« Върни се назад Публикувано на 06.01.2009 / 21:55

Ако това са прокурори – по-добре да ги пратим в психиатрията!

 

 

Отвратителен пример за това даде на бургаският окръжен прокурор Светозар Костов, който цъфна на снимка на първа страница на в. “Труд”, ухилен като пача и размахал в ръцете си зимни кънки. В публикацията на “Труд” пише, че Костов е развял вързани кънки на пързалката в града, след като чул за решението на съда за ефективната присъда от две години и половина, дадена на Максим Стависки. "Един вид – вързахме кънките на Максим Стависки", разясни Костов, пише в "Труд".

По-тъпоумна реакция и циклофренично поведение надали има някъде по света, когато става дума за представител на обвинението.

Маниерът на въпросното лице, зовящо себе си прокурор, показва единствено шокиращата му комплексираност и цинизъм. Ако това е истинския облик на прокурорите в България, по-добре да ги пратим в псхиатрията.

Потресена от изявата на прокурор Костов, в изявление на двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне и председател на БФ Кънки Албена Денкова пред БТА се казва: "Обида и огорчение предизвика в нас снимката на Светозар Костов, окръжен прокурор на Бургас, на първа страница на национален ежедневник днес. Подобна демонстрация опорочава едни символи – каквито са кънките и спорта фигурно пързаляне, както е и подигравка с 25-годишния ни труд и постижения. Това е подигравка с българския спорт, както и с българския трикольор, издиган многократно в чест на тези успехи! Максим е съден за деяние, което е извършил извън леда и за което ще си получи присъдата! А поведението на бургаския прокурор е цинично, арогантно и недостойно! Питаме се това ли е адекватният начин на един представител на държавата и правосъдието да изкаже своето удовлетворение от решението на Апелативния съд в Бургас, особено за присъда, която все още не е влязла в сила? Искаме да заявим, че в тази ситуация единственото нещо, което ни е останало, е нашето достойнствo и след консултация с нашите адвокати ще предприемем нужните мерки".
Каквото и да е направил Максим, той ше изкупи вината си. Никой обаче няма право, пък дори хванал шортите на прокуратурата, да се държи по този просташки начин. Защото и престъпилите закона също имат достойнство. А и защото е спорно всъщност, кой има по-голяма чест – те, или т.нар. обвинители, потънали в гнилоча на корумпираната и поръчкова българска правосъдна система.

Познавам много прокурори. Повечето читави, които не успяха да се деформират професионално съвсем, че да виждат и в баба си потенциален рецидивист, напуснаха прокуратурата – отвратени и унизени от нещата, които се вихрят там.

Сред онези, които често срещам в съдебната зала, все още никой, слава богу, не развява зимни кънки, но в маниерите и поведението на повечето от тях има такава отчайваща липса на широкоскроеност, обща култура, човечност и свобода на мисленето, че човек се пита зомбирани ли са тези хора и от какво. Много от тях са готови в името на кариерата да прегазят всеки и всичко, други за да  ги покажат по телевизиите  ходят на специален дизайнер и фризьор, на трети колената им кървят от навеждане пред Големите чорбаджии. Четвърти приличат на аутисти, сричащи, четейки от листчета, просто защото отдавна е трабвало да посетят психоаналитик за да решат личните си проблеми.

Такъв клоун обаче като прокурор Костов отдавна не бяхме преживявали.

Хубаво е обаче, ако все пак той има акъл в главата си, да се светне, че винаги на този свят всичко се връща. И ако днес размахва, хилейки се зимни кънки, като че ли е хванал Борис Велчев за оная работа, утре съдбата може и да му изиграе кофти номер – и да го обеси на вързалките на кънките.

Защото неведоми са пътищата на пързалката на прокуратурата…

 

Веселина Томова
 

«