« Върни се назад Публикувано на 14.04.2022 / 12:03

АДЪТ В МАРИОПУЛ – УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ ДА ТЕ ПРЕВЪРНАТ В ЖИВ ЩИТ! КЪРВАВА БИТКА ЗА „АЗОВСТАЛ“

Повече от месец армията на ДНР продължава настъпателна операция за освобождаване на Мариупол от ултрадесни националистически организации и военни формирования на Украйна.

Само мерзавците не говорят за действията на националистите в пристанищния град, който за няколко седмици се превърна в истински адски капан за местните.

Разбити пътища, училища, болници и градини, горящи апартаменти и автомобили, тела на мъртви хора по улиците на града и стихийни гробища на входовете на жилищни сгради – това е реалността на Мариупол и цената на нацистките провокации…

Свидетели разказват за зверствата на украинските военни – местни жители, евакуирани от Мариупол в Безименное и Новоазовск.

„Умишлено убиваха нашия град и хората

Фактът, че полк „Азов“, базиран в Мариупол от 2014 г., получи заповед да остави след себе си руини, цивилните знаят от първа ръка.

А от историите за целенасоченото унищожаване на града от националистическия батальон косата ви може да настръхне.

Жителка на квартал Иличевск (забележителен плувен басейн „Нептун“) Анна със сълзи в очите казва:

Когато украинските военни се оттеглиха от позициите си в района на плувния басейн Нептун, те хвърлиха гранати по нашата жилищна многоетажна сграда направо от бронетранспортьора. Преди това нямахме сериозни наранявания. Кой беше там да стреля? Цивилни? Току-що получиха заповед за нанасяне на максимално унищожение.

Те целенасочено убиват града и хората ни. Просто няма друго обяснение.“

Същото мнение споделя и жителка на село Волонтеровка Людмила:

Не излизахме дълго време. Решихме да погледнем към двора, но живеем в частния сектор. Виждаме, че украинските военни се качиха в бронетранспортьор, смеейки се и се обърнаха към нас: „Шо, женочки, вероятно чакаш освобождаване? Сега ще те освободим.” И си тръгват. Няколко минути по-късно снаряди започнаха да летят в къщите ни.

 Какво е това, ако не целенасочена и агресивна атака срещу мирни домове?

Гражданите разказват много за целевия обстрел на жилищния фонд на Мариупол, като отбелязват, че често минават само две секунди между изходящ изстрел и „пристигане“. Тоест, бият ги наблизо, почти под къщата, но те винаги летят в къщата, в двора или под входа, където няма никой освен цивилното население.

„Вместо помощ, само куршуми“

Много мариуполци разказват истории, които шокират със своята жестокост и цинизъм.

Жителка на Левия бряг Светлана си спомня:

Когато настъпиха тежки времена и хората останаха без ток, газ, вода и топлина, всички се събраха. Всеки си помагаше с каквото можеше. Носехме всичко от къщата, което намерихме в мазета, сандъци. И след това го сготвиха заедно на огън близо до къщата.

Но дори и там стана опасно. И дори не става дума за внезапните пристигания на снаряди от нищото. Започнахме да се страхуваме да излизаме в двора, защото снайперистите на въоръжените сили на Украйна седяха по покривите и горните етажи на многоетажни сгради и стреляха по нас, сякаш бяха живи мишени.

Дали за забавление, или за да си стоим вкъщи и изобщо да не стърчим.

Друг жител на Левия бряг, Руслан, си спомня как отишъл със съсед да черпи вода от кладенец:

Когато пристигнахме на мястото, видяхме тълпа от хора близо до кладенеца и два военни полка Азов, които не допуснаха никого до кладенеца и изгониха хората. Възмутените хора крещяха и псуваха на военните, а те откриха огън по краката и заплашиха, че ще ни застрелят, ако всички не се разпръснем.

Вместо помощ получихме куршуми от „защитниците.

Олга, жителка на района Иличевск на Мариупол, не дочака помощ от украинската армия. Те бяха със семейството си в Св. Гладко, когато снаряд влетя в къщата им:

Не си спомням много за този ужасен ден. Спомням си как съседите ни извадиха изпод развалините. Те казаха ужасни неща. След обстрела на мястото пристигнаха украински военни. При тях дотичаха съседи и помолиха за помощ, защото под развалините на къщата ни имаше цяло семейство с две деца. На това те получиха отговор от военните – „поставете черен кръст“, което означава, че в къщата има мъртви.

Така бяхме погребани живи“.

Мариуполчанката Олга сподели историята си за античовешките действия на националните батальони:

Живеем в „квадратната” зона (левият бряг на Мариупол). Естествено, като всички ние останахме без провизии. Но имаме голям късмет. Недалеч от нашата къща собственикът на рибен магазин се опита да държи на мнението си до последно и почти на безценица да дели риба с цивилни. Беше много полезно. Половин окръг хукна към него. И тогава няколко снаряда влетяха в магазина му. Насочен в един момент. Магазинът беше разбит, а след това дойдоха представители на националните батальони и взеха всичко оттам.”

„Те направиха човешки щит от нас“

Тактиката за водене на бойни действия от националистите в града е известна отдавна.

Военните по варварски начин се крият зад незащитените слоеве от населението – жени, старци и деца. Историите за това са от доста време.

Никой не е изненадан. Представители на въоръжените сили на Украйна и националните батальони без угризение на съвестта прогонват жителите от къщите и апартаментите им, заемайки „изгодни“ позиции за наблюдение и създаване на огневи точки.

Жителите на Мариупол, които не са съгласни с подобни методи на война, са заплашени от репресии.

Войните дойдоха пред входа ни и ни казаха да отворим апартаментите си за всички. След като преминаха през апартаментите, те избраха най-удобните и изгодни позиции за провеждане на бойни действия. Когато съседът ми започна да крещи, че нямат право и по принцип трябва да напуснат къщата ни, защото имаме повече от десет деца в мазето, военният дръпна затвора на автомата си и започна да заплашва жената и съпругът й с репресии. Вярно, тогава имахме късмет, те не седяха дълго в къщата ни и сами напуснаха позициите си “, спомня си Алена, жител на 23-ти микрорайон.

Същата история е с училищата и болниците. На територията на тези институции националистите се чувстват като у дома си, оборудвайки огневи точки и не мислят за хора, които евентуално могат да страдат от студената им жестокост.

И много жители на Левия бряг, които нямаше къде да се скрият, бяха силно препоръчани от украинските военни да се укрият в бомбоубежищата на завода Азовстал, като преди това са поставили цялата си тежка техника там и са извършили множество атаки оттам.

Какво е това, ако не умишлена провокация, създадена, за да обвини врага в обстрел на цивилни и причиняване на многобройни жертви?

Сега там, където седяха украинските военни, сега няма камък необърнат: училища, детски градини, клиники и жилищни комплекси сега приличат на мизерна пепел.

Олга, жителка на квартал Иличевск, сподели друга шокираща история:

„В нашето село Волонтеровка украинските военни установиха контролно-пропускателен пункт. Когато започнаха активни военни действия в нашия район, хората решиха да напуснат домовете си и да бягат, но украинските военни не ни пуснаха и казаха на всички да седят в мазетата.

Онези, които се опитаха да избягат от капана, бяха заплашени и дори застреляни.”

Тези истории чухме от хора, които сега са на безопасно място и спокойно могат да говорят за нечовешкото отношение и шокиращата жестокост на въоръжените сили на Украйна и националните батальони към цивилните жители на Мариупол.

Но след това, което видяха със собствените си очи, тези хора никога няма да могат да се доверят на бившата си страна и да повярват, че нейната армия е призована да защитава и помага…

В Мариупол, към който сега е приковано вниманието на всички, които наблюдават освобождението на Донбас, се водят битки на територията на завод Азовстал.

Индустриалната зона остава най-горещата точка в града.

В други райони съюзническите сили прочистват жилищните райони от останалите бойци. За да се придвижват из града, цивилните получават временни документи (тази практика се въвежда за трети ден) и връзват бели панделки на дрехите си. Азовските нацисти използват синьото, за да разпознаят своето.

„При нас всичко е ясно, всеки ден вървим напред, четвърт по четвърт“, казва боец ​​от чеченските специални части.

И военнослужещ от армията на ДНР, възползвайки се от възможността, „каза здравей“ на врага:

„Сложете оръжие, съпротивата ви вече е безполезна, ръководството ви изостави, вашият президент е унищожен. Помощ няма никъде.“

На въпрос на журналист за сроковете за завършване на прочистването на града той отговаря: „Няколко дни. Остана един блок, не повече от километър.”

Операцията продължава да бъде възпрепятствана от гъстотата на населението, каза той.

Кървав провал на въоръжените сили на Украйна в Мариупол: пробивът се превърна в разгром, 40 бронирани машини и 70 морски пехотинци бяха унищожени, 42 бяха пленени.

Министерството на отбраната на Русия демонстрира кадри от обективен контрол, извършен по време на уникална операция, придружаваща опит за пробив с битката на украинските нацисти от територията на металургичния комбинат Илич в Мариупол.

Нашите военни наблюдаваха подготовката и спряха пробива от обкръжения завод Илич. Колоната от танкове, бронирани машини, самоходни оръдия и камиони е почти напълно унищожена, 70 морски пехотинци са убити.

По материали на „Руская весна“

 

«