« Върни се назад Публикувано на 26.03.2014 / 19:40

АКО БЯХМЕ ДЪРЖАВА, ЩЯХМЕ ДА ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА ШУЛЕВА И НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ЗА НЕСКОПОСАНИЯ ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА ЕРП!

 

Енерго-Про започна арбитражна процедура срещу България в съда към Световната банка

Ще си платим, няма как! Но ако бяхме държава, щяхме да вкараме в затвора Шулева и Николай Василев, воглаве с тогавашното ръководство на АП за нескопосания приватизационен договор за продажба на ЕРП, както и Атанаска Бозова, тогавашен шеф на Агенцията за следприватизационен контрол, която просто никакъв контрол не оказа на изпълнението на договора. А според приватизационния договор, който съм чела лично в качеството си на говорител на АП по онова време, срещу фиксираната норма на печалба от 16% в първата година и 12% в последния период, трябваше ЧЕЗ, ЕВН и тогава ЕОН, а сега – правоприемника му Енерго Про – да са инвестирали стотици милиони в подобряване на мрежата.

Такова нещо не се случи.

В годините ЕРП-тата си осигуряваха индулгенции на разходите за инвестиции от НЕК и сега е недоказуемо тяхното фактическо неизпълнение на приватизационните договори. И сега „обидените“ ЕРП-та ще ни съдят за милиарди на арбитражните съдилища. Но е по-добре в тоя случай да загубим арбитражните искове и да им платим, за да ги разкараме от страната. Защото така всяка година по няколко стотин милиона ще влизат в нашия бюджет, а няма да бъдат изнасяни от страната.

Майната им на такива чуждестранни инвеститори – това не са чуждестранни инвеститори в прекия смисъл на думата – защото от техните „инвестиции“ нищо добро не последва за държавата.

Това е, ще загубим, ще им платим и ще се отървем от тях. Няма страшно, пари се изкарват, важно е да запушим дупките през които изтичат към чужди бюджети.

 

Нора Стоичкова

«