« Върни се назад Публикувано на 04.09.2021 / 22:36

АБСУРДНО Е БСП ДА ПОДКРЕПИ РАДЕВ, КОЙТО Е КРЪСТНИК НА КИРИЛ ПЕТКОВ, А ХЕРО МУСТАФА Е КРЪСТНИЦА НА ДВАМАТА. „НОВАТА ВЪЛНА“, КОЯТО НОСЯТ РАЗКАЗА ИГРАТА НА АМЕРИКА И ЗАПАДНА ЕВРОПА В ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ.

По-вероятно е Кирил Петков да участва в изборите на есен чрез мандатоносители, защото няма да има време да прави нова партия. Това поставя съвсем естествено въпроса дали БСП трябва да потвърди подкрепата си за Румен Радев или да издигне свой кандидат за първи тур.

Мисля, че е по-редно да направи второто след като президентът инициира друг проект. На втори тур нещата са съвсем различни и тогава би трябвало да мислят отново.

Би било грешка за БСП, ако се присламчи към Радев в началото в случай, че Кирил Петков се кандидатира за парламента с мандатоносители и легитимация от Радев за парламентарните избори. По неофициална информация се очаква това да стане във втората половина на септември.
Петков е неолиберал, отявлено проамерикански, човек на СЕТА и льольо на едрия капитал и корпоративните интереси. Радев е неговият кръстник в политиката, а Херо Мустафа е кръстница и на двамата. При тези условия изглежда абсурдно БСП да подкрепи всичко това, ако иска да запази някаква линия, а не да брани конюнктурна позиция.

В интерес на истината БСП е по-близо до ГЕРБ – манталитетно и исторически, отколкото до Кирил Петков и „новата вълна“, която той носи след себе си и която разказа играта на Америка и Западна Европа в последните 30 години ( при нас все още всичко идва с голямо закъснение – от плочите на Бийтълс до днес).

Това е духът на „новия“ капитализъм, който не произвежда нищо, а си играе с абстракции и чужди пари, фантазира реалност в измислен свят и го създава с пожелателно мислене. Нарича го бъдеще и го продава като захарен памук. Продава илюзии и пожелания, научени в безсмисления Харвард, удушен от идеологии в последните 20 години и превърнат в АОНСУ на либералната диктатура и глупост.

Лунапарк за изнурени консуматори и старт ъп на деградиралата човечност с магистратура по бизнес мениджмънт (нещо като педагогиката в СУ от края на 80-те:) Ковид-19 е неговото историческо и метафизично изобличение. Това е по-голям потрес от демодираните, корумпирани и отвратителни селфмейд феодали в байганьовски стил, които мислехме за дъно.

Нищо не знаем за дъното.

Явор Дачков

Карикатура: Христо Комарницки, „Сега“

«