Публикувано на 04.06.2020 / 14:19

АДВОКАТ ИЛИАН ВАСИЛЕВ С УБИЙСТВЕНО ПИСМО! В СПЕЦ. СЪД И ПРОКУРАТУРА НЕЗАВИСИМОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! ВИЖТЕ КАК СЕ ЗАДЪРЖА ПО ОБВИНЕНИЕ, В КОЕТО НЕ Е ПОСОЧЕНО ДОРИ КАКВО Е ИЗВЪРШИЛО ЛИЦЕТО!

АДВОКАТ ИЛИАН ВАСИЛЕВ С УБИЙСТВЕНО ПИСМО! В СПЕЦ. СЪДА И ПРОКУРАТУРА НЕЗАВИСИМОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! ВИЖТЕ КАК СЕ ЗАДЪРЖА ПО ОБВИНЕНИЕ, В КОЕТО НЕ Е ПОСОЧЕНО ДОРИ КАКВО Е ИЗВЪРШИЛО ЛИЦЕТО!ДО
ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от адвокат Илиан Василев
ГРАЖДАНИН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

С настоящето писмо правя нещо, което никога не съм си представял за възможно, тъй като убедено съм изповядвал принципа, че съдебните дела следва да се коментират в съдебните зали, а не по страниците, пред камерите или микрофоните на медиите. Правя го по една единствена причина. Когато човек навлезе във възрастта на лошите болести и проумее, че вратата за оттатък не е толкова далеч, с всеки изминал ден осъзнава пълното безсмислие да се съобразява с норми и принципи, които макар по своята същина да са правилни и морални, в нашето общество се използват от властимащите за удобен параван, зад който прикриват истинската същност на своите действия.

В тази ситуация да мълчиш, означава да предаваш себе си, децата си и тяхното бъдеще. Тези, които ме познават, знаят ,че никога и пред никого не съм мълчал, сега търся начин да ме чуят повече хора. Правя го чрез всички медии, а не през интервюта с конкретни журналисти, защото не искам да бъда упрекван, че уж обслужвам политически, криминални или бизнес интереси.

Конкретен повод да напиша това писмо е делото и обвиненията срещу братя Бобокови и конкретно задържането на господин Атанас Бобоков.

Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия, пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет. По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния проблем с купчините боклук, които през миналата година покриха страната и с които дружествата от групата „Монбат“ нямат нищо общо. Никой от така наречените специализирани съд и прокуратура не желае да прочете делото, да го прочете не отгоре-отгоре и на пръв поглед, а да го прочете истински . За пореден път е достатъчно началниците им да кажат какво трябва да е решението и те покорно го изпълняват.

Провокиран съм от извънредната активност на медиите по повод съдбата на един футболен клуб. От сутрин до вечер светила на правната наука говориха , спориха, променяха становищата си. Сега, когато става дума не за спортно дружество, в което, като в яма, са потъвали стотици милиони , а за крупни индустриалци, които са създавали реални блага а не фалшиви илюзии, всички светила мълчат. Сакън да не обидят прокуратурата. Всички отговорни фактори в държавата мълчат. Сакън да не накърнят независимостта на съдебната власт. Независимостта като поредния удобен параван.

Хора, граждани ! Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото.

Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И отново всички мълчат. Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася. Спомнете си думите на онзи немски поет – когато идваха за другите, аз не протестирах, защото не ме засягаше, когато дойдоха за мен, вече нямаше кой да протестира.

Най лесно е да се каже, аз мълчах, защото не знаех. За това искам да покажа конкретната истина за делото на братя Бобокови.

В приложение към това писмо огласявам прокурорското постановление, съдържащо обвинението срещу г-н Атанас Бобоков, огласявам своята жалба срещу задържането му, защото там съм систематизирал аргументите си, когато получа съдебния протокол, ще оглася и него.

Нека всички, които се интересуват от истината, със собствените си очи да видят, как през 21 век, в държава от ЕС, специализираните прокуратура и съд арестуват невинен човек и унищожават законен бизнес. Когато го видите с очите си, вече не слушайте и не питайте мен. Аз съм пристрастен, получил съм хонорар, любимец съм на ъндърграунда, едновременно съм адвокат на мафията, камората и ндрагетата, на китайските триади и японската якудза, на колумбийските картели, на Бен Ладен и, да си остане между нас, на радикалното крило на Трънската пионерска организация и Пернишките сдружени средношколци (на вниманието на ДАНС, не ги търсете, това е шега!), братовчед съм на Сатаната / Здравейте, Пик! /.

Но питайте и чуйте професорите по право, питайте и чуйте авторите на учебници, питайте безспорните авторитети в наказателното право, които не са на мафията и не са роднини на Сатаната, питайте и звездите от Експертния съвет на Главния прокурор. Може би, както намираха мотивация да коментират футболни клубове или да правят инициативни комитети за подкрепа на избора на този и онзи , ще изразят компетентно мнение. Питайте ги не за конкретното дело, питайте ги по принцип- може ли човек да се задържа по такова обвинение, в което дори не е посочено какво конкретно е извършил, питайте ги може ли съдът да задържа някого под стража, само защото прокуратурата го е посочила, да задържа защото, само отгоре, отгоре, на пръв поглед изглеждало, че някой бил извършил нещо. Питайте ги и настоявайте за отговор.

Защото, ако не питате сега, след време, когато и Вас арестуват, вече няма да има кой да попита. И не се страхувайте, че като питате и търсите отговор, ще накърните независимостта на съдебната власт.

В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало. Преобладаващата част от работещите в тази сграда отдавна са загубили идентичност, забравили са ,че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля. Ако някой се опита да отстоява собствено мнение, бързо му решават „ситуативния проблем “. Ако не вярвате, елате и вижте. Ще видите началници, които стоят до среднощ, да не би някой да „сгреши “и да реши делото по собствено убеждение, ще видите съдии и прокурори, които в коридорите шушукат едно, а в залите говорят друго, без сами да си вярват, ще чуете прокурорски речи и съдийски мотиви, от които биха се срамували дори студенти от първи курс. Разбира се, ще видите и адвокати, които, с ибрици в ръце, обслужват „системата “, плетат интриги, взимат пари и после ги връщат. Да, Вие не знаете тези неща и не сте длъжни да ги знаете. Повечето от „дръжките за микрофони“ ги знаят, но не ги казват. За тях е важно да следват правата линия на поведение, успоредна на линията, зададена от силните на деня. А тази линия е толкова права, че отдавна е образувала омагьосан кръг, от който няма излизане.

Не виждате ли и не разбирате ли, че тази територия, която три-четири пъти в годината се бием в гърдите да наричаме Родина, вече се е превърнала в място, което и бежанците заобикалят отдалеч , а дори коронавирусът не смее да посети /Простете за нетактичната шега/. Забравихте ли момчето, което се запали и изгоря на центъра на един от най-хубавите български градове. Сега крайбрежието на този град е покрито с мърсотия, скъпите му булеварди пропадат при всеки дъжд , а властниците му имат 110 процента рейтинг.

Това ли е Родината, която искате да оставите на децата си. Мълчете си, изборът е Ваш. Но когато Вие, гражданите си мълчите, се чува само гласът на платените агитки. Сега издигат картончетата с надписи „Прокурорът е радост “, след време ВАШИТЕ деца ще носят плакатите с надписи „Свободата е робство“.

А на великите специализирани началници и техните послушници, които вече са толкова високо, че едва ли биха ми обърнали внимание, освен ако не им наредят да ме „сготвят“, искам да кажа : Сега сте се устремили по стълбата нагоре , по стъпалата мачкате човешки съдби и унищожавате реални икономически субекти, които дават на хората хляб , а не като Вас, зрелища. Рано или късно ще тръгнете по същите стъпала надолу и там отново ще минете покрай същите хора, които сега прегазвате. Дано да са Ви запомнили с добро.

Р.S. Изразената позиция е лична и по никакъв начин не ангажира братя Бобокови, както и останалите ми клиенти по други дела. Не искам към позицията ми да се присламчват политици, адвокати-политикани и сенчести бизнесмени. И моля приятелите си, особено колегите юристи, когато прочетат това, да не ми изпращат емотикони с усмивки и вдигнати палци , а ясно и открито, с имената си, да изразят открита за обществото позиция. Останалото е мълчание…

АДВОКАТ ИЛИАН ВАСИЛЕВ

Коментари 21 за
“АДВОКАТ ИЛИАН ВАСИЛЕВ С УБИЙСТВЕНО ПИСМО! В СПЕЦ. СЪД И ПРОКУРАТУРА НЕЗАВИСИМОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! ВИЖТЕ КАК СЕ ЗАДЪРЖА ПО ОБВИНЕНИЕ, В КОЕТО НЕ Е ПОСОЧЕНО ДОРИ КАКВО Е ИЗВЪРШИЛО ЛИЦЕТО!”

 1. Апелативният специализиран наказателен съд , подобно на Специализирания наказателен съд, са бухалки на прокуратурата, допълнение на прокуратурата. „Специализираното“ в тях е преобладаващата част от състава им – специално подбрани послушни магистрати, повечето от които завършили второразредни „университети“, тотално скарани с принципите на правото . Специализирани са единствено в навеждането и послушанието. 99% в случаите е предварително ясно, че всяко решение на първа инстанция, Специализирания наказателен съд, ще бъде потвърдено и на втора инстанция- Апелативния специализиран наказателен съд . И 100% е също така ясно, че истински съд може да се очаква едва на последна инстанция – ВКС. Там все още има нормални съдии.
  Гл. прокурор, Специализираната прокуратура, Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд действат като престъпно съдружие . Това престъпно съдружие на практика съспендира Конститицията, като непрекъснато нарушава неините разпоредби. Така например постоянно се нарушава чл. 31 (алинея 4) : „Не се допускат ограничаване на правата на обвинявания, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдие…“ . Непрекъснато се нарушава чл. 2 ( ал.1 ): „България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната“ . Това е истината, но малко хора в България си дават сметка за това. Нито парламентарната опозиция, нито извънпарламентарнана опозиция се фокусират върху проблема с т.н. специализирани съдълища, а той е не по-малък от този с прокуратурата.

 2. В РУСЕ ИМАМ ПРИЯТЕЛИ И СЕ НОСИ СЛУХ ЧЕ ЗАРАДИ ЗАГУБЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ ГЕЯТ НУНЕВ ( СОЛТАШАКА НА ТИКВАТА ЗА РУСЕ ) ГИ Е НАГЛАСИЛ , ЧЕ МНОГО ЛАПАЧКА ОСТАНАЛА НЕИЗЛАПАНА ОТ ЕВРОПРОЕКТИ

 3. Страхувам се за живота на тия хора, които изказват мнение срещу това управление. Нали не смятате, че е случайна смъртта на М. Цветков.

 4. ОТ ТОВА „ОБВИНЕНИЕ“ ВЕДНАГА СТАВА ЯСНО , ЧЕ ………….. ПРОКУРАТУРАТА НЯМА НИКАКВИ, ОТ ДУМАТА ИЗОБЩО, СЪБРАНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ПОРАДИ КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ПОВДИГНЕ ДАЖЕ СЪВСЕМ ОБЩО И СЪВСЕМ ФОРМАЛНО ОБВИНЕНИЕ, ЗАЩОТО ТОВА НЯМА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ ДАЖЕ НА ТАКОВА ….. ЯВНО ДО СЕГА САМО СА СИ БЪРКАЛИ В ДУПКИТЕ И НЕ СА СВЪРШИЛИ НИКАКВА РАБОТА

 5. Колкото пъти стане дума за тези „специализирани ……“ толкова пъти съм писал и ще пиша. Имащите цялата власт в комунистическа България, никога не си позволиха подобна гавра с правото като форма и изпълнение, пред очите на целия народ и целия свят. Т.н „народен съд“ никога не е бил продукт на комунистическа власт, първо защото по негово време такава нямаше и второ, защото той беше създаден по искане на съюзниците – победители през ВСВ. Да, много лични интереси бяха погазени през онези 45 години и то от съдилищата, но това ставаше вследствие на присъди по съответните приети закони от онова Народно събрание. Сегашните „специализирани …..“ изкривяват закони, дописват закони, измислят закони и на практика прилагат свои правила, с които превръщат българския закон в една голяма нула!.

 6. Първи Закон на Буда за борба с корупцията:

  – Има достатъчно за крадене. Важното е да крадете така, че да не ви хванат и аз и Пеевски да си получаваме своето. За останалото Цацаров , Горанов и Цветанов имат грижата.
  Втори Закон на Буда за финансова стабилност:

  – Колкото по-голям бюджетен излишък отчитаме, толкова повече кредити теглим, народа става все по беден и нещастен, а управниците му все по дебели, нагли и доволни.

  Трети Закон на Буда за борба с административният натиск:

  – Чиновника е най-важен. Колкото е по-корумпиран, токова ми е по мил и важен. И ако някой бъде уволнен погрешка, лично ще го върна на поста му.

  Четвърти Закон на Буда за съдебната реформа:

  – Важното е да не се пипа прокуратурата и Цацаров да ми пази гърба. Всеки магистрат, съдия, политик или гражданин, позволил си да говори за истинска съдебна реформа , да бъде оплют, омаскарен и ударен по всички възможни начини. Няма да повторим грешката на румънците.
  Пети закон на Буда за лустрацията:

  – Всички комунисти, ченгета, милиционери, мутри и корумпирани партийци, да бъдат назначавани на най-високи и отговорни държавни и общински постове. А всеки демократ, свестен и честен човек да бъде обявен за враг на статуквото и уволняван на мига.

  Следва продължение…

  Георги Борисов Георгиев, Председател на УС в ГД „БОЕЦ“, Фейсбук

 7. Всеки ден картината у нас става все по нетърпима, медиите с малки изключения са ПРИСЛУЖВАЩИ НА ВЛАСТТА. И Епицентър отряза днес достъпа на мнения до сайта си. Бойчето продължава да се хвали така просташки и така упорито и няма сила да спре това безобразие. Джипът му стана студио. КЕВР дига цената на парното с 20% , Бойчето го сваля с 15%. Ега ти примитивния цирк, който има за цел да показва на добитъка колко е добър и грижовен Шибанякът.

  1. Страшно е, наистина няма сила, която да спре случващото се в България и пропадането е все по-надълбоко и по-надълбоко! Сякаш няма надежда за започване на някаква промяна!

 8. зад тези ЗАКОНИ прозир САДИСТИЧНАТА МЪСТ на ограничени-прости-алчни-некадърни личности към всичко положително и градивно…в страната…МОЖЕ БИ затова ги и ДЪРЖАТ..

  1. Извънредни съдилища не се допускат…но ЧРЕЗВИЧАЙНИЕ МОЖЕ-затова е с КАСКЕТА…

 9. ДО Г-Н НИКОВ. От момента,в който измениха закона и приеха,че специализираният съд е компетентен да съди не само за определени престъпления,но и според личното качество на извършителя, се създаде и забраненият според Конституцията извънреден съд. На няколкото юристи,които се опитаха да заявят публично това им затвориха набързо устата и незабавно ги лишиха от възможност да правят изявления по медиите.

 10. Държавата е на мафията. Какъв съд? Дори съдът на диктатура може понякога да отсъжда справедливо, защото и диктаторът се страхува от народния гняв, но мафията не се страхува от нищо щом напада истински бизнеси, а дрогата си върви, кражбите си вървят, огромните кражби за милиарди. Не обикновените хора, не юристите, топката е в полето на бизнеса. Стига с таксите спокойствие. Това намалява печалбата, блокира конкуренцията и … на всеки бизнесмен скоро ще му се наложи да каже с мафията ли е, ще плаща ли или ще го профилактират и социализират към социално слабите. Момчетата са същите, онези с бухалките, които разбиваха първите магазинчета, днес вероятно събират парите от червените куфарчета, но утре, ако това е успешно ще почнат и всеки с пари. Не се лъжете – това, че не въртите милиарди, не ви спасява. Другарите, които създадоха момчетата не позволяваха човек да притежава средства за производство… например камион, струг или компютър, автосервиз или хлебарница.

 11. Пълен позор и срамна правна неграмотност !
  Стига са крили имената на героите- прокурори,защото те не са секретни и има решение на ВАдмС в този смисъл.
  Веднага се набиват в очи 3 безобразия:
  -невъзможно време на извършване на престъплението „…от неустановена дата до настоящия момент..“. Когато не може да се установи начална дата се вписва месецът или най-малко-годината-начало,средата ,край. А „настоящият момент“ няма как да не го знаят и да не го посочат-нали тогава са задържали лицата
  -„на територията на Република България“ е идиотизъм-задължително се сочат поне някои от местата
  -абсолютно задължително по закон е да се конкретизира с цел извършването на какви престъпления е създадена ОПГ,защото чл.321 НК има специфика.
  Не разбирам,как е възможно специализираният съд да приеме,че това е валидно обвинение !
  Тези прокурори и съдии не само не са юристи,но не стават и за чираци на нормалните юристи.
  Щяха да са само жалки и смешни,но те съсипват хората,които са им попаднали в ръцете и тежко компрометират две важни институции-прокуратура и съд !

  1. По-издържано юридически обвинение би написала даже чистачката от съседната на Специлазирината прокуратура сграда ………… Безумно обвинение !!! ………. НЯМА ТАКАВА НЕКАДЪРНОСТ !!! …..НЯМА ТАКОВА БЕЗОЧИЕ !!!!

 12. ДЮНЕР-ПРАВОСЪДИЕ….да те ЗАВИЯТ в ЛИСТ ХАРТИЯ…
  след като УКРЕПВАМЕ плажове чрез ХОТЕЛИ..останалото ни е ясно…

  1. ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ КРАЯТ ИМ НАБЛИЖАВА………ТОГАВА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ЧЕТАТ И КАК ЩЕ ПЕЯТ!

   1. Калина извинете,как виждате този край,вижте че нищо не лепи по-борисов,не чул,не видял,строи,гради,85% от българите не вярвали на Божков,мислите ли че ИСТИНАТА написана от Господин Василев ще го докосне,не вярвам,този б.м.б. да реагира,този наглец е тежък психопат,говоря за бойко методиев борисов,мишката бандита който го играе тарикат и невменяем!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *