« Върни се назад Публикувано на 17.11.2022 / 15:28

ЯВОР ГЕЧЕВ ДА ОТГОВОРИ ЗАЩО УНИЩОЖАВА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!

Уважаема госпожо Главен редактор,

Обръщам се с молба, чрез Вашата медия АФЕРА да бъдат зададени въпроси към служебния земеделски министър Явор Гечев от нас, ограбените  и унищожени земеделци в България, тъй като отговор на тези въпроси от министър Гечев няма:

– При огромно финансиране от ЕС и държавния бюджет средствата, отпуснати за земеделие не достигат реално до нас, работещите земеделските производители и се стига дотам, че производство на плодове и зеленчуци е почти ликвидирано, за да се толерира вноса на нискокачествени земеделски продукти от различни страни. Видно е, че няма контрол в тази насока и се цели унищожаване на българското земеделие. И това е не без участието на определен кръг от близки на министъра хора, в това число и майката на министъра в управата на най- голямото тържище на плодове и зеленчуци в България в с. Първенец, до гр. Пловдив, Стойна Гечева.

– Как се разпределят тези евросубсидии и при кого отиват, има ли контрол от страна на държавните органи в лицето на Министерството за разходването по предназначение. Ясно е за всички нас земеделците, че тези средства се разпределят между властимащите и определен кръг хора, близки до тях с политическа принадлежност.

– Участвал ли е министър Гечев в проекти, съвместно с близки до него служители на ДФЗ и Министерството, оказвал ли е натиск за реализирането им, включително и сега.

-Използвал ли е министъра служебното си положение за толериране на определени търговци, внасящи плодове и зеленчуци срещу съответни облаги.

-Оказвал ли е министъра натиск за преждевременно сключване по негово време на неизгодни за държавата и Европа договори за наем на сгради, включително тази на ДФЗ Пловдив за двойно по- висок наем и паркинга на служебните им автомобили, и с кои лица са сключени тези договори и връзката между министъра и тях. И то при наличието на достатъчно свободен сграден държавен и общински фонд. На каква база са определени тези нови цени?

-Кога ще се преустанови износа на качественото българско зърно в замяна на радио активно зърно от Украина и некачествено брашно и за всичко това пак е ощетен българския народ.

-Кога ще бъде преустановената поголовна незаконната сеч на горите, която доведе и до трагедията на хората в Карловско.

И казваме, че за тези  щети и разруха, нанесени на земеделието и хората в страната, крайно време е виновните за това да понесат своята отговорност.

С уважение,

Тодор Тодоров и група земеделци

«