« Върни се назад Публикувано на 10.01.2023 / 12:02

ТОВА Е ВЪЗМОЖНО САМО В БЪЛГАРИЯ! ШИШКОВ ДА СТАНЕ И МИНИСТЪР И ДА СЕ ПРАВИ, ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С УПРАВЛЕНИЕТО НА СОФИЯ!

Гледам министъра на регионалното развитие Иван Шишков, който се е активизирал да проверява жълтите павета и ремонта на „Графа“ в София. Очевидно с предизборни цели за местните избори през есента.

И жълтите павета, и „Графа“ са истински скандал, но не е Иван Шишков човекът, който има каквото и да е право да ги използва, за да стане главен архитект на София през есента.

Припомням, че той беше част от сегашното управление на София и бе принуден да подаде оставка като главен архитект на район „Триадица“, след като ток от незаконен строеж уби дете на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“ преди две години.

Иван Шишков бе главен архитект на този район от 2008-а г. Да се прави днес, че няма нищо общо с управлението на града, е елементарна демагогия. Но това, което ме шокира в случая е, че чиновник, който по силата на поста си носи отговорност за смъртта на дете не само, че не бе наказан, но стана първо зам-министър, а после и министър.

Това е възможно само в България.

Както и само тук е възможно в централна АГ болница две бебета да бъдат разменени, а директорът ѝ да не бъде уволнен на мига, а да дава някакви смешни изявления и да налага административни наказания на акушерки. Това е абусрд и не подлежи на никакво извинение.

Тези два случая с административни ръководители на ниско ниво показват и цялата несъстоятелност на българското понятие за публична отговорност. Какво да очакваме от политиците и хората на високи държавни постове. Тук вината наистина се поема само с мезета, както цинично се беше пошегувал един политик в началото на прехода.

Явор Дачков

«