« Върни се назад Публикувано на 10.01.2011 / 10:10

Аве, Борисов, умиращите те поздравяват…

Болните от рак нямат морфин. ("24 часа": "…Заради орязания бюджет на онкодиспансера в Хасково Майя Кривошиева остава без морфин по празниците. "Трябвало е някой да се замисли: едни празнуват, други умират от болка – бюджетът на лечебното заведение е орязан." Тя е болна от рак на панкреаса и на всеки 2 часа се нуждае от инжекция с морфин…).

Вероятно ако премиерът Борисов знаеше, щеше да прати правителствения хеликтоптер да й занесе. Но Борисов не знаеше. МВР и ДАНС не слухтят болните от рак. А и той беше по Коледа в Ливан, по Нова година – в Бразилия. Едни празнуват, други умират от болка – така върви животът.

Дори и всички болни от рак у нас да закрещят в един глас, никой няма да ги чуе – микрофоните са пред устите на други. Цветанов, Борисов, Танов, Петков, Дянков…

Все пак Борисов е с чувствителна душа. ("Труд": "Дневният ред на правителственото заседание бе от 10 точки. Вместо да кара поред, премиерът Борисов пожела министрите да обсъдят първо случая с малката Гергана, която почина след операция на сливиците…".)

Почина, защото един лекар е искал на всяка цена да "усвои" клиничната пътека за операция на сливиците. До степен да вижда само парите. Сменете тая идиотска система на финансиране на болниците чрез клинични пътеки. И без друго информационната система на НЗОК не е направена така че да ги контролира. Отчита само плащанията постфактум.

…Че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването, казва този същият премиер. И "Благодаря!" трябва да ни кажа, а не да викат – пак той. Благодаря трябва да кажат дистрибуторите и производители на лекарства и бялата мафия, окупирала бизнеса със здравето. Пациентите благодаря няма да кажат. Фактът, че за болници и лекарства се дават най-много пари от всички правителства досега, не означава по-здрави българи.

Така както производителите на хляб трябва да са благодарни, че зърното беше изнесено, а сега ще се внесе на по-скъпа цена, както производители на месни и млечни произведения трябва да благоДаруват земеделския министър оттук до края на мандата, че благодарение на акциите му цените на продуктите им скочиха с близо 30%.

("Сега": "Стотици хиляди пациенти останаха без лекарства. Аптеките не зареждат редица медикаменти, тъй като не са си получили парите от здравната каса. Става дума основно за животоподдържащи медикаменти като инсулин, интерферони, препарати за паркинсон, ревматологични болести. Някои аптеки обаче не могат да заредят дори с по-евтини лекарства, които не се покриват на 100% от касата, например препарати за диабет…" Има хора, които обикалят от град на град, за да се снабдят…)

Нека си обикалят. Важното е, че демокрацията у нас е над нормалното – при това както я разбира Борисов: "Понеже в България демокрацията вече толкова над нормалното се е развила, че всеки журналист счита за възможно на деня и на часа, ако е решил, че аз съм длъжен да му отговоря. Ако не отида, не е демокрация…" (В предаването "Директно Карбовски" по Нова телевизя – аналогово на "Нека говорят с Росен Петров" по БиТиВи, където премиерът също е любим гостенин.)

Оставете и гражданите да ви попитат едно-друго, г-н Борисов, че журналистите, дето ви питат – и на които отговаряте, са все едни и същи и въпросите им нещо се поизчерпват.

Ега ти демокрацията си имаме, щом се изчерпва с пиарските телевизионни интервюта на управляващите. Да ни е честита телевизионната демокрация – от екрана говори предимно властта, от аудиторията предимно слушат. Няма ли кой да им каже, че дори не са забавни?

Справедливият съд, медийната свобода, духът на парламентаризма – защото България е парламентарна, а не премиерска република, всичко това го няма. Експертизата на прехода, в който се роди тая демокрация, ще покаже най-накрая, че бебето е мъртво, преди да се е родило. Също като това в Горна Оряховица.

Ако Борисов е измерил днешното състояние на държавата като "демокрация над нормалното", значи много му е плитко мерилото.

P.S.
Заглавието е по асоциация с поздрава: Аve, Ceaser, morituri te salutant!
Тези думи отправяли към императорската трибуна гладиаторите – преди смъртоносното си сражение в цирка, за да забавляват гражданите на Рим.

Емилия Милчева
www.webcafe.bg

«