« Върни се назад Публикувано на 08.06.2021 / 8:54

АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ – „НОВА“ „ПОЧТЕНОСТ“. „НОВ“ БАРДАК СЪС СТАРИ ИЗПЕЧЕНИ К*РВИ

„Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене…“

„Разни хора, разни идеали“, Алеко Константинов

Павел Тонев е новият директор на Агенция „Митници“, съобщи служебният финансов министър Асен Василев при представянето на екипа си.

Павел Тонев е назначен на 11 ноември 2013 година за началник на Агенцията, уволнява го служебен министър на финансите Румен Порожанов в правителството на Близнашки, и връща Танов.

В обширна публикация преди време с описани преплетки в Агенция Митници в https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/koi-kak-zashto-upravliava-mitnitsite.html за Павел Тонев пише следното:

„…Изпълнява тази функция близо година. Може да бъде характеризиран като посредствен, недиалогичен, зависим от различни кръгове и хора, пасивен при защитата на авторитета и ролята на Агенцията в обществото. Управленските му действията по кадровата, структурната и организационната политика вместо подобряване на ефективността и резултатите от работата водят до вътрешно напрежение, неработещи важни структурни звена (дирекции МРР, Последващ контрол, липсва аналитично звено в структурата), ниска ефективност и неизпълнение на поставените приоритетни задачи за изпълнение на плана за приходите и ефективна борба с контрабандата и опитите за ощетяване на бюджета. Могат да се дадат много примери с лоши кадрови решения, структурни промени и вътрешно организационни мерки. Най – негативно се отразяват неговите действия продиктувани от различните му зависимости от влияние на политици, висши административни ръководители извън системата, бизнес структури и др. Интересни биха били отговорите на въпросите за зависимостта му от Николай Попов, Иван Конов, но много отчетливо се откроява и въпроса за зависимостта на Павел Тонев от консултантската фирма на Асен Асенов, защото към настоящия момент политиките на агенцията се определят в офиса на тази фирма. Ако се анализира внимателно кадровата политика за ръководните кадри отчетливо се виждат назначаванията на началници на митници на близки на Асенов хора от времето, в което той беше директор. Асенов демонстративно заявяваше допреди дни, че той е човекът на Орешарски и през него минават всички важни решения. Знае се, че в момента той консултира икономически оператори, които правят опити и осъществяват дейности с акцизни стоки в нарушение на закона и ощетяват бюджета с огромни суми. По някои от тях са в ход разработки на службите. Така наречения в медиите директорски „дрийм тим“ представляващ ръководството на АМ  е изцяло съставен само от хора верни на Асенов в т.ч. Тонев – директор на РМД Пловдив по времето на Асенов, Лъчезар Кръстев за когото се знае, че е един от най близките хора на Асенов и Чавдар Васев- главен секретар на АМ по времето на Асенов. Тези хора са освободени от министър Петър Чобанов, но носят пряка отговорност за тежкото състояние на Агенция „Митници“ в момента.

Тези части от сигнал до дотогавашния служебен министър на финансите са за периода, когато Павел Тонев е шеф на Агенция Митници по време на кабинета Орешарски.

Сигналът е заведен официално в Министерството на Финансите и до Главния прокурор.

След скандал тогавашният зам. министър на финансите Теменужка Петкова го дава на Инспектората на Министерството на финансите . Инспектората пък го „продава“ на митничарите от Свиленград. След скандал началникът на Инспектората на Министерството на финансите е отстранен .

И СЕГА, във времето на управление на „новия морал“ и „новата почтеност“ Министерството на финансите, в лицето на министъра, явно пак неглижират или покриват сигнала, защото вътре са и днешните герои, които вече са честни митничари, легитимирани от служебния кабинет на Румен Радев.

Датата на сигнала е 11.08.2014 г., т. е. включва и периода на Павел Тонев. Към сигнала има и сигнатура точно кога е подаден и скрийнове на пощите към които е изпратен.

10.08.2014 г. (неделя)… до официалната електронна поща на Министерство на финансите – [email protected] Писмото е отворено и прочетено на дата 11.08.2014 г. (понеделник) в 10:54 часа, видно от фиидбек-а, получен на електронната поща на Българска Легия Антимафия.

Към датата на сигнала е видно, че Павел Тонев е работил професионално защото: „Вече е очевидно, че бюджет 2014 в частта приходи от акцизи и ДДС от митниците няма да бъде изпълнен и в края на годината неизпълнението е възможно да достигне над 650 млн. лв., ако не бъдат взети спешно мерки.“

Цитат: „Информациите и сигналите касаят действия за дълъг период от време, а именно периода на управление на Тройната коалиция, ГЕРБ, Служебния кабинет, назначен от Президента през 2013 г. и сегашното правителство на г-н Орешарски. Всички споменати правителства, както и сегашното ръководство на Агенция Митници са добре запознати с долуописаното. По всичко личи, че и в бъдеще, а именно по време на бъдещият Служебен кабинет, нищо няма да се промени, освен ако не се вземат спешни мерки.“.

Части от доклада бяха публикувани в сайта АФЕРА.

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

Относно придобита информация , касаеща организирана престъпна група (ОПГ), съставена от лица, работещи в системата на Агенция „Митници”, на митнически пункт ГКПП „Капитан Андреево” и митница „Свиленград”, създадена с цел генериране на финансови средства  за личното облагодетелстване на участниците в нея , извършвала от създаването си и извършваща към настоящия момент следните престъпления:

– укриване на митнически налози при внос от Р.Турция (акцизи,ддс и мито)  в особено големи размери.

–  контрабанда на акцизни и маркови стоки при внос от Р.Турция  в особено големи размери.

– изнудване (рекет)  на  физически и юридически лица , пряко зависими и попадащи под контрола , в качеството им на държавен контролен орган , на участниците в ОПГ(спедитори и спедиторски фирми опериращи в района на  ГКПП и обслужващи Турски и Европейски контрагенти , шофьори на преминаващи през пункта камиони , бусове , автобуси и леки коли).

1.Описание на структурата и дейността на горецитираната ОПГ:

1.1. Мястото  на действие на ОПГ е в района на митнически граничен контролен пункт ГКПП „Капитан Андреево”,където почти всички участници работят като служители на Агенция „Митници”.ОПГ действа под настоящата си форма(с настоящите си членове) от около минимум четири  години.

1.2. Поименна идентификация и професионална характеристика на членовете – структура.

Организатор и ръководител на ОПГ е лицето Георги Костадинов Георгиев,в момента служител в агенция „Митници” на  длъжност и.д. Началник митница “Свиленград”.

Георги Костадинов Георгиев, родом от гр.Свиленград е в системата на митниците от над  петнадесет години,като през последните поне пет години е заемал поста зам.Началник митница „Свиленград”.Блестящ с интелектуалните си качества той е изградил стройна организация от доверени нему „приятели” – колеги(всички те са от гр.Свиленград),с цел осигуряване на лична финансова облага от всяка една дейност касаеща  контролните функций на служителите на Агенция „Митници” на пункта.

Всички тези „приятели” през годините назад,а и до момента, са назначавани с протекцията на Г. Георгиев, на съответните ръководни  длъжности,необходими за обезпечаването на престъпните действия на групата. (най-значимата длъжност е „началник смяна”,тъй като тази длъжност дава правомощия да се оперира свободно вътре в  смяната-например да се определя кой на кое платно  да работи……но това ще бъде описано подробно надолу.За пояснение,към горенаписаното-задължителната ротация на позициите в смяната на случаен принцип, чрез компютърната  система въведена от ръководството на митниците се манипулира,в компютъра се въвеждат и ротират само имената на митничарите които не стават за „работа“ или както Г.Георгиев ги нарича – „балъците“.На тях им се подхвърля по нещо малко от общия пай,за да мълчат за случващото се и системата ги върти на всеки два часа,но няма никакво значение за схемата кой от тях къде работи,те са „безполезни“.В някой смени бланката от компютърната система се печата предварително на друг компютър.)

Другите основни участници в ОПГ са:

Димитър Ангелов Костов – (от гр.Свиленград) –  най довереният човек на Г.Георгиев,втори в йерархията на ОПГ след него, проводник на неговите неофициални разпореждания към редовия състав. Той  диктува политиката от името на ръководството (Г.Георгиев не контактува неофициално с абсолютно никой от нисшите служители, с цел предпазване от изтичане на информация) и изпълнява ролята на „бушон“ към Георгиев. Неофициалните срещи между двамата,на които се обсъждат детайлите от престъпната дейност  се осъществявят  пред домът на Г.Георгиев, обикновенно в нечия взета от познат за целта кола.(никога в работен кабинет или жилище)

Димитър Костов събира финансовите постъпления от престъпната дейност от началниците на смени  и ги отчита на Г. Георгиев.(финансовата част ще бъде разгледана по-долу).В периода 2009г. до 05.2012г. изпълнява длъжността началник смяна.   Именно в неговата смяна при акция на ГДБОП и „Вътрешна Сигурност” към МВР на ГКПП „Капитан Андреево” ,на 02.05.2012г. бяха задържани всички митничари, заедно с началника Костов, в края на  смяната , по време на деленето на парите, придобити от престъпната им дейност за деня.

Установената и иззета като ВДС сума  бе около 25 000 лева за дванадесетчасовото дежурство.(при общо 60 дежурства месечно сумата е около 1.5 млн. лв.) Някой от служителите към момента получиха ефективни присъди, други бяха просто уволнени от г-н Танов – тогавашния директор на агенцията,а г-н Костов,в качеството си на началник на смяната,бе  “покрит” от Георгиев и получи само „забележка”.

В момента лицето Димитър Костов отново организира и контролира престъпната дейност и е на длъжност „митнически инспектор” в 04 смяна, където лично той поставя за началник неопитния Григор Калбурджиев и дефакто движи отзад престъпните схеми.

Георгиев преценява, че би било твърде скандално Костов отново да бъде началник смяна толкова скоро и решава, че е по безопасно той да бъде „изтеглен” и да „дърпа конците” от по задна линия.

Николай Василев  Николов – от гр .Свиленград, братовчед на съпругата на Г.Георгиев, вторият най-близък до Георгиев участник в ОПГ.  От 2009г. до настоящият момент Николов изпълнява длъжността началник смяна, като задачата му е да контролира престъпните схеми и да събира и отчита парите в смяната, която ръководи –  03 смяна.

Атанас Тенев Атанасов – от гр.Свиленград,много доверен дългогодишен приятел на Г.Георгиев и Димитър Костов, от 08.2013 год. до момента е поставен от Георгиев на длъжност н-к на 02 смяна. Задачата му е да ръководи и контролира престъпните схеми и да събира и отчита парите в 02 смяна.

Стефан Николов Марашев –от гр. Свиленград, бивш н-к Митница „Свиленград”,по времето на правителството на „тройната коалиция”,изключително близък на Г.Георгиев(последния издейства Марашев да стане началник,а той му  става заместник и заедно осъществяват едни от най-безскрупулните корупционни схеми в митниците.)В момента Марашев е редови митничар в 04 смяна,където началник е братовчед му Григор Калбурджиев.

Григор Недялков Калбурджиев – от гр.Свиленград,както по-горе посочих братовчед на Марашев,в момента началник на 04 смяна,близък приятел на Д.Костов.(Реално 04 смяна се командва от Д.Костов.)

Петър Михайлов Недев – от гр.Свиленград, лично приближен на Г.Георгиев,в момента редови служител, в периода 2009-2012г.- началник смяна.Изключително добър организатор, не пропуска нищо на” платното”, т.е. няма шанс някой да бъде пропуснат да премине без да си „плати” рушвета.

Стефан Илиев Стефанов-от гр.Свиленград, кум на Г.Георгиев,служител в наркоотдела на митнически пункт „Капитан Андреево”.(оперативните му функции в ОПГ към момента не са изяснени,но работя по линия на прикриване на наркоканали,каквито данни има и за Г.Георгиев, поради близкото му приятелство с небезизвестният сръбски наркотрафикант Фарук Кадрич – Фаре).

Освен гореописаните лица,които са ядрото на ОПГ, съществуват още десетина други лица, които работят на „терен”, ”осъществяват контрол” и „заработват” средствата. Всеки от тях бива поставен от началник смяната в която работи на подходящата позиция  и задачата му е да събира пари.(това ще бъде описано подробно надолу).Обединяващия фактор между всички тях е,че са родом от гр.Свиленград,и са дългогодишен приятелски кръг,както и финансовият интерес.Всички те са част от пъзела на тази престъпна схема.В годините назад всеки от тях е бил на ръководна позиция,като в общи линии длъжността н-к смяна винаги се поверява на някой от този кръг,като докато той заема тази длъжност,Г.Георгиев(вечният несменяем зам. Началник), го покровителства кадрово,а другите от кръга работят на „терен” и изкарват парите .Действа се в общи линии на ротационен принцип,като само тези които успеят да не се компроментират успяват да се задържат  като началници на смени,тези като Д.Костов покрай които възникне скандал биват изтегляни временно назад,докато нещата се позабравят.Други от ОПГ заемат тяхното място.

Ето някои от тези лица поименно:

Петър Димитров Сюлейменчев(от гр.Свиленград,н-к смяна в периода 2009-2011г,близък приятел на Г.Георгиев,отстранен за корупция-бил е за дисциплинарно уволнение но Георгиев го е прикрил,в момента е редови на платно),Таня Орлинова Станчева(от гр.Свиленград,любовница на Д.Костов,допреди два месеца е на длъжност н-к смяна,сега е зам. н-к смяна в смяната на Н.Николов),Георги Грамелов,Костадин Асенов,Стоян Стоянов и др.(всички  близки приятели и членове в ОПГ,в момента обезпечават схемата на терен)

В резюме: шеф на ОПГ,човекът с” връзките и контактите нависоко”,организатор и обезпечаващ целия процес,е лицето Г.Георгиев. Имайки добри политически контакти(особено по времето на управлението на ГЕРБ) той успява винаги да уреди назначаването на свое подставено лице за началник на Митница „Свиленград”,самият той остава в сянка като заместник и организира и обезпечава цялата престъпна схема.

(така бе и при н-к митница Стефан Марашев(тройната коалиция), и при н-к митница Тодор Караиванов-ГЕРБ).“Философията“ на Георгиев е,че  всяко управление идва с нов началник на митницата,но заместникът му винаги е същият!

В момента неистово натиска и лобира(чрез Георги Гергов – областен координатор на БСП за гр.Пловдив),отново неговият стар боен другар Стефан Марашев да заеме поста н-к Митница „Свиленград”,за да продължи схемата и през този политически мандат.

Георгиев е в много добри финансови взаимоотношения с Белчо Бялков – н-к на БОП Хасково,както и със структурата на ГЕРБ Свиленград.С малка част от финансовият ресурс,който  генерира ежемесечно, той подкупва множество лица на властови позиции,които да спомагат неговата престъпна дейност-всеки според ресора си.

2.Описание на същността на престъпната дейност.Как се формират приходите от нея, по пера,в какви размери са те,как се събират,разпределят и отчитат.

В общи линии ,ОПГ,чиято дейност разглеждаме, успява да организира инкасирането на финансови средства от голям процент от  преминаващите МПС през граничния КПП „Капитан Андреево”,под една или друга форма,а именно:

2.1.  „Румънски и Сръбски Автобуси”

Всеки ден в седмицата без неделя,през ГКПП по редовни линии Истанбул-Букурещ и Истанбул-Белград , преминават  пътнически автобуси( пет на брой за Румъния и два за Сърбия дневно),собственост на транспортни фирми.Всеки един от тях превозва контрабандни стоки,в големи количества,като маркови дрехи,маркови парфюми,цигари без бандерол ,наркотични вещества и др.,в нарушение на Закона за митниците.

Стоките  са собственост на пасажерите в автобуса.

Всеки шофьор на такъв автобус събира от пасажерите и  плаща на митничаря на трасе „вход леки коли и автобуси” сумата от 1500 щатски долара.Парите се заплащат с цел безпрепятствено преминаване на автобуса,без той да бъде проверяван.

Служителят на агенция „Митници” много добре знае какво се превозва в автобуса и съзнателно не го проверява.През последните 15 дни съм подал лично единични анонимни сигнали към Гранична полиция и след ЩМП на такъв автобус с рег №34ВN9587  бяха открити маркови стоки,цигари,дори и наркотични вещества(прилагам копие на  АУАН с №1230/11.10.2013г. срещу италианската гражданка Даниела Бафунно, заловена с 3.3кг. от наркотичното вещество метамфетамин).Общата дневна сума,която се „печели”от това перо е 7Х1500=10500щ.д. – около 15700лв. дневно или около 470 000 лв. месечно.(тези пари формират част от онези 25 000лв. документирани от служители на МВР в акцията от 05.2012г.)

Ето имената на всички транспортни фирми и рег. номера на всички  автобуси по тези линии:

За Румъния:

ф-ма TOROS

В97LZE,34GZA21,34BK631,B55VBY,34HD2220,34BF3967,B97LZD.

ф-ма MURAT

B65LMT,34YK7741,B34YEN,34YK0346,34LMT12,B37LMT.

ф-ма VARDAR

34EG2685,34VT899,34BN2051,34EY4694,34TK0254,34BN9587,34VT026,34EG1556,

34DF474.

ф-ма OZ TROY

34BK4047,34YB5455,34DV0527,16KN414,34UG5563,34LHM34,34YA8988.

ф-ма ORTADOGU

21GA600,34VVE23,B121BRF,59KE376,21GE600,34KN1408,B621URT.

ф-ма STAR

34VY3224,B958CEL,B444KAN,34GSE44.

ф-ма MARINA

34AS7212,34AS6006,41PL343,SM04LZY,34AS7210,34AS7212

За Сърбия:

ф-ма NERNEX

NP002NS

ф-ма DACIC TOURS

NP005DW

ф-ма GAMEKS

NP019FA,NP034XA,NP019IZ,NP026NM.

ф-ма DELOTRANS

VA020IO.

2.2. Контрабанда на цигари без бандерол с лекотоварни МПС.

Всеки делничен ден през ГКПП преминават около 100 на брой лекотоварни МПС,ежедневно едни и същи,чийто собственици пренасят по около два мастербокса цигари без бандерол,закупени от безмитния магазин на турското ГКПП „Капъкуле” и скрити в МПС.Тези цигари се реализират на дребно,основно по пазарите в област Хасково.

Сумата която заплащат на митническият служител на трасе вход леки коли и автобуси,за да бъдат пропуснати без проверка е 100лв. на кола.

Сумирайки горното се получава незаконен внос на около двеста мастербокса , с печалба за ОПГ от около 10 000лв. дневно.При двадесет работни дни – 4000 бр. мастербокса и печалба за ОПГ от 200 000лв. месечно.

Регистрационните номера на тези МПС могат да бъдат предоставени.

2.3. „Карго”

Ежедневно през ГКПП,на трасе вход тежкотоварни МПС преминават множество камиони с групажни товари, за България и  редица Европейски държави,така нареченото „карго”.Тези товари  включват и  акцизни и маркови стоки,които се внасят в нарушение на закона за Митниците.

Тук Г.Георгиев е организирал престъпната си дейност чрез посредници-негови доверени хора извън системата на митниците .Всеки един от тези доверени хора представлява фирмите,които превозват групажните товари по различните дестинации.

Ще разгледам закононарушенията по „каргото” в няколко подточки,в зависимост от държавата получател на стоката.

2.3.1 „Карго” за Полша,Латвия,Сърбия и Черна Гора.

Лицето Христо Янев(от гр.Свиленград),собственик на фирма за митнически услуги „Мидланд интерспед” и най-довереното лице на Г.Георгиев извън системата на митниците,е представител на превозвачите на товари от Р.Турция към горецитираните държави.Той „представлява” тези превозвачи пред българските контролни органи,в лицето на Агенция „Митници”,но всъщност основната му  задача е да подсигури безпрепятственото преминаване на товарите,съставлявани от акцизни и маркови стоки през ГКПП.Какво точно се пренася с тези камиони и в какви количества, никой не знае,тъй като никога не се проверяват.Преди около 10 дни след подадени сигнали за такива камиони до и.д. н-к митнически пункт „Капитан Андреево”-Александрина Христова-Петрова тя въвежда посочените в сигналите номера на ППС за „Щателна Митническа Проверка”(ЩМП)в системата на митниците.Камионите преминават през нощта,биват подложени на ЩМП,но не е открито нищо.След проведени разговори и снети обяснения от служителите на фирмата,които са разтоварвали въпросните камиони(хамалите) ,установих,че митническите служители въобще не са ги проверявали.Спазено е времето необходимо за проверка и са оформени документите,че такава проверка  е извършена.

За тази “протекция „  Христо Янев,чрез спедитора на „Мидланд Интерспед”,който в момента на преминаване на товара е на работа заплаща на митничаря на платно влизащи тежкотоварни МПС сумата от 100 евро на камион.Христо Янев допълнително заплаща на Г.Георгиев сумата от 100 евро на всеки ТИР.Общо на месец преминават по около 170-200бр. камиони по тези дестинации.

Сумирано това прави между 34000 – 40000 евро или 68000-80000лв. месечен приход за ОПГ от тази дейност.

2.3.2 „Карго за Русия и Украйна

”Каргото” с крайна дестинация Русия и Украйна се работи от лицето Ангел Кючуков(от гр.Свиленград),приятел на Г.Георгиев от над 15 години.Ангел Кючуков е завършил образованието си в Русия,женен е за рускиня и е работил на безмитна зона „Свиленград”.Схемата тук е аналогична на описаната в т.2.3.1,като месечно преминават между 100-130 камиона.”Разценката” е същата – 100 евро на камион се заплащат на трасе вход тежкотоварни МПС, на служителя, който е на смяна и Ангел Кючуков заплаща още по 100 евро на камион, на приятеля си Г.Георгиев.

Месечният приход от това перо за групата е между 20000-26000 евро или 39000-50000лв.

2.3.3 „Карго” за Р.България

„Каргото” за Р.България е разпределено между няколко лица.По гореописаната схема се организира групажен товар от Р.Турция за Р.България. Тук поради факта,че получателите на товарите са български контрагенти ,Г.Георгиев,притеснен от изтичане на информация е разпоредил неговите приятели-спедиторите  Христо Янев и Ангел Кючуков да не се излагат на риск,работейки тази схема.

Парите – по двеста евро на камион се оставят директно на трасе вход тежкотоварни ППС.Така при евентуален „проблем” отговорността се свежда до служителя пропуснал пратката.

Основните транспортни фирми,превозващи товарите  тук са:

– фирма „Антония Голд”-гр.Пловдив (Антоанета и Дияна –„ водачки”, от гр.Плодвив.(водачка е жена,която събира,групира и организира процеса по транспорта на стоките-от пазара в Р.Турция до обмитяването им на съответната крайна митница в Р.България.)).Тази фирма обмитява на митница „Пловдив”

-фирма „Глобал Транс Логистик”-зад тази фирма стои митичния сириец д-р Бахзад Абдулджалил Ибрахим,чиито брат Лукман Абдулджалил Ибрахим бе разстрелян през 07.2004г. в гр.София.Вътрешната митница на която се обмитява е митница „Драгоман”

-фирма „Старт Трейдинг 2005″на Иво Ушигелов и  Иво Русинов-„Борчо”(близък приятел на Златко Баретата-участник в престрелката на петте кьошета в гр.София между Баретата и Веско Въртийски-Патичето ).Обмитява в гр.София на митническо бюро „Илиянци”.

-фирма „Юнион Комерс”- на лицето Иван с прякор „Момковеца” от гр.Хасково.

-фирма „Спиид 2000” на жена на име Марияна от село Студена-Хасковско.Обмитява на митница „Варна”.

Парите,както вече споменах по-горе се предават от представител на фирмата директно  на служителя на вход тежкотоварни ППС.

Общият брой камиони превозващи акцизни , забранени маркови  стоки и др. е между 80-100 бр. месечно.Тези части от товарите,които не са забранени за внос и все пак подлежат на обмитяване, се обмитяват на вътрешните митници които съм посочил , на многократно занижени цени,като по този начин се ощетява бюджета на страната ни в особено големи размери.

Общият нетен приход от това перо за ОПГ е между 16000-20000евро месечно,или 35000-40000лв.

2.4. Сръбски лекотоварни бусове

Ежедневно,без неделя, през ГКПП преминават по 4бр. лекотоварни бусове със сръбска регистрация.Всеки от тях превозва забранена от закона маркова стока,парфюми и цигари без бандерол  за Р.Сърбия.Всеки шофьор оставя на платно –  вход лекотоварни МПС сумата от 500 евро,за да не бъде проверяван.Регистрационните номера на бусовете могат да бъдат приложени ,при интерес.

От тази дейност ОПГ печели сумата от около 50 000евро  или около 95 000лв. месечно.

2.5. Рекет на преминаващите тежкотоварни МПС.

До акцията на МВР на митнически пункт „Капитан Андреево“ от 05.2012г. всеки един камион, без тези с регистрационни номера от ЕС,бе принуждаван да заплаща сумата от 5 евро на митничаря обслужващ платно вход на тежкотоварни МПС..Парите се събираха за по бързо обслужване на потока-като почерпка за служителите на агенция“Митници“.Към настоящият момент,такъв рекет се събира само от камионите с турска регистрация(дават по лесно),които са около 250бр. на дванадесетчасова смяна,или около 500бр. в денонощието.Има някой митничари,които не смеят да „нахалстват“ и взимат  пари само от тези,които са свикнали да им дават.Ако шофьора на камиона започне да недоволства и да вдига скандали,го пускат да премине безплатно,но за назидание го вкарват за ЩМП.Там той губи време и заплаща такси за товаро-разтоварна дейност,които са далеч по-скъпи от въпросните 5 евро.Следващият път да е наясно ако не плати,какво го чака.

Г.Георгиев многократно е заявявал пред Д.Костов,и той е предавал думите му на редовия състав,че цитирам: „такива мухльовци,които нямат сърце за работа,трябва да си стоят вкъщи.Ако така се научат веднъж шофьорите,после никой няма да иска дава!!“.

От това перо ОПГ генерира месечен приход в размер на 60-70 хиляди евро,или 120-140 хиляди лева.

2.6. Други приходи

Съществуват и други контрабандни схеми,но поради факта,че те не са постоянни,а са спорадични,не ги слагаме в общата таблица.

Очебиен пример за такава схема са 10бр. камиони,които бяха задържани на 29.08.2013г. на пункта,на трасе изходящи товарни автомобили от Р.България,поради незаплатени такси за разрешителни от по 1500 евро на камион,по тарифата за таксите към Министерството на Транспорта.Камионите са продадени  от руска фирма на физическо лице от Саудитска Арабия.В последствие е констатирано,че на 31.08.2013г.(събота) всичките 10 камиона напускат страната ни без да са заплатили въпросните такси.Началник на тази смяна е Григор Калбурджиев,а петте хиляди евро, взети от представителя на собственика, чрез Христо Янев-„Мидланд Интерспед“ са разделени поравно между Г.Георгиев и Д.Костов.(„началника“ и „отговорника“ на смяната.(информацията е придобита от вътрешен за този кръг човек)).

По случая е написана докладна записка с №К.А.9000-0453/15.10.2013год., от и.д. н-к митнически пункт „Капитан Андреево“-Александрина Христова-Петрова,до Началника на агенция „Митници“ г-н Кирил Желев.

3.Обобщение

От всичко описано по-горе може да се констатира,че описаната ОПГ е създадена и  стройно организирана с единствената цел да генерира финансови постъпления за членовете си.Сумирайки приходите от всички „пера“ на незаконната й дейност получаваме приблизителен месечен към момента приход , от около един милион лева,които Г.Георгиев разпределя предварително между членовете,т.е. всеки предварително знае от кое перо каква сума да отдели за себе си, и какво да отчете на началник смяната,който също знае какво да задържи за себе си и какво да отчете на Г.Георгиев.Парите се разпределят между двадесетте митничаря в смяната в края на работния ден.Отчитането към Георгиев става веднъж седмично, обикновенно в понеделник.

(в т.1. описах,че при задържането на смяната митничари,начело с н-ка им Д.Костов през 05.2012г. при акцията на МВР, те  бяха арестувани с около 25 000лв. приход за една смяна.По сегашните ми изчисления за  приход от около 1 млн. лв. месечно,се получават по около 16 000лв. на смяна.Разликата се явява поради факта,че все още Г.Георгиев не е „уредил“ свой човек за началник на митница „Свиленград“ и няма „твърда почва под краката си“, ОПГ не работи на пълен капацитет.)

Изложената  информация е придобита много бавно и трудно,поради високият интелект на участниците в групата и фактът,че при този вид престъпления всички страни са заинтересовани да не излезе наяве случващото се.

Единственият губещ тук е Българската Държава,морално и материално.Моралните загуби се виждат ,с отказът на страните от ЕС да бъдем приети в „Шенген“, (европейските наблюдатели които присъстват на външните ни граници,като например служителите на „FRONTEX“,също добиват и предоставят тази информация),а материалните загуби за бюджета могат да бъдат изчислени от компетентите служители на Агенция „Митници“,при желание от тяхна страна.

Това са части от сигнали и информации за случки, които са предавани на отговорни за целта служби и лица и по които и до момента няма никакво развитие. Даже напротив според нас става дума за умишлено прикриване на информации за престъпна дейност или за престъпно нехайство и неизпълнение на служебни задължeния от страна на оторизираните по закон лица и институции.

Информациите и сигналите касаят действия за дълъг период от време, а именно периода на управление на Тройната коалиция, ГЕРБ, Служебния кабинет, назначен от Президента през 2013 г. и сегашното правителство на г-н Орешарски. Всички споменати правителства, както и сегашното ръководство на Агенция Митници са добре запознати с долуописаното.

Според нас в описаните части от сигнали и информации навеждат на основателни съмнения за извършени престъпления на висши държавни служители, политически лица и други лица, които по различни начини са използвали влиянието си и общественото си положение – престъпления по членове от Глава 8. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЛИЦА, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ПУБЛИЧНИ ФУНКЦИИ – Раздел I, Раздел II, Раздел IV от НК, както и чл.201, чл.203, чл.213а, чл.282 и чл.283 от НК.

Очакваме от Вас като Президент на Републиката, който ще назначи следващия служебен кабинет да вземе отношение и да направи всичко възможно чрез назначенията си да бъдат разобличени корупционните практики в митниците, за да не се повторят и при този служебен кабинет.

Очакваме от Вас – медиите и журналистите, работещи в тях, които твърдите, че сте безпристрастни да дадете достатъчно гласност по случаите, за да може обществеността да бъде максимално информирана относно фактите.

Очакваме от Вас – политическите партии, които потенциално може ще управлявате след предсрочните парламентарни избори да изясните и коментирате публично всички изнесени данни и факти, тъй като информациите касаят и Ваши управления в миналото.

Напомняме на всички, че всеки един гражданин има задължения по чл. 209 от НПК, което ние винаги сме спазвали и се надяваме и Вие като публични лица да спазвате.

Приложение:

За да сме коректни следва да уточним, че текстовете са леко променени, части от тях като имена на градове и хора са заличени, както и е заличено и името на лицето, даващо тази информация, с цел да запазим неговата и на семейството му, сигурност.

Запазили сме оригиналния правопис, лексика и синтаксис на текста:

„ Започнах работа в Агенция Митници без ходатайство от страна на когото и да било след като издържах конкурси и изпити………………….Бях назначен в Митница Пловдив но работното ми място беше ГКПП–СВИЛЕНГРАД, работех там около 3 години .Един ден с мен се свързаха хора който искаха да прекарват цигари и наркотици  през това ГКПП,-аз веднага докладвах на началника на Митницата и след това с мен се свързаха колеги от  ГДБОП  за да започнем да работим по случая …и от там започнаха моите проблеми. Точно когато започна сериозната работа по случая с контрабандистите и започнаха мероприятията а аз бях главната връзка и действащо лице ми се обади началника на М Пловдив и ме помоли веднага да си подам молбата по електронната поща за повишаване защото съм се справял много добре с работата и Генерал Танов иска да ме повиши от (младши специалист)на младши инспектор, аз го направих без да подозирам какво ми се готви.

Тъй като живеех повече време в при познати(под наем) заради разработката която вървеше с пълна сила срещу лицата  и рядко се прибирах на домашният ми адрес ,аз един ден след нощна смяна се прибрах и още в 9 сутринта ми се обади началника на МП и ми каза че трябва да отида веднага до Пловдив.

Аз го направих и като отидох ми беше връчена заповед за уволнение ,а причината беше че не отговарям вече на изискванията за заемане на длъжността след като бил приет новия класификатор на длъжностите в Агенция Митници ,аз си подписах заповедта и така провалиха една доста напреднала разработка и осуетиха всичко направено до сега .Колегите от ГДБОП- останаха като попарени от това което се случи и не можаха да реализират операцията ,през това време бяха уволнени още  доста служители поради същата причина ,но проблема с мен не беше това защото аз отговарях на всички изисквания  за заемане на длъжността бях завършил Икономика (професионален бакалавър)и точно бях записал Магистратура Финанси. В същото време няколко дни след като бях уволнен на мое място беше назначен без конкурс и без каквито и да било изпити един младеж от Пловдив който беше със средно образование и нямаше никакъв опит в системата на АМ.

След това започнах да водя дела за връщане на работа ,първото дело спечелих веднага ,но второто загубих а до ВКС делото изобщо не бе допуснато за разглеждане.

Но аз не оставих нещата така -вече имаше ново правителство и след доста мислене реших да напиша имейл на Премиера ,за мое учудване той ми отговори и каза че с мен ще се свърже Министъра на Финансите защото имах и друга сериозна информация за няколко канала за контрабандни цигари  и все още имам за който бих могъл да разкажа и ако могат да направят нещо да ми помогната да се върна на работа ,защото в системата на АМ бяха започнали да връщат хора даже със средно образование който бяха уволнени също като мен и последния пресен пример е преди няколко седмици в Митница Свиленград беше върната една жена на около 50 години със средно и още 4 човека който незнайно от къде паднаха от небето без конкурси и още няколко човека който също като мен са водели дела и са ги загубили но явно имат финансовата възможност да си платят където трябва за да ги върнат на работа само  с една молба от 2 реда за назначаване.

След като Министъра на Финансите се свърза с мен по имейл ми определи среща в София в Министерството аз отидох да се срещнем като се надявах на някакво разбиране от негова страна ,но това не се случи .

С Министъра се видяхме само за няколко минути а със мен остана да разговаря Николай Попов който по късно бе назначен за зам директор на АМ,аз му дадох цялата необходима информация която му бе нужна и той ми каза като решим какво да правим и започнем да работим по нещата ще се свържем с теб и ще видим какво да направим тъй като ще си ни доста полезен ,но това и до ден днешен не се случи .

Аз не можах да се примеря и не оставих нещата така защото през цялото това време не бях спрял да си търся работа но само работодателите като видеха в CV-то къде съм работил и всичко свършваше до там  и вече две години близо съм без работа ,.След като видях че нещата няма да се получат аз се свързах с колегите от вече ДАНС (ГДБОП)с който работехме по онази разработка с молба те ако могат да направят нещо за мен  а аз имам доста сериозна информация която ще им предоставя ,написах им всичко номера на коли ,лица ,места през който се работи през зелена граница с контрабанда и тн.След няколко дни ми отговориха че са говорили с София и от там са казали че ще помогната за връщането ми на работа или ще измислят някаква друга но трябва да отида до София да разговарям със началниците в ДАНС,така и стана но и там само обещания и нищо друго вече 4, 5 месеца…

…и ще има доста реализирани разработки,като последното предложение което получих от човек мой близък който е в криминалните среди и който не знае че не съм на работа иска да ме срещне с хора от региона на гр…………, който се занимават с трафик на наркотици от Турция за БГ и то в много големи количества но явно човекът който е работел за тях на ГКПП Кап Андреево вече не е там и търсят друг човек и смятам да си определя среща с тях за да видя какво е тяхното предложение но това  ще стане само ако имам някаква сигурност от ваша страна и подкрепа и най важното връщането ми на работа защото без това да стане не може да се реализира нищо ( няколко контролирани доставки и след това да се ударят)знам че връщането ми на работа може да стане само с едно телефонно обаждане както става с други колеги  от правилния човек и смятам че ще останете доволни от моята работа .

Много ви благодаря предварително че ще отделите внимание да прочетете това…. ,Подчертавам че това е една малка част от информацията, която мога да ви предоставя и да допълня, че ми е невъзможно да пътувам до София и не желая, ако нещо реши вашата служба ДАНС да прави по случая да се работи съвместно със гр………… защото имам много примери, който мога да ви дам за съвместна дейност между службите на МВР и другите като вашата със ОПГ.”

Българска Легия Антимафия

«