« Върни се назад Публикувано на 25.10.2022 / 19:44

СКАНДАЛИТЕ В БОЛНИЦАТА НА ЧИРКОВ ПРОДЪЛЖАВАТ! ПРИНУДЕНИЯТ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА ДИРЕКТОР СЕЗИРА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ОПОРОЧЕН КОНКУРС ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВ ДИРЕКТОР

Години наред милиони са усвоявани в ущърб на кардиологичната болница. Заинтересованите спретнали подписка с искане за оставка на дръзналия да прави промени проф. Николай Димитров

Вече четвърти месец не стихват скандалите около УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ (бивша „Света Екатерина“). През тези месеци кардиологичната болница, създадена от проф. Чирков, смени няколко директори – всеки от тях си тръгна по различни причини, с взаимни обвинения. В дъното на всичко, обаче, стои въпросът за неправомерното изразходване на пари.

За лошото финансовото състояние на болницата стана ясно по времето на управлението на предишното правителство. Здравният министър проф. Асена Сербезова изнесе факти, вследствие на които дългогодишният шеф проф. Генчо Начев се раздели с поста, който заемаше през последните от 2006 г. За този период 16-годишен период стана ясно, че болницата е проверявана само един-единствен път – през 2008 г. Само за сравнение: много по-малки болнични заведения, със значително по-малък бюджет, са проверявани много по-редовно.

До уволняването на проф. Начев, известен като най-богатия лекар в България, се стигна, след като Здравното министерство огласи „сериозни нарушения„ в три болници, сред които и „Св. Екатерина“. Според данните от проверката, изнесени през юли от началника на кабинета на министъра и шеф на надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов, над 85% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в болница „Света Екатерина“ са платени на директора ѝ проф. Генчо Начев. Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточниха от Министерството на здравеопазването.

На мястото на отстранения проф. Начев министър Сербезова назначи проф. Николай Димитров за изпълнителен директор до провеждането на конкурс за постоянен шеф на здравното заведение.  Проф. Димитров има богат опит в областта на кардиологията, практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет.

Още с първите си дни като мениджър обаче, проф. Димитров се оказва, че спира една порочна практика, прилагана години наред в болницата: пренасочването на пациенти от УМБАЛ „Св. Екатерина“ към частния Медицински център „Кардиа“, който е в близост до държавната болница.

Недобросъвестните практики, свързани с източването на пациенти, което се доказва и от проверка на извършен одит, показва, че използваемостта на леглата е 49%, докато при нормално функционираща болница тя трябва да е 78%.

Пациентите са били насочвани в частната „Кардия“, където съсобственици са двама водещи кардиолози на УМБАЛ „Ал. Чирков“, а това не може да стане без съгласието на изпълнителния директор – т.е. дългогодишно управлявалия проф. Начев.  От извършената проверка става ясно, че са подписвани граждански договори с лекари от самата болница, които в работно време са преглеждали в частния кабинет в „Кардиа“, който се намира на 40 метра от болница „Ал. Чирков“, а именно – в „Майчин дом“.

И колкото и да се говори за извършена чистка от страна на новоназначения проф. Димитров, фактите сочат, че той уволнява само собственичката на частния център „Кардиа“, заради извършване на паралелна медицинска дейност, датираща от 2016 г., а от администрацията са уволнени двама души поради неявяване на работа и с недобросъвестни болнични листа. Лекари и сестри не са уволнявани, напротив – назначени са 18 нови медицински сестри и 4-ма лекари. Не е назначен нито един човек извън щатното разписание на болницата.

За отбелязване е, че проф. Димитров установява, че множество обществени поръчки са в нарушение на закона и предприема съответните мерки, като пуска сигнал до институциите: сезира българската прокуратура, европейската прокуратура, КПКОНПИ и АДФИ. Всичко е подкрепено с документи. И като съвпадение или не, 16 души от болницата правят подписка и изпращат сигнал в Министерството на здравеопазването, че е невъзможно да се работи с новия директор. Принципал  вече е Асен Меджидиев – здравен министър от служебното правителство.

Само четири дни преди да се проведе конкурса за редовен директор на кардиологичната болница, на 15 септември министър Асен Меджидиев отстранява проф. Николай Димитров от поста, въпреки корупционните нарушения, които той е разкрил, и назначава проф. Валентин Говедарски.

Нека проследим и хронологията, в която се извършва подмяната, която трябва да прекрати разкритията за закононарушения:

на 2 септември се променя състава на Съвета на директорите с двама нови членове и се обявява конкурс за нов изпълнителен директор;

на 8 септември проф. Говедарски подава молба до принципала – Министерството на здравеопазването, за освобождаването му като директор на Националната кардиологична болница (бел.ред.: вече знаел ли е, че се готви отстраняването на проф. Димитров?);

пак на 8 септември се прави и промяна в Съвета на директорите на Националната кардиологична болница, като проф. Говедарски вече не е член на СД;

на 15 септември Министерски съвет отпуска 30 милиона на УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков“ по силата на ПМС 279, с което одобрява допълнителни разходи по бюджета на МЗ;

на същия ден – 15 септември, следва и освобождаването на проф. Николай Димитров от поста изпълнителен директор и член на СД на болницата, а на следващия ден е уведомен за освобождаването му.

Защо се прави тази бърза промяна? Следва конкурсът за редовен изпълнителен директор, на който се явяват отстраненият проф. Димитров и новоназначеният проф. Говедарски. И конкурсът печели проф. Говедарски, който в момента е официално редовен управляващ.

Тук обаче има едно голямо „НО“: под натиск протоколите от конкурса са подменени, научи BIG5 от свои достоверни източници в здравното министерство. Реално точките на писмения и на устния изпити на проф. Димитров са били почти двойно повече от тези на „спечелилия“ Говедарски. Според източниците ни, лично министър Асен Меджидиев е оказал натиск членове на комисията да коригират оценката си така, че да може конкурсът да е спечелен от Говедарски.

Пак от източниците ни в Министерството на здравеопазването, BIG5 видя, че за всичко това ощетеният проф. Николай Димитров е изпратил няколко сигнала по различни казуси до институциите: Министерски съвет, прокуратура, ДАНС, КПКОНПИ и др., в които подробно описва хронологията и фактологията, включително и до МЗ, където също са входирани.

Редакцията ни се опита да се свърже с проф. Димитров, за да получим коментар от него за изнесените факти за закононарушения, но той отговори, че е във Виена и не желае да коментира фактите докато не излязат със становище институциите, до които е изпратил сигналите си.

Все пак, ако някой се пита защо така много служебният здравен министър държи Говедарски да бъде директор – той просто е верният човек на дълго управлявалият проф. Генчо Начев. Така старото статукво на УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков“ (бивша „Св. Екатерина“) гарантирано се запазва, а гласуваната финансова помощ от 30 милиона само подсилват нуждата не само от сериозен одит на здравното заведение, но и отговорните институции, до които е подал сигнал проф. Димитров, да проверят какво се случва. Отговор заслужава и въпросът осъзнава ли служебният министър в каква точно схема се оказват кадровите му промени?

www.big5.bg

«