« Върни се назад Публикувано на 07.08.2022 / 19:15

АКО ИСКАТЕ ДА ГАЗИТЕ ЗАКОНИТЕ, ОБЪРНЕТЕ СЕ ЗА СЪВЕТ КЪМ ШЕФА НА БАБХ ХРИСТО ДАСКАЛОВ

Ако искате да погазвате законите на страната и да сложите кръст на съдебната ни система, можете да разчитате на помощ. Шефът на БАБХ  Христо Даскалов се превърна в пример за това как  една институция може да действа едновременно като закононарушител и бухалка. Даскалов превърна Агенцията в прецедент, действайки против държавността и правилата. Именно него можете да ползвате за съветник.

През последните няколко месеца, уж под лозунга, че ще бори корупцията на границата, ръководството на БАБХ, заобиколен от бившия зам.- министър Иван Христанов и още неколцина от ПП сътвориха лъжи до лъжи относно дейността на фирма “Евролаб 2011”.

За да си вържат “гащите”, те пратиха множество проверки на браздата, като целта бе да се открият нарушения на фирмата. Макар и подковани, проверяващите от няколко ведомства, сред които МВР, ДАНС, НАП и който се сетите още, не откриха нищо. Нищо, което можеше да послужи на Даскалов и компания да подгони фирмата. След това се пусна следващата опорка – че всички дружно са заплашени. И този балон изгърмя напразно. Сружбите бяха в ръцете на ПП и ако имаше и най-малкия нишан за заплаха, сещате се какво щеше да последва. Арести, пресконференции, тупане в гърдите.

Фирмата спечели делото за връщате на хамалската дейност в съда, като за това ВАК се произнесе двукратно. И за да не изпълни решението, което не подлежи на коментар, БАБХ започнаха да творят меко казано простотити. Изпратиха техни хора на браздата, които да дадат отпор за връщането на “Евролаб”. Сред тях, обаче се оказаха хора с криминално минало за наркотици, рекет и изнудване. Някои дори запасаха пищови, все едно са шерифи и сами решават кого да гръмнат и кого да пощадят. Европейските директиви бяха потъпкани с нови, устно давани нареждания на инспекторите на “Кап. Андреево”. Безобразията бяха описани в “кърваво писмо” на служители, дошло им до гуша от саморазправата на БАБХ с въпросната фирма.

Тези дни Агенцията изфабрикува нова правен “шедьовър”. Даскалов сам си написа, че БАБХ ще извършва товаро-разтоварни дейности, нещо което само законодателят може да реши. Така отново намери оправдание да тупа топката и да не се съобрази с българския съд.

Отделна тема е унижението, което са принудени да търпят служителите и най-вече хората с дълъг опит и в напреднала възраст, които, нищо, че са учили да извършват изследвания, бяха принудени да работят като хамали.

Христо Даскалов и компания през цялото време се опитваха да стоварят създалия се хаос с блокираните камиони на гърба на частната фирма.  Да опаковаш безобразните си управленски решения  в лъжи и да хвърлиш вината върху друг, от който не зависи нищо, е подло и мерзко. А това говори колко си готов да бъдеш държавник, да отстояваш правата на хората и техния бизнес, както и да бъдеш пример за законност и ред.

Ако ПП и техните хора ще постигат интересите си със сила, лъжи, манипулации и погазване на правото, това означава само едно – обречени сме!  Големият въпрос е дали новата власт ще е същата като преждевременно отишлата си?! Или ще ни докаже, че битката за справедливост и  запазване на демократичните ценности си е струвала повече от всичко! Дано!

Валери Ганев

«