« Върни се назад Публикувано на 03.11.2022 / 20:01

САШО МОРФОВ ДА СЕ ИЗВИНИ НА ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА И ВАСИЛ ВАСИЛЕВ. ВМРО ПОНЕ МОЖЕХА ДА СЕ ОСВЕДОМЯТ, ЧЕ ДПС ВЪРНА „ХЪШОВЕ“, А НЕ ГО СВАЛЯ!

Преди няколко месеца в Народния театър дойде нов директор след конкурс. За няколко месеца Васил Василев направи впечатляващи неща – върна Сашо Морфов като главен режисьор и неговата емблематична постановка „Хъшове“, която тихомълком бе свалена от предишния директор, покани световни имена в режисурата, за да поставят на българска сцена, Дияна Добрева, Явор Гърдев и Сашо Морфов влязоха в режисьорска колегия на театъра, а в репертоара се появиха интересни заглавия и многообещаващ нов сезон.

Васил Василев привлече в екипа си Велислава Кръстева, с която бяха зам.-министри на културата в кабинета „Орешарски“. Велислава е пиар на Народния театър, но от много години работи като такъв в ДПС, беше и депутат от движението, а освен това е професионален музикант (виолончелист) и познава много добре как функционира държавната администрация.

Още през първия месец, след като пое новата си работа, Велислава направи една от най-успешните рекламни кампании в последно време и то за национален културен институт. Стотици хора се наредиха на опашка пред касата на Народния театър през юни, за да си купят билети за предстоящите представления. Касите работиха извънредно до 22 часа.

Велислава вкара активно програмата на театъра в социалните мрежи, а заедно с Васил привлякоха нови хора към екипа на театъра. И то предимно от умнокрасивия сектор, по мои наблюдения:).

Велислава Кръстева организира и целия пиар на възстановената „Хъшове“, която се играе при пълни салони. За благодарност и по стар български обичай тези дни срещу нея се заформя кална кампания, която започна…. от Сашо Морфов. Надраскал по вратата на кабинета ѝ в театъра „ДПС“, „връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и прочие инфантилни глупости, няколко сайта, спонсорирани от „Америка за България“, превърнаха това в „справедлив морален скандал“, а изпадналото отвсякъде ВМРО, чуло недочуло обяви, че ДПС иска да сваля „Хъшове“ от Народния. Вярно е, че пак се задават избори, но от ВМРО поне можеха да се осведомят, че ДПС върна „Хъшове“, а не го сваля:) Както и да е.

Тази маргинална драма ме впечатли с тоталната си неадекватност по български – когато нещо заработи добре, трябва веднага да му се види сметката, да се овъртоли в битова плескавица от измислени скандали, доморасла политиканщина и псевдобунтарски нарцистичен пърформанс.

Не знам защо Сашо Морфов има нужда от такова внимание, след като всичко, което прави, се харесва на публиката, тя го носи на ръце, обича го, директорите очевидно също го обичат, поставя по света и у нас и няма никакъв проблем с приемането. Да драска по вратите на Народния театър като подпийнал тийнейджър и да търси политически скандал там, където го няма, като изпадащ политик, е под нивото на собственото му име. А превръщането на тази глупава сценка в политически скандал от протестърите и техните медии е отвратително.

Не знам дали знаят, но Васил Василев и Велислава Кръстева привлякоха доста големи имена от руския театър и литература, които бягат от Путин. Светлана Алексиевич беше тук по тяхна покана. Както и Оскарас Коршуновас. Мисля, че наистина е малоумно да атакуват политически и без нито един сериозен аргумент едно ръководство на национален културен институт, което се справя повече от добре само за няколко месеца работа.

А на Сашо Морфов бих препоръчал да се извини на Велислава Кръстева и Васил Василев и да продължи да си гледа работата, от която разбира – театралната режисура. Нишата на професионалните скандалджии отдавна е запълнена в България и то от професионалисти, докато Сашо е пълен самодеец в този жанр:)

Явор Дачков

«