« Върни се назад Публикувано на 13.02.2014 / 22:54

АВТОР НА „АФЕРА“ ПРЕДИ ПЕТ МЕСЕЦА В ПРАВ ТЕКСТ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ ДЕЛОТО ЗА КОСТИНБРОДСКАТА ПЕЧАТНИЦА ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО!

 

Бившият прокурор на столична апелативна прокуратура Иван Петров, който е автор на АФЕРА, още на 17 октомври миналата година прогнозира и предупреди, че делото за печатницата ще бъде прекратено, и написа в прав текст: „А може би “грешката” е вярна и ни подготвят за тотално прекратяване на делото? Как беше – случаят е приключен, забравете!“

Припомняме материала на адвокат Иван Петров, след като днес – пет месеца по-късно прогнозата му се сбъдна точ в точ:

КОЕ Е ПРОПУСНАЛ ЗАМ-ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЗА ПЕЧАТНИЦАТА В КОСТИНБРОД – УРОЦИТЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ИЛИ ТЕЗИ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО?

Скандалният случай с костинбродските бюлетини е дело на „немарлив чиновник, който не си е свършил работата”. Това обобщение направи пред БТВ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, визирайки бившият главен секретар на МС Росен Желязков. Започвам сериозно да се притеснявам за познанията на зам.-главния прокурор. Нещо не достига, но не съм сигурен дали се касае за познанията му по български език или за правните му такива. Според Тълковния речник и Синонимния речник на българския език, немарлив означава небрежен. Според Наказателния кодекс небрежността е форма на непредпазливите деяния, които съгласно чл. 11 ал.4 НК са наказуеми само в предвидените от закона случаи.

Повдигнатото обвинение на Росен Желязков е по чл. 282 НК, който текст по дефиниция е за умишлени престъпления т.е. ако Желязков е проявил небрежност(непредпазливост) той не е осъществил състава на текста, по който е привлечен като обвиняем.

Възниква въпроса – кое е пропуснал зам.-главният прокурор, уроците по български език или тези по наказателно право? Кое не е дочел – речниците или Наказателния кодекс? А може би “грешката” е вярна и ни подготвят за тотално прекратяване на делото? Как беше – случаят е приключен, забравете!

„Искам специално да благодаря на прокуратурата за изключително прецизното повдигане на обвинение и за всички изказвания, които се направиха по бюлетините в Костинброд. Благодаря им, защото те дадоха отговор на всичко, което сме говорили – че партии злоупотребиха в деня за размисъл, а в същото време обвинението, което повдигнаха е съвсем в друга посока. Няма нищо общо с изборите – затова им благодаря за коректността.” Б.Б.

И после някой ще ми говори, че Цацата бил скаран е тях!

Afera.bg

«