« Върни се назад Публикувано на 30.03.2011 / 11:27

АЕЦ „Белене“. Бойко тъп ли или какво?

 

 

От демокрацията досега имахме 8 правителства (Луканов, Димитър Попов, Беров, Виденов, Костов, царя, Станишев, Бойко). 6 от тях отсвириха "Белене" дискретно, административно-бюрократски – което не го разпоредим.
Проектът бе реанимиран от царя. Защо? Според мен водеща причина бе минимизирането на вътрешнополитическите щети от затварянето на 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй" (затваряме ги заради присъединяването към ЕС, но пък ще направим "Белене"). Втората, но не несъществена причина – зависимостта на царя от руските бизнес интереси, реализиращя се чрез (наследниците на) спецслужбите. Смекчавощо вината му обстоятелство е, че не пое твърди ангажименти.
Станишев обаче се направи на умряла лисица (това е един от малкото му положителни достижения).
И дойде Бойко. След поредица пируети по темата, финално се ситуира като "Белене" – реализатор. Де факто следвайки форлойфера на "Белене" Първанов. Защо? Първи отговор – защото е тъп. Очевидно вярно. Втори отговор – защаото го движат руските интереси. Смекчаеващо вината обстоятелство е, че той не го разбира и не е способен да го разбере. Пожарникар от Банкя не може да уразумее що е импeрска традиция. Да не споменавам, че хал хабер си няма например за приемствеността между царистките и болшевишките разузнавателни органи и агентура. Руснаците го движат като кукла, ласкаейки го, че е субект. А той вярва.
Най – лошото е, че масата – а може би мнозинството – също вярват. Това е драмата.

 

Невена Гюрова

http://semkiibonbonki.blogspot.com

 

«