« Върни се назад Публикувано на 26.11.2022 / 17:49

ТЪЖНА, ПОЗОРНА КАРТИНКА. СТЕФАН ЦАНЕВ МОРАЛЕН МЕНТОР ПО БОЛШЕВИШКИ

Стефан Цанев по БНТ: „…Коментарите за случая са объркани… Причината за скандала не е Морфов. Причината за скандала са действията на една друга причина и тя е на госпожа Кръстева, това няма защо да се правим на ударени…Не може един представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия и то доста унизително. С това тя унизява самия театър и целия състав на театъра, който стои зад нея….

… така унизително се държи Велислава Кръстева пред Доган…

… в театъра всички актьори имат политически предпочитания, но ако те започнат на сцената да се държат, проявявайки тези политически предпочитания, представете си какво ще стане… Т.е. актьорът не позициониран в театъра с политически закон, но така трябва да бъде…

… Аз като погледнах кадъра си казах: Браво на Ахмед Доган, прилапа и Народния театър!…

… Творецът може да позволи да бъде ухажван от Властта, но не той да ухажва Властта…

…Актьорите са единствените хора, които искат да работят независимо колкото им плащат и дали им плащат, докато другите хора гледат да им се плаща без да работят…

===

И нито дума, нито думичка за това какво направиха новият директор на Народния театър Васил Василев и Велислава Кръстева за Народния театър!

Директорът имал хубави намерения, вика Стефан Цанев, ама нямало да може да ги осъществи, пак вика Стефан Цанев.

И нито дума, нито думичка за това какво е направено досега от Васил Василев и Велислава Кръстева.

Обаче – друго си е да дадеш Стефан Цанев по телевизора да се прави на морален ментор. И да отсече – че виновен изобщо не бил Александър Морфов, а, разбира се, ама естествено – виновна била Велислава Кръстева. Що? Ами щото така са рекли десносектантските зомбита, които тачи и Стефан Цанев.

Велислава Кръстева се държала „унизително“ пред Доган. Тоя бавноговорящ Стефан Цанев, ако не беше жалък, щеше да е много смешен. И като гледал „кадъра“ си казал: „Браво на Доган, прилапа и Народния театър!“.

Колко трябва да си тесногръд и буквално зомбиран, за да изречеш това?

Или понеже десносектантите скърцат със зъби, че не им мина дърварското „политическо активно мероприятие“ с отвратителното сатанизиране на Велислава Кръстева, че сега и Стефан Цанев се намери да ги обслужи.

Доган прилапал Народния театър? Хахахаах, сенилност прелестна на поет, който със секирата съди кой бил виновен и кой не.

И като го „прилапа“ – какво? Събори ли го? Приватизира ли го? Взриви ли го? Ако се водим по логиката на Стефан Цанев – след като Доган е „прилапал“ Народния театър, предвид досегашните блестящи успехи, реформи и вдигане на заплатите на актьорите, то значи го е … възродил.

Като казахме актьори, Стефан Цанев се отплесна да реди филипики за актьорите и ни обясни как били готови да работят и за без пари, за разлика от „другите“, които гледали да им се плаща без да работели.

Аз досега не съм виждала актьор да иска да работи без пари. Не съм виждала и актьор, който не е приел от долна по-бездарна и тъпа халтура точно заради пари, така че по -полека с опусите за актьорите, Цанев. Това го казвам в скоба, защото така и не стана ясно от какъв зор бяха тия хвалебствени речи за актьорите, като го питаха за проблема в Народния театър. Или сега да подскокоросаме и актьорите да линчуват Велислава Кръстева, а?!

Стефан Цанев – продуктово позициониран по телевизора и той да линчува Велислава Кръстева. И говори за морал.

То, хубаво морал, ама ако вземем да се връщаме назад във времето към „морала“ – такива успешни в кариерата уж „дисиденти“ по времето на Тодор Живков ги помним. И вече ни се повръща от тях! Все били „репресирани“, ама все бяха издавани, почитани и ухажвани точно от бай Тошо.

Сега се превърнаха в най-големи десни „сатрапи“ на онова време, забравяйки, че точно по него време станаха това, което са. Ругаят и плюят какво диктаторство свирепо било, какъв болшевизъм тресял, а сега употребяват същите прийоми на болшевизъм за да линчуват Велислава Кръстева, просто защото си върши прекрасно професионалната работа. Ама, придружила Доган да гласува… Еееее?

Стефан Цанев не влезе ли в Инициативен комитет за подкрепа на кандидата на ГЕРБ за президент? Еееее? Сега да го „зачеркнем“ ли от театъра, просто защото е про десносектантско – гербаджийски настроен?

Що за двуличие и намкьорство?!

Нали поетът трябва да е широкоскроен, да провижда ЗАД плакатните безумици, да РАЗБИРА същността на нещата и ситуациите, а, Стефан Цанев?

Що за поет си, след като си се изтъпанил по телевизора и се правиш на Сталин с „Морфов – невинен, Велислава Кръстева – виновна“, и по болшевишки си готов да я „отсреляш“?

Стефан Цанев. Тъжна. Позорна картинка. Ама много позорна.

Веселина Томова

 

«