« Върни се назад Публикувано на 12.01.2011 / 12:00

Абортираният плод се оказа. живородено момченце и проплакал след 17 часа във фризера?!

 

 

Т. е. абортираният плод доказано изваден мъртъв от лекарите пак се превърна в дете, което било спорно дали е живо или умряло!

Това би трябвало да означава едно-единствено нещо – Цветанов не е доволен от резултатите от експертизата и вместо да се извини от трибуната на парламента за твърдението си, че било“умишлено умъртвено живо родено бебе”, той и депутатите от ГЕРБ направиха всичко възможно опозицията да изгуби търпение и да си тръгне в 10 часа вечерта, а председателят на парламента Цачева да обяви, че няма консенсус и изслушване на Цветанов няма да има!

Вчера попаднах съвсем случайно на един текст във в. “24 часа”, който може да послужи на някой изпаднал сценарист за филм на ужасите. Ставаше дума за случая в “Горна Оряховица”.

 

Според две журналистки на изданието, “Чули бебето от фризера да плаче 17 часа след раждането!”

По-голяма глупост едва ли се е появявала скоро в родния печат!

 

“Санитарка влиза в родилното отделение на горноряховската болница и се сепва. На кантара завито в пелена нещо помръдва. Надниква и вижда новородено. В следващия момент жената чува, че бебето се опитва да плаче и издава различни звуци, тя изскача от помещението и тича към стаята на дежурната лекарка… – пише часовият всекидневник.

Веднага след експертизата по телевизиите бе обяснено от известния съдебен лекар доц. Станислав Христов следното: "При плода настъпва мозъчна смърт още в утробата на майката. Часове след смъртта му обаче започват да действат спинални импулси. Колкото по-недоразвито е бебето, толкова повече те са изразени. Има описани и други такива случаи. Но това не са признаци на живот, само имитират живот".

“Повече от 40 дни след инцидента все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност” – продължава в. “24 часа”.

„Ние категорично доказваме, че ембрионът се дави в околоплодните води преди да се роди. Нямало е шансове да оживее. Категорично доказваме, че е настъпила вътреутробна асфикция ", заяви доц. Христов пред bTV.

След заключенията на петорната експертиза от прокуратурата във Велико Търново обявиха, че изводите на експертите били в противоречие със записаните СРС-та и контрастирали със свидетелските показания, които сочат лекарска небрежност.

 

Кое се приема за свидетелски показания от прокуратурата: твърденията на една санитарка, която едва ли е учила медицина, за да знае, че е възможно да се появат спинални импулси?

 

В последната си публикация по случая, в. “24 часа” твърди, че след ареста на четиримата лекари, извършен по Цветанцветановите правила за дисциплиниране, повече от 10 служители на горноряховската болница разказали как новороденото момченце близо 20 часа се е борило за живота въпреки лекарското бездействие.

Акушерка с периферното си зрение пък “усетила” движение на бебето! “Вдигнала поглед и вече била сигурна, че една пелена, оставена на кантара, мърда пише “24 часа”. – Малко след това тя разбрала, че там всъщност има новородено… Същата сутрин друга лекарка от отделението отишла там по лична работа и видяла автоматични движения. По-късно тя разказала, че тези движения показвали, че бебето гълта въздух на определен период от време, прави единични движения повдига торса. Това били забавени опити за дишане – едно на 5 секунди…

… Правеше опити да поеме въздух и цялото му тяло се поклащаше", припомнят си по-късно и други медици. Според експерти това значи, че първите, и последни часове от живота на бебето са преминали в ужасна агония…

… Това се потвърждава и от друг свидетел, който също работи в болницата. Той разказва, че на този плод е било късно да му се помогне, защото са минали двадесет часа след раждането…

 

С всеки изминал ден “свидетелите” стават все повече и повече!

 

Ето как увеличава свидетелите в геометрична прогресия часовият всекидневник по този скандал, въпреки че ясно и категорично е било установено, че  плодът  бил мъртъв още в утробата на майката, поглъщайки околоплодни води, от което се задушил!

Какво казва още доц. Станислав Христов в предаването “Тази сутрин”:

“…промените в околоплодните води, в резултат на едно тежко възпалително заболяване на плацентата… Започва този аборт… Ние категорично доказваме, че е настъпила т.нар. вътреутробна асфиксия… Образно казано, то се дави в околоплодните води…

Водещ: Т.е. още преди…

Станислав Христов: Преди въобще да се роди. Изключително тежка аспирация, то е нямало шансове да оживее

Водещ: Но имало ли е опити от страна на лекарите да спасяват…

Станислав Христов: Веднага след раждането са проведени реанимационни мероприятия от педиатър в продължение на 15-20 минути с обдишване на плода, индиректен сърдечен масаж, т.е. действия, които са рутинни при такива казуси. Няма отговор на тези действия и плодът се приема като мъртъв.

Водещ: И отговорът на големия въпрос. Защо 17 часа по-късно то мърда

Станислав Христов: Те имат насоченост, че има вътреутробна асфиксия, тъй като околоплодните води са били мътни, миришещи с жълто-зеленикав цвят, което значи, че детето е изпуснало (…). След това го слагат в една стаичка, която е близко там до родилната зала. На сутринта една санитарка вижда, че детето помръдва. Какво се случва? При своето развитие един ембрион минава през различни етапи, като повтаря до известна степен еволюционното развитие на човека, докато достигне във вида на зряло дете, което да се роди по нормален начин. Във всеки от тези етапи то наддава на тегло и на ръст. Не винаги обаче те са показатели за неговата зрялост. Нервната система не винаги кореспондира с ръста, с теглото, с тези параметри, които обичайно …

Водещ: Някакви физически данни.

Станислав Христов: … да, които обичайно се измерват. Наистина случаят е казуистичен, но има такива случаи, описани в световната литература. При него настъпва една мозъчна смърт. Тя е настъпила още при раждането, още в утробата на майката. Започват да действат т.нар. спинални импулси и колкото е по-недоразвито, толкова те са по-изразени.

Водещ: Т.е. искате да кажете, че в световната медицина има случаи, в които…

Станислав Христов: Да, има такива описани случаи…

… детето е било вече мъртво, то още в утробата на майката е било умряло.

Говорили ли са тези “свидетели” на часовия всекидневник обяснения на петимата лекари, провели експертизата – вестник “24 часа” не съобщава!

Затова пък публикува невероятните  събития по скандала така:

“Друг горнооряховски лекар пък е заявил след избухването на скандала, че не може умрял човек да помръдва. Специалистът обяснил, че когато става дума за спонтанен аборт, бебето се раждало живо и помръдвало известно време, но без грижа умирало до 20 минути. А момченцето на Боряна е мърдало на 20-ия час.

Първият лекар, който опитал да спаси оставеното на кантара бебе, което още мърдало, според самите лекари била д-р Катя Гецова. След като Гецова дошла на работа на 29 ноември, казала на санитарката да прибере това бебе при отпадъците. Санитарката пък отвърнала, че бебето издава звуци.

Лекарката веднага е изпратила акушерката да включи кувьоза и да сложи бебето в него, за да бъде прегледано.

Температурата на кувьоза обаче не била загрята достатъчно, за да помогне на бебето.

Гецова преслушала новороденото със слушалка, проверила сърцето и белия му дроб. Лекарката с над 25-годишен стаж установила, че бебето има сърдечна дейност.

Бебето дишало повърхностно въпреки многото часове, които е стояло без никаква помощ.

Въпреки че новороденото все още дишало и най-накрая било поставено в кувьоз, вече никой не можел да му окаже нужната лекарска помощ, казват по-късно други медици.

Почти всички са категорични, че не може мъртвороден плод след 17 часа да има сърдечна дейност и дихателни движения.

Бебето си движеше ръцете и краката, когато сърцето работи, и новороденото мърда, обяснява по-късно друг акушер-гинеколог, който видял бебето, преди да бъде прибрано във фризера. Той е категоричен, че не можел да го реанимира, защото момченцето вече било в мозъчна смърт. Причината – минали са 17 часа при хипоксия и хипотеремия, а за да има шанс, още до петата минута е трябвало да се възстанови дишането, защото без кислород мозъкът умира.

Друг свидетел споделя, че като си тръгвал в 13,30 часа на 29 ноември, за секунда надникнал и видял, че бебето било още живо. Не го преслушал, но видял движение на ръчичка и крачета.

Шефът на акушер-гинекологичното отделение, както и всички дежурни медици там, са посетили бебето, когато то било поставено в стар кувьоз…”

 

По-глупава и несъстоятелна публикация в българския печат не бе излизала!

 

И всичко би минало под знаменателя на некомпетентността, ако този материал, твърде вероятно – поръчков, не бе пуснат, за да не се чудим защо прокуратурата обяви, че ще забави дознанието над законовия срок от 2 месеца разследването на смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица, тъй като е решила да изиска допълнителна експертиза. Съобщи във вторник пред Mediapool говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Румяна Ирманова, която каза, че в момента се изготвят допълнителни въпроси, които да бъдат зададени на екипа от експерти.

Във връзка с новата посока на това разследване прокурори четяли медицинска литература и се ограмотявали, за да могат компетентно да задават въпроси на експертите.

И все пак чули ли са бебе във фризер да плаче или не. Защото следващото изречение на в. “24 часа”, пуснал този абсурден текст пише, че санитарка видяла на кантара нещо увито в пелена да помръдва.

А както е известно фризерът не е с прозрачна врата и в него няма кантар!

Известно е още и следното: здрав човек не може да издържи във фризер 17 часа, камо ли абортиран мъртвороден плод, който часовият всекидневник  ни убеждава, че е живородено бебе!

Подслушвания се правят на лица, които са заподозрени, че са свързани с тежки престъпления. В случая в Горна Оряховица “тежките престъпления” са в посока на принадлежност към политически опоненти на ГЕРБ… Засега. Наскоро бе наложена и на хора от болницата глоба за нарушения…

Но да се развява един аборт с плод умрял в утробата на майката, като политически аргумент и да се твърди, че става дума за живородено момченце, оставено във фризер, откъдето проплакало след 17 часа – всичко това надминава представите за нормална журналистика!

Навремето имаше една пиеса:”Я, колко макове!”, днес сме свидетели на друга пиеса: “Я, колко гербери!”

 

Мъртвороденият ембрион се оказва новородено момченце, което се бори близо 20 часа за живота си! Това все още не е използвано в киното…

 

Последното “творение” на “24 часа” ми напомня, че “Между кучето и господаря съществува неразривна връзка. Веригата.” Написа го Нинус Несторович.

И както е тръгнало ще стигнем до другия афоризъм на Несторович: “От демокрацията не се прибрах направо в къщи. Повикаха ме в полицията, а на това не се отказва!”

 

Люба Манолова

http://lubamanolova.info

 

 

«