги.

Четирима цивилни полицаи нахлуха в дома на Мустафови в нощта на 23 юли м.г. по време на операция, насочена срещу склоняване към проституция. Първоначално бяха задържани бащата и братът на Ширин – Сабахатин и Кадир Мустафови, но след 24 часа разследващите ги освободиха, без да им повдигнат никакви обвинения. Първоначално дори премиерът Бойко Борисов се извини на семейството и каза, че се срамува от действията на кърджалийските полицаи. Ден по-късно властта смени плочата. Цветанов започна да обяснява, че имало достатъчно данни, че синът Кадир участва в схема за проститутки.

Всъщност единственият път досега, когато МВР призна грешка при шумна акция, бе след като пресцентърът разпространи кадри със задържания само по бельо брат на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов – Васил. Че това е гаф призна самият министър. Репликата "абсолютен престъпник" към бившия военен министър Николай Цонев, изречена от зам.градския прокурор Роман Василев при ареста, се превърна в най-запомнящото се нещо от процеса за корупция. Стана добре все пак, че бе разпространена нецензурирано от пресцентъра на МВР, за да се види, че за тях от обвинен до признат за виновен от съд разлика няма. Стигна се и до абсурда Цветанов да обясни заплахата "много ще те боли", записана по време на наркоакция в София, с намерението на полицаите да предупредят задържания за наказателната отговорност, която го очаква.

Още няма резултати и от разследването за продажба на нерегистрирани културни ценности срещу Димитър Фицов и бившия телевизионен журналист Игор Марковски, което тръгна преди година. При акцията

бе спрян търг и бяха иззети 92-те картини

Цветанов тогава обясни, че полицията се е намесила заради възможност да се продадат картини с неясен произход, които можело и да са крадени. Марковски и Фицов първо бяха задържани, но после освободени срещу гаранция от по 5000 лв. Без да дочака експертизите, Цветанов вече обяви, че МВР е открило крадена картина на търга, но не каза коя е. Месец след разтурения аукцион министърът на културата Вежди Рашидов осъди действията на МВР.

 

"Пиар кампаниите с реалния живот да не ги бъркаме", коментира той.

 

 

Миналия август при специализирана полицейска операция "Леярите", насочена срещу незаконната търговия със злато, платина и ценни метали, бяха задържани петима души в град Раковски. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че организатор на групата е Радослав Балджиев от Пловдив. До ареста се стигнало, след като Балджиев декларирал 369 кг сребро за износ за Турция, а при проверка се е установило, че под сребърното покритие металът е платина или паладиум, като за това е назначена експертиза. Министърът заяви, че групата е наблюдавана повече от три месеца. В крайна сметка обвинения освен Балджиев получиха още двама – Йосиф Зайков и Иван Говедарски. Разследването срещу тях още се точи. Срокът на делото "Леярите" първо бе удължен до средата на февруари т.г. През февруари последва ново удължаване с 4 месеца, тъй като се чакат експертизи и предстои прецизиране на обвиненията, обясни пред "Сега" прокурор Галин Гаврилов, който е говорител на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Няколко месеца след операция "Леярите" обаче иззетите ценни метали бяха откраднати от митническия склад на летище "София" и така е под сериозен въпрос доколко биха издържали обвиненията срещу тримата бижутери. Все пак от МВР обявиха, че са задържали извършителите на кражбата – петима души, сред които и един бивш митничар – Георги Кашев-Генерала. След ареста им бяха намерени единствено 4 чувала със 176 кг сребро. Твърди се, че останалото количество е изнесено в Гърция.

"Фалшификаторите", "Тотаджиите", "Каналджиите", "Отрепките", "Шейховете", "Оръжейниците", "Пеперудите", "Всичко коз", "Некадърните"… И така до безкрай. Или поне до края на мандата. Колкото и да им се иска на МВР обаче, разкриваемостта на престъпленията не се измерва нито с броя на акциите, нито с подозренията на оперативните работници. Вярно, от тази година за ужас на служителите, МВР поне уеднакви критериите на статистиката си с тази на прокуратурата. И вече ще се отчитат повдигнатите обвинения. Все пак крайният критерий е съдът. А колкото и интересни имена да бъдат измисляни, това няма да реши проблемите на хората. Които искат да бъдат разкрити кражбите от домовете им и на колите им, както и все по-честите нападения. Но докато МВР продължава да бърка реалността с пиар кампания, нищо добро не ни чака.

 

Доротея Дачкова

В. Сега

«