« Върни се назад Публикувано на 19.04.2011 / 12:41

АЕЦ “Белене”: нещо като рентабилност или… като нелепица

 

 

ако банката успее да “докаже”, че проектът е икономически обоснован, то тя ще получи допълнително възнаграждение, в рамките на 0.95% от стойността на проекта “Белене”.

Въпреки, че има доста време до излизането на доклада на HSBC,

едва ли има човек, който да се съмнява, че проектът няма да “излезе” рентабилен.

Изключително нелепа е ситуацията, в която министърът на икономиката казва на консултанта: “Вие го изкарайте рентабилен и ще вземете още около 700 хиляди евро”. Проектът ще бъде драскан, преписван, променян, префасониран, но накрая ще “излезе” рентабилен.

 

Най-нелепата част обаче от цялата тази история с проекта “Белене” се крие във фактите, които консултантите може да пренаредят, но не могат да променят.

 

А тези факти остават някак си скрити от обществеността. Или поне не са изказвани на висок глас. Фактите, свързани с реалната необходимост от новата атомна електроцентрала, ефектите от нейното изграждане върху фиска и социалната сфера.

1) След експертен анализ на данните на БАН, МИЕТ и НЕК за потреблението на електроенергия у нас през последните десет години, се стига до извода, че вътрешният ни пазар не се нуждае от АЕЦ “Белене” поне до 2020 година. Нужно ни е само да си поддържаме 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, както и да инвестираме ефективно в наличните ни ТЕЦ-ове.

ВАЖНО – Обществото ни не се нуждае от нова Атомна централа за удовлетворяване на вътрешния пазар на електроенергия.

Година

2010

2015

2020

Прогноза на БАН (TWh)

36,45

37,24

37,75

Прогноза на МИЕТ (TWh)

35,50

37,00

39,30

Прогноза на НЕК (TWh)

36,25

37,60

36,62

(Забележете, че прогнозните стойности за 2010 и 2020 година и на трите институции са достатъчно близки, за да се направи извода, че вътрешният ни пазар няма нужда от нова атомна централа, с производство до 15 TWh  годишно.)

2) Въпросът с евентуалната продажба на произведената електроенергия на съседките ни също стои отворен. Това, което със сигурност знаем е, че правителствената енергийна стратегия на Сърбия изключва внос на електричество, с цел редуциране на енергийната зависимост на страната. Турция пък сама ще си строи четири руски атомни реактора. Румъния си доизгражда двата реактора на АЕЦ “Черна вода”. Иначе казано, съществува реална възможност да не се намери пазар на произведената от АЕЦ “Белене” електроенергия в Югоизточна Европа.

3) Привържениците на проекта изтъкват аргумента, че новата атомна електроцентрала ще намали нашата енергийната зависимост. Хубаво е да си припомним, че споразумението е между НЕК и руската “Атомстройекспорт”.

 

Атомните реактори в Белене ще бъдат руски. Руските реактори в цяла Европа работят изключително, само и единствено, с руско ядрено гориво.

 

Дано съм използвал достатъчно често думата “руски”. Изграждането на АЕЦ “Белене” ще увеличи много повече зависимостта на нашата атомна енергетика от Русия.

4) Съгласно анализ на икономическата целесъобразност и разходите за изграждането на АЕЦ “Белене” на Института за пазарна икономика (ИПИ), разходите на данъкоплатците за изграждането на АЕЦ-а никога няма да се откупят. Анализите сочат, че

проектът носи повече разходи за фиска, отколкото приходи

От ИПИ изказват мнение, че “цената”, която всички ние ще платим безвъзвратно за АЕЦ “Белене”, ще е между 4200 и 4300 евро на домакинство.

Това са само част от въпросите и рисковете, свързани с проекта “Белене”. Официални коментари или отговори до този момент не са направени от правителството. Убеден съм, че на обществото няма да бъде дадена възможността само да избере дали “Белене” да бъде изградена, или не. Референдумът не бил на дневен ред. Министър Трайков заяви категорично, че България имала капацитет да защити интересите си по въпроса с АЕЦ-а. След описаното до тук, смятате ли, че до 2020 година “Белене” влиза изобщо в интересите на страната? Или точно обратното – обществото би загубило от едно прибързано споразумение? Какви са тогава интересите на България, според министър Трайков? Добре е обществото ни да знае каква цена ще платим всички, ако започнем сега да изграждаме нов АЕЦ. Още по-добре е да се знае и кой носи отговорност да защитава онези, действителните интереси на нас – хората, които ще плащаме.

 

Искрен Пенчев,

 индивидуален инвеститор. Главен анализатор на Trend Watch Bulgaria и автор на www.marketsinside.com.

 

http://argumenti-bg.com

 

«