Публикувано на 09.05.2008 / 17:28

“Актавис” бълвала дрога. Шефът и Тор Бьорголфсон, ортак на Цветелина Бориславова

 

“В района на Дупница, нелегално, в цех на "Актавис", се произвежда синтетична дрога", изстреля ген. Атанас Атанасов. По негови сведения, парите от продажбата на дрогата пълнели червената партийна каса.
"Сега се събираме, за да обсъдим въпроса. Предпочитаме засега да не коментираме, по късно ще излезем с позиция", отговориха на предизвикателството от отдел “Връзки с обществеността” на "Актавис" в Дупница.Коя е фирма “Актавис” и с кого е свързана?

През 2000 година “Актавис Груп” става собственик и управлява у нас три завода за готови лекарства в градовете Дупница, Троян и Разград.
”Актавис груп” се смята за една от най-големите фармацевтични компании в света и най-мощната в България.

Председател на Борда на директорите на “Акавис груп” една твърде любопитна фигура – исландският милиардер Тор Бьорголфсон.
Тор Бьорголфсон е 18-годишен, когато полицаи отвеждат баща му на разпит, извеждайки го от дома му. Когато до 20 часа вечерта той не се прибира у дома, Тор включва телевизора, за да научи от новините, че неговият баща и още неколцина шефове от Hafskip – втората по големина в Исландия корабна компания, са задържани. Те са обвинени за 450 нарушения на закона – от злоупотреби до измами. Малката държава Исландия е разтересана от нечуван скандал.

Много по-късно Тор Бьорголфсон стига до Русия, САЩ и България и се връща триумфално в родната Исландия, където установява контрол върху най-старата банка и назначава баща си за неин шеф.
38-годишният мъж се превръща в първият милиардер на Исландия с нетно състояние, оценено от "Форбс" на 1.4 млрд. долара. Притежава дялове в 4 от 10-те най-големи публични компании в Исландия, във фармацевтични компании в България, Сърбия, Турция, САЩ, Чехия и Полша, в телекоми и интернет-компании в България, Чехия, Финландия, Гърция.

Как влиза Тор Бьорголфсон във фармацевтичния бизнес у нас

Според сп. “Форбс” Дойчебанк кани Тор да инвестира в малка българска фармацевтична компания, тъй като българската компания "Балканфарма" се нуждаела от пари в брой, за да придобие в предстоящата приватизация три завода за генерични лекарства. Тор Бьорголфсон събира 5.3 млн. долара в партньорство с "Фармако" и баща си. Година по-късно той помага за сливането на "Балканфарма" и "Фармако", оглавява новата компания и увеличава семейния дял в нея.
През 1999 година "Балканфарма" е ръководена от Георг Цветански и Петър Терзиев, наричани "червените зетьове" заради тъстовете си Петър Дюлгеров и Георги Атанасов. Тя е изкупена от Дойчебанк преди приватизацията на трите завода. Терзиев остава изпълнителен директор на "Балканфарма" до 2001 година, когато я напуска и се появява като консултант на спечелилия кандидат за "Ален мак". Цветански пък напуска през 2002 година.
По-късно "Балканфарма" под новото си име "Актавис", контролира изцяло заводите в Дупница и в Троян и работи с "Биовет" в Разград. "Актавис" купува и един от най-мощните дистрибутори на лекарства "Хигия".

Исландецът в тясна връзка с Цветелина Бориславова, купува СИБанк.

Тор Бьорголфсон купува и 34% от СИБанк. Сделката се случва непосредствено преди исландецът да обяви, че се е споразумял да изкупи изцяло частния собственик на БТК "Вива венчърс", с което ще придобие и третия мобилен оператор в България – "Вивател".
Целият този бизнес щурм на българска територия на Тор Бьорголфсон се случва по времето на управлението на НДСВ и тогавашният премиер Симеон Сакскобурготски. Тогава го свързват с лобито на юпитата и със съветника на царя Спас Русев.

По това време Бойко Борисов е главен секретар на МВР, а приятелката му Цветелина Бориславова държи в ръцете си наследената от Славчо Христов СИБанк. Според тогавашни медийни разследвания, именно Борислалова е помогнала на Тор Бьорголфсон да купи БТК с комесаторки.

Вестник “Гардиън” излиза с публикация, че Тор Бьорголфсон е свързан с руската мафия.

Според статия на британския в. “Гардиън” на Йън Грифитс, носител на британската медийна награда за бизнес журналист от юни 2005 г. изборът на Санкт Петербург, който е смятан за столица на руската мафия, за старт на бизнеса на исландеца никак не е случаен. Изданието директно уличава Бьорголфсон във връзки с руската мафия, чиито пари исландецът инвестира из цяла Европа. “Гардиън” изнася и една друга изключително любопитна подробност – че изборът на бизнес – пивопроизводството, също не е случаен. До появата на Бьорголфсон в този сектор се вихри истинска гангстерска война. И докато компанията на исландеца се развива най-успешно, двама от конкурентите му са разстреляни, а пивоварната на трети е изгорена до основи.
В началото на 2005 година държавата пуска 35% от акциите на БТК на фондовата борса. 25% от тях моментално са изкупени от …СИБанк. Тогава от банката лаконично отговарят, че акциите са изкупени за “техен клиент”.

Битката за придобиването на по-голям процент е на живот и смърт по време на търга. Тогава в пресата изтича информация, че неслучайно брокерът на СИБанк влиза в сайта на борсата още в 3,20 ч сутринта. По това време никой не знае, че този човек се казва Тор Бьорголфсон, нито пък е чувал за инвестиционния му фонд "Новатор".

“Сделката за БТК е престъпна”, пише германският в. "Велт ам Зонтаг".

Купуването на 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК) от исландския милиардер Тор Бьорголфсон се тълкува като поредната бримка от мрежата на организираната престъпност, обяснява изданието. В статията е цитиран германец, живеещ в България, който казва, че Бьорголфсон е един помагач на руската мафия.

Вестник “Стандарт” пише по това време, че БТК ще стане офшорка. “Собствениците й от "Вива Венчърс" се сливат с едноименно дружество, регистрирано в Кипър. Това стана ясно преди два дни от разрешение на Комисията за защита на конкуренцията. Тя одобри концентрацията, както и преминаването на "Вива" в ръцете на исландеца Тор Бьорголфсон. Сделката се извършва чрез фонда му "Новатор", който също е офшорка – регистриран на Британските Вирджински острови”, разкрива вестника.

По онова време НДСВ се гордеят изключително със сделката за БТК.

За купувач бе обявена “Вива Венчърс” – Виена. Продавачите се заинатиха, че дребното австрийско дружество може да се брои за стратегически инвеститор – понеже е 100 % собственост на “Адвент Интернешънъл” – богат, известен и уважаван инвестиционен фонд. От “Адвент” също декларираха, че са едноличен притежател на “Вива”. И понеже “Вива” бе обвинена, че “троянски кон” в сделката, зад която се крият офшорки, при подписването през 2004 година царското правителство се похвали, че са заковали две важни забрани – за три години напред “Вива Венчърс” да не сменя собствеността си и да не продава акциите си в телекома.

Това обаче се оказва пълна лъжа.

Оказва се, че във “Вива” все пак има и други освен “Адвент”. И наяве лъсва, че най-големият пай от БТК ще вземе исландския милиардер Тор Бьорголфсон.

В хърватския вестник “Вечерни лист” се появява заглавие: “Съдружник на Цветелина Бориславова е слуга на мафията”.

В статията пише, че “Актавис”, исландската фармацевтична фирма, която е обявила намерението си да поеме хърватската фармацевтична компания Плива, е свързвана от световните медии през последните години с руската мафия. “Твърди се, че такива връзки има председателят на надзорния съвет на Актавис Бьорголфур Тор Бьорголфсон – най-богатият исландец, който според Форбс притежава 2,2 милиарда долара. Той е съдружник на приятелката на софийския кмет Цветелина Бориславова в "СИБанк". За подобни бизнес-подземни връзки на исландеца писа още през 2002 г. и списанието "Еуромъни", пише още вестника.

На практика исландецът купува от Симеон Сакскобурготски БТК за 330 милиона евро и я препродава за около два милиарда лева.

Сделката за БТК е подписана от тогавашния директора на Агенцията по приватизация Илия Василев. По-късно той е уволнен от Лидия Шулева. Но не заради сделката, а защото пуснал на борсата топлофикации, купени от Христо Ковачки. На същият Христо Ковачки Бойко Борисов пък продава общински имоти на смешната цена от 297 лева на квадратен метър. Не е за изпускане факта и, че именно

Цветелина Бориславова става почетен посланик на Исландия в България.Днес, ген. Атанас Атанасов хвърля новата бомба, че във фармацевтичната фабрика на исландеца Тор Бьорголфсон в Дупница, извън работно време се произвеждала синтетична дрога. С тези пари се пълнели червените партийни каси. На въпрос на dnes.bg, а как се издържа НДСВ, Атанасов оттоваря така: “Като му дойде времето”.

Очевидно обаче около “Актавис” и червени, и жълти и гербаджии са навързани като свински черва.

Веселина Томова

Снимки: "Капитал и "Сега" 

 

 

Коментари 0 за
““Актавис” бълвала дрога. Шефът и Тор Бьорголфсон, ортак на Цветелина Бориславова”

  1. Нали така забогатяха Петър Терзиев и Георг Цветански Ограбиха три фармацевтични завода,парите отиваха в офшорка в Кипър и сега са честни бизнесмени!

  2. Големият скандал предстои и той не е този – БТК е не само скандално продадена, не само заменен кон за кокошка, а е едно ОГРОМНО престъпление, нямащо аналог сигурно в света! Нека журналистите да се поразровят мъничко и ще разберат – големите сътресения идат именно оттам, бъдете сигурни, че не само ще е сензация, а нещо отвратително и по мащаб! Време е за действие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *