« Върни се назад Публикувано на 31.10.2022 / 6:55

ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ Е УПРАВЛЯВАЛ БОЛНИЦАТА НА ЧИРКОВ КАТО БАЩИНИЯ В ПЪЛЕН РАЗРЕЗ НА ВСЯКАКВИ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Одитен доклад разкрива нарушения, които обясняват как може един директор на държавна болница да бъде сред най-богатите хора в България

13 г. УМБАЛ “Света Екатерина” не трупа и стотинка просрочен дългПродължават да излизат подробности от одитния доклад, приключил през август т.г., който стана и повод дългогодишно управлявалият УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ (бивша „Света Екатерина“) да се раздели с поста си.

Както писа вече BIG5,  години наред милиони са усвоявани в ущърб на кардиологичната болница. До уволняването на проф. Начев, известен като най-богатия лекар в България, се стигна, след като Здравното министерство огласи „сериозни нарушения“ в три болници, сред които и „Св. Екатерина“. Според данните от проверката, изнесени през юли от Здравното министерство, над 85% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в болница „Света Екатерина“ са платени на директора ѝ проф. Генчо Начев. Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточниха от Министерството.

Впечатляващи са и сумите, които проф. Начев е получавал като допълнително заплащане под формата „избор на екип“. Прословутата такса от години е обявявана от здравни експерти за скрит рекет. Прибираните суми са: за 2019 г. – 362 000 лв., за 2020 г. – 226 000 лв., за 2021 г. – 258 000 лв., а за първите 4 месеца на тази година – 105 000 лв. Това са 85% от всички допълнителни пари, платени от пациентите на болницата.

Нека припомним и недобросъвестните практики, свързани с източването на пациенти, което се доказва и от проверка на извършен одит, показващ, че използваемостта на леглата е 49%, докато при нормално функционираща болница тя трябва да е 78%.

Пациентите са били насочвани в частната „Кардиа“, където съсобственици са двама водещи кардиолози на УМБАЛ „Ал. Чирков“, а това не може да стане без съгласието на изпълнителния директор – т.е. дългогодишно управлявалия проф. Начев.  От извършената проверка става ясно, че са подписвани граждански договори с лекари от самата болница, които в работно време са преглеждали в частния кабинет в „Кардиа“, който се намира на 40 метра от болница „Ал. Чирков“, а именно – в „Майчин дом“.

BIG5 разкри още нарушения на „най-богатия лекар в България“. Оказва се, че доайенът Генчо Начев през периода на управление на УМБАЛ „Света Екатерина“ грубо е нарушавал редица изисквания за прозрачно и добросъвестно управление, а именно: лечебното заведение е нямало Система за финансово управление и контрол (СФУК), представляваща вътрешна нормативна уредба, която гарантира спазване на принципите на законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност при разходване на публични финанси. Това ясно се потвърждава и от одитния доклад на Министерството на здравеопазването, извършен през месец август 2022 г.

От доклада става ясно, че в кардиологичната болница болшинството договори са изготвяни и подписвани без указани срокове или с клаузи за автоматично удължаване, което е грубо нарушение на всички правни норми.

В одитния доклад на Министерството на здравеопазването от август 2022 г. проверяващите са се натъкнали и на груби нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а именно: покупка на изделия и консумативи за дейността на лечебното заведение без проведени поръчки и без задължителните конкретни три оферти от изпълнители.

Купувана е и апаратура без процедура по ЗОП, с което проф. Генчо Начев грубо е потъпквал правилата за разходване на публични средства. С тези си действия той едновременно е нарушавал договора си за управление и сам е определял доставчика на апаратура и медицински изделия, с което е нарушавал принципите на конкурентост, които се изискват от Закона за обществените поръчки. Липсвало е и съгласуване с Министерството на здравеопазването като принципал на болницата за закупуването на медицинска апаратура.

И още разкрити нарушения: при изготвянето на техническите спецификации на доставка на медицински изделия проф. Начев и негови подчинени лекари са залагали такива параметри на поръчката, че да може само определени фирми да я изпълнят. Такъв е случаят с частната „Медикард“, с която проф. Генчо Начев твърди, че няма нищо общо. Ако се направи обаче проверка назад в годините, може да се установи, че тази фирма е единствен доставчик, твърдят отлично започнати източници на BIG5.

През годините проф. Генчо Начев грубо е ощетявал и бюджета на болницата, като е предоставял терени за отдаване под наем на занижена цена. Това е ставало без проведени процедури, изискващи се за конкретния период на отдаване под наем, както и без оценка от лицензиран оценител на терена, тъй като наемателите са се отчитали „на ръка“ пред тогавашния директор проф. Начев.

Нарушенията и самоуправството в болницата на Чирков продължават и след като проф. Николай Димитров бе принуден да напусне директорския пост. Нека припомним, че още с първите си дни като мениджър обаче, проф. Димитров се оказва, че спира една порочна практика, прилагана години наред в болницата: пренасочването на пациенти от УМБАЛ „Св. Екатерина“ към частния Медицински център „Кардиа“, който е в близост до държавната болница.

За отбелязване е, че проф. Димитров установява, че множество обществени поръчки са в нарушение на закона и предприема съответните мерки, като пуска сигнал до институциите: сезира българската прокуратура, европейската прокуратура, КПКОНПИ и АДФИ. Заради преустановените парични потоци към определени лица, той обаче бързо бе принуден да напусне и поста.

Близо месец преди това задкулисно е подготвян да заеме поста проф. Валентин Говедарски, за когото в медицинските среди е публично известно, че е от най-верните хора на дълго управлявалия като бащиния проф. Начев.

Говедарски бързо доказва своята преданост: още с постъпването си на работа на 19.09.2022 г. като временно изпълнящ длъжността изпълнителен директор до провеждане на конкурс, под натиска на проф. Начев той пише писмо до Министерството на здравеопазването за даване на принципно съгласие за закупуване на скъпоструваща медицинска апаратура. Тук трябва да поясним, че процедурата за точно тази апаратура вече е била стартирана по времето на Начев и междувременно спряна и е подадена от проф. Димитров на АДФИ и компетентните органи за проверка и заради нарушение на Договора за управление, който Начев е подписал през 2021 г.

Така настоящият директор на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ (бивша „Света Екатерина“) започва да се изплаща на благодетелите си за опорочения конкурс, чрез който управлява болницата. А отстраненият проф. Николай Димитров и голяма част от лекарското съсловие в болницата, което държи истината да се докаже и да измие корупционното петно от лекарската професия, чакат отговорните институции да проверят какво се е случвало и продължава да се случва в една от най-реномираните държавни болници у нас, създадена преди години с лични средства от покойния проф. Чирков.

www.big5.bg

«