« Върни се назад Публикувано на 04.02.2021 / 11:36

АБСОЛЮТНО БЕЗОБРАЗИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, СТЪКМЕНО НЕУМЕЛО КАТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ. ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ И ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ

Вчера АФЕРА публикува:

СПЕЦ.ПРОКУРАТУРАТА ИЗПРА ДАЛАВЕРА ЗА 900 МЛН.ЛВ. НА АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, ЖОРО ЗЛАТНИЯ И ГОРАНОВ. OLAF ОБАЧЕ ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ

https://afera.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-900/

Публикувахме и постановлението с което прокуратурата отказва да образува досъдебно производство.

===

Срам и позор е да напишеш такъв пасквил. Няма излагане на съществените факти, няма анализ на данни и доказателства, направено е напълно излишно и ненужно изложение на същността на чл.282 и чл.321 НК, гъмжи от празни приказки с претенции за професионализъм, няма никакъв правен коментар относно основните твърдения в сигнала, положени са усилия за голям обем на постановлението с надеждата, че така то ще изглежда обосновано и законосъобразно.

Какво може прокурор Станчева, която първа се е произнесла ни е ясно -пък и по спомен тя е автор и на терора с пръскачките. Колко струва и апелативният специализиран прокурор Галипонов също вече ни е известно.

Защо започнах с думите, че това, което е направено е срамно и позорно? Налага се да обясня, защо се касае за абсолютно безобразие, стъкмено неумело като постановление.

Както се вижда, става въпрос за извършена проверка, при която обаче и по силата на закона доказателства, които могат да бъдат събрани са само документи. При проверката обясненията на лицата нямат никаква доказателствена стойност, не могат да се назначават експертизи, а се изготвят експертни справки, които също не са доказателства и т.н. За да се позове прокурорът на събрани доказателства е било необходимо да се образува досъдебно производство и се проведе разследване, след което да прецени съвкупността на гласни и писмени доказателства, изготвени експертизи и т.н. и да направи извод извършено ли е и какво престъпление и кой следва да бъде привлечен като обвиняем. Това, което са направили двете специализирани прокуратури е замазване на очите и отказ от правосъдие.

А защо не са си изпълнили задълженията? Първо – не са образували досъдебно производство, за да не обезпокоят „нашите“ хора и да не стане грешка и да стигнат до по-високо ниво. Второ – защото ако е образувано, а след това поискат да прекратят досъдебно производство това става с постановление за прекратяване, а то се обжалва вече и до съда.

Предполагам, че може да се реагира с предложението – и постановленията за отказ да се образува досъдебно производство да се обжалват пред съда. Това разбира се не е решение на проблема, защото по закон единствено и само прокурорът решава кого да обвинява и за какво престъпление – т.е.съдът няма право да дава такива задължителни указания и да му иззема компетентността.

Може би някой ще реагира – ами нали някои организации и юристи предлагат точно това? Трудно ми е да направя коментар, защото не ми е ясно дали подобни предложения са поради непознаване принципите и нормите на наказателното право или се говорят неща, които звучат добре, но реално са невъзможни.

Личното ми мнение е, че проблемът е единствено и само в качеството на кадрите, в чиито ръце е поверено спазването на законността в досъдебната фаза.

И наистина сериозно следва да се постави въпросът -къде е мястото на прокуратурата? Още от края на мандата на Цацаров тя започна да се слива с изпълнителната власт, а при Гешев нещата отдавна минаха градицата на допустимото. Същевременно като част от съдебната власт прокурорите се ползват с функционален имунитет и са несменяеми. Т.е. създаде се каста от двойно облагодетелствани – и като съществена част от изпълнителната власт, ползваща се със съответни права и привилегии и като част от съдебната власт, което пък гарантира пълната недосегаемост и липса на контрол върху дейността на прокуратурата. Всъщност едва с назначаването на Гешев най-после лъсна, какъв чудовищен мастодонт е създаден и как в ръцете на съмнителен по морал и компетентност Главен прокурор стана мощна и опасна държава в държавата.

NON BIS IN IDEM

«