« Върни се назад Публикувано на 28.10.2022 / 17:09

ШПИОНСКИ ИГРИ 2. СВОИ СРЕД ЧУЖДИ, ЧУЖДИ СРЕД СВОИ.

През последните месеци българският народ с нетърпение очакваше ще се сбъдне ли прогнозата на синоптиците за така дългоочакваното циганско лято. Циганско лято, което поне за още един кратък период от време да отложи плащането на все по-плашещите високи сметки за отопление.

Прогнозата за хубаво и топло време не само, че се сбъдна, но дори на места стана толкова горещо, че температурните рекорди надминаха всички граници. Граници, за които на други точки по света могат само да завиждат!

Преминаха се всички червени линии и във фокуса на събитията са псевдо героите от ДАНС. В стремежа си да опазят националната сигурност родните батмани на свой ред предприеха смели действия да „подпомогнат“ военното ни разузнаване, което е насочило своите усилия за изпълнение на основната си дейност и функция – да разузнава зад граница, особено предвид сложната международна обстановка по линия на военния конфликт в Украйна.

Как да ги подпомогнат? Ами със своята експертиза, разбира се, която е толкова широкоспектърна, че е приложима навсякъде, дори и в специфичната среда за сигурност, в която работят колегите им от военното разузнаване.

Напоследък във военното ни разузнаване цари голямо оживление, защото най-после разузнавачите ни под пагон разбраха на кого могат или по-скоро на кого НЕ МОГАТ И НЕ ТРЯБВА да се доверяват в своята работа.

В сложните условия, в които ежедневно трябва да работи Служба Военна информация изведнъж се разбира, че на тихия фронт срещу нея не стоят само чужестранни разузнавателни и контраразузнавателни служби. Срещу нея стои не кой да е, а агенти на ДАНС.

Агенти, внедрени във военното разузнаване като редови служители, за да изнасят оттам чувствителна информация и тайни, като с действията си поставят под заплаха националната ни сигурност, както и живота и здравето на българския военен разузнавач и неговото семейство.

Тук идва основателния въпрос – за кого работят тези агенти?

Отлично запознати в средите на службите споделят, че „къртица“ във военното разузнаване е снасяла информация на Балканския отдел в ДАНС, където, забележете, през пролетта на тази година бяха арестувани ръководни служители от средно ниво за шпионство в полза на руските специални служби! За което самото ръководство на ДАНС в началото на месец април даде и пресконференция.

В контекста на тази мила лирична картина нещата са прости и на практика отстрани изглеждат такабългарското контрараузнаване работи на пълни обороти срещу българското военно разузнаване.

Задачата – изнасяне на чувствителна информация и тайни, добити от военните разузнавачи зад граница с толкова труд, усилия и риск за живота им.

С каква цел? Отговорът идва някак от само себе си. Дали със споменантите по-горе арести изчистихме руското влияние в ДАНС? А дано, ама надали, както казваха навремето… Страшно е даже да се помисли как снасяната от къртиците на ДАНС информация, добита от военните ни разузнавачи зад граница, би могла да се използва и в крайна сметка кой е нейният потребител? Както и за какво се използва – за родно контраразузнаване или за други цели. Да не забравяме арестуваните служители на ДАНС по подозрение за чии чужди служби са работили.

Дано ръководството на агенцията съумее все пак, поне за себе си, да намери отговорите на тези въпроси… Защото отговорите биха могли да бъдат и страшни, потресаващи, непобиращи се в нормалната човеша логика, катастрофални за националната ни сигурност и за изстрадалата ни държава.

Става дума и за това, че сме партньори на НАТО. Ако не беше трагично, щеше да е смешно, но очевидно в ДАНС не се прави достатъчно за запушване на пробойните в нея, а напротив, в политическото безвремие и непрестанни опити за настройка на настоящи и бъдещи управленски модели и конфигурации, действията й са насочени към компрометиране и работа срещу други служби за сигурност – в случая военното ни разузнаване.

Схемата е добре известна.

На 23.06.2022 АФЕРА публикува:

МАФИЯТА „ДОПУСК ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ“ В ДАНС. ХОРА НА ЦВЕТАНОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КОЛЯТ И БЕСЯТ. СХЕМА И МЕХАНИЗЪМ – КАК ПОРЪЧКОВО СЕ ВЛАДЕЕ ДЪРЖАВА И БИЗНЕС ЧРЕЗ ОТНЕМАНЕ НА ДОПУСК. КИРИЛ ПЕТКОВ РЪКОПЛЯСКА НА СХЕМАДЖИИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ ОТСТРАНИ, И В ЗАМЯНА ОТНЕМАТ ДОСТЪПА ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ НА НЕГОВИЯ ЧОВЕК – ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА

https://afera.bg/%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba-%d0%b4%d0%be-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%84/

ДАНС има богат опит в тези неща. Добре познатите на всички поръчки спрямо лица, които са неудобни на определени олигархични кръгове. Много примери в тази посока могат да се дадат, особено когато ДАНС се използва като инструмент за натиск спрямо лица, които трябва да заемат отговорни постове в държавата, по линия на които ДАНС им дава достъп до тайните на държавата.

Пореден пример в това отношение е известният в своите среди Еленко Божков, който изпълнителната власт иска да привлече в екипа си, за да подпомогне решаването на многобройните проблеми в сферата на енергетиката. Този експерт в момента е във фокуса на поредната поръчка, движена от ресорната дирекция в ДАНС, изпълняваща задача от своите покровители да не го допуснат да заеме въпросния държавен пост. Може би тук отново президентът на републиката е под прицел…

На фона на тази необичайна или по-скоро абсурдна ситуация, не е изключено ДАНС, в добре познатата си роля на машина за поръчки и в стил „крадеца вика дръжте крадеца“, да се опита да завърти по изкуствен начин поредния шпионски трилър, саботирайки органите на държавна власт (можем да се замислим и за случая, в който евентуално ДАНС ще се опита да направи отново пиар акция, само че вече на територията на военното разузнаване)… Може би с брилянтната идея да отклони вниманието от собствените си наболели, системни, основополагащи за самото й съществуване проблеми. За да изчака удобен момент, в който отново да продължи да плува в „свои води“… Може би в опит да разчисти поле за нови герои.

Следва продължение…

Мариета Григорова

«