« Върни се назад Публикувано на 13.12.2022 / 17:00

„ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“ НА РАДЕВ – КОПРИНКОВ И ГЕРГОВ ПРОБУТВАТ БРУТАЛНО СКАНДАЛНИ ЛИЦА ЗА ШЕФ НА ВиК – ВАРНА! ТАРИФАТА ЗА ДИРЕКТОРСКИ СТОЛ ВАРИРА ОТ 50 000 ЛВ. ДО 5 МЛН. ЛВ.!

Копринков и Гергов атакуват с две капии шефския стол във „ВиК – Варна“. 

Масирана атака за овладяване на „ВиК – Варна“ организира тандемът Копринков-Гергов, баш тамадите на „Пътя на копринката“ на Румен Радев, в типичния си мижитурски стил – в петък следобед, 9 декември т.г., в навечерието на коледно-новогодишните празници, когато каталясалите от нескопосани управници българи се готвят за почивка и глътка въздух.

И най-непредубедения прочит на имената, които ще пробута Руменрадевия „Път на копринката“, оглавяван от Николай Копринков и Георги Гергов, води до скандални съмнения, тъй като бързо и лесно се разчита, че в сблъсък за директорския стол на практика влизат враг на Корнелия Нинова, човек на Славчо Христов /сега – на Копринков/, един уволнен за злоупотреби, един мераклия за 4 директорски стола и още трима души – масовка.

Това установи АФЕРА от страницата на “Български ВиК холдинг“ ЕАД, където късно следобед в последния работен ден на миналата седмица, 9 декември т.г., лъснаха цели 7 мераклии за стола на сегашния директор Валентин Вълканов, който се пенсионира.

Напливът от желаещи да управляват варненското „ВиК“ не е изненада, тъй като то е едно от малкото в страната, което е на печалба.

Бърз прочит на имената на претендентите ярко откроява поне две капии на президентските гурута от „Пътя на копринката“ Николай Копринков и Георги Гергов.

На втората позиция в публикувания списък е БСП-креатурата Пламен Стоянов. Той, освен бивш заместник-директор на „ВиК – Варна“ /от 2002 до 2009 г/, е част от най-вътрешния кръг на Красимир Янков – бивш фаворит и протеже на Корнелия Нинова, който я предаде и сега играе  в президентския отбор на „Пътя на копринката“, заедно с Кирил Добрев и други отцепници от лявата столетница.

Стоянов има в биографията си няколко неуспешни опита да се върне във „ВиК – Варна“ като шеф, но покровителите му дадоха заден преди години, след като работниците в предприятието се вдигнаха на бунт срещу евентуалното му завръщане, а и се оказа, че е подал документи с невярно съдържания, като е скрил участието си в бордове на частни фирми, за да стане държавен директор.

Най-фрапиращата наглост на кадровиците на Радев от „Пътя на копринката“ грее обаче от третата позиция в списъка с канадидат-управителите. Там е името на вечния претендент за директорския пост – Веселин Русев.

Неговото име е зловещ компромис от типа „Франкенщайн“, тъй като то пресича интересите на едни от най-тъмните герои в най-новата ни история – Иван Костов и СелоТруд-овия Николай Копринков. Русев е несменяем шеф на „ВиК – Златни пясъци“, който Командира заграби през креатурата си Славчо Христов.

Русев беше наложен за директор на варненското „ВиК“ от 2009 до 2012 г. и остана в историята на дружеството с това, че прехвърли всички разходи от частното „ВиК – Златни пясъци“ на държавното „ВиК“, като в замяна на това загроби държавното предприятие да плаща стотици хиляди на частното… Днес Русев прави нов опит за връщане като кандидат, лансиран от президентските кадровици. Какви благини произтичат за Радевия „Път на копринката“ от този ход тепърва ще лъсне.

Източниците на АФЕРА са категорични, че натискът за налагането на Русев /и в много краен случай на Стоянов/ бил смазващ и пряко обвързан с мераците на Радев и гурутата му от „Пътя на копринката“ да станат незаобиколим фактор както в изпълнителната, така и в местната власт, изборите за която са идната есен.

Че Радев се готви да прави партия вече почти никой не се съмнява. Но, че няма да прави структури, също е повече от ясно.

Първо, защото няма време. И второ – защото креатурите му обичат да трупат, а не да дават пари /в случая – за издръжка на партийни клубове/.

Затова схемата на Копринков и сие е повече от тарикатска:

Първо осребвяват изтъргуваната директорска позиция /според започнати тарифата за директорски стол варира от 50 000 лв. до 5 млн./  и след това подлагат на натиск персонала на овладяваната структура, за да играе за тях… Чиста сметка – разходът за държавата, приходът за авторите на схемата от „Пътя на копринката“.

Кои са скандалните номинирани Пламен Стоянов и Веселин Русев Афера ще обясни в следващите дни в пълни подробности.

Дочитането на списъка с кандидатите показва още:

Първи в него е дългогодишният заместник на Велентин Вълканов – Михаил Маринов.

На четвърта позиция е изгоненият преди години от „ВиК – Варна“ за злоупотреби с имущество на предприятието Румен Николов, след него – Иво Дочев, който последно е изгонен от търговишкото „ВиК“, а сега се кандидатира за директор на четири водни дружества – Варна, Шумен, Търговище и Сливен.

Още един изгонен бивш кадър на варненското „ВиК“- Десислав Желязков, напира да е шеф.

Последен е неуспелият да се добере до номинация за кмет на Долни чифлик – Николай Николов, който е назначен във водното дружество по времето на Веселин Русев  и още работи в предприятието като технически ръководител.

Кои от кандидатите ще бъдат допуснати до същинската фаза на надпреварата, ще стане ясно, като приключи срока за внасяне на управленските им концепции за следващите 3 години. Вече обаче се чуват гласове, че кметовете, които са реалните собственици на ВиК-мрежата, а не министерството и ВиК холдинга, искат да имат глас при избора на директора, който ще я управлява от тяхно име.

АФЕРА научи, че кметове от Варненска област вече подготвят общо искане за промяна на реда, по който се формират комисиите за избор на директорите на водоснабдителните дружества в страната.

Защото реалните собственици на водопроводната и канализационната инфраструктура са общините, и няма причина политически или други игри и интереси да се реализират  в избора на директорите на „ВиК“, на което по закон общините са длъжни да предоставят експлоатацията на тези общински активи.

За всеки от нас кметовете е важно управителя на водоснабдителното дружество да е професионалист и денонощно да е на разположение за връзка с общините, за да бъдат общините оперативни в решаването на проблеми и ефективни при вземането и реализирането на мащабни инфраструктурни решения, които касаят жителите на цялата област.

Искането на кметовете е провокирано от  перманентното създаване на напрежение в структурите на „ВиК“, където всяко ново правителство почти веднага след сформирането си се заема с кадрова чистка на управителите.

Конкурсите се обявяват по доста общи критерии. Провеждат ги служители с неясен ранг и компетенции, тъй като фаворитите за управители всъщност се посочват от различни партийни  централи или други властови позиции и структури. На сегашния етап – коогото посочи „Пътя на копринката“ на Радев и който „наддаде“ повече кинти, пардон, „комплименти“.

Кои са скандалните номинирани Пламен Стоянов и Веселин Русев от „Пътя на копринката“,  АФЕРА ще информира в следващите дни в пълни подробности.

Afera.bg

«