« Върни се назад Публикувано на 07.04.2011 / 20:06

АЕЦ „Белене“ = реално още живеем в тодопживковото време

 

 

Лаская се, че съм наясно с цялата публична страна на безспорно безумния скандал с подписването на меморандума за "Белене". За разлика от журналистическата гилдия – доколко некомпетентна, доколко продажна – друг разговор), мисля, че схващам основния проблем – същността и качеството на досега сключените договори с руската страна, които обвързват държавата или държавни фирми) с немалки във финансово изражение неустойки. Разликата в становищата на вицепремиера Дянков и ресорния министър Трайков е в оценката на вероятността тези задължения да бъдат реализируеми – т.е да бъдем осъдени от компетентния съд да ги изплатим. Дянков, чийто професионален опит е свързн с много властна глобална организация, надценява този съд. Трайков, работил преди министерстването си не само в реалния сектор на икономиката, но специално в европейски организирания му модел (ЧЕЗ) е наясно, че България и българлските фирми са по правило губещи пред Парижкия съд. Отделно, че вероятно е напълно наясно, че в конкретния казус сме обречено губещи.
Неслучайно почти всички дела с български страни са губени от тях. Със съответните финансови измерения. Драстичен пример е загубеното дело срещу Гад Зееви – безспорен мошеник. И причината за тази загуба е почти като в древногръцките трагедии – неизбежна и непреодолима.
Името й е "тъпота и/или глупост". На политически коректен европейски жаргон – "липса на административен капацитет". Аре да си кажем нормално – тъпи са не само министрите, ами и зам.министрите, и началиик отделите, и цялатга чиновническа паплач под тях. Даже е още по-зле – също толкова некомпетентни са тези, които след време ще ги наследят. Единствената разлика ще е, че ще са назначени от бъдещите нови управляващи .
Е, как всеки преговарящ с нас няма да ни го …, като има насреща си тъпанари? Ами те си го просят. Ако някому изводът звучи нецензурно – да не се притеснява. Точно това имам предвид.

 

Невена Гюрова

http://semkiibonbonki.blogspot.com

 

«