« Върни се назад Публикувано на 07.12.2022 / 19:38

„ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“. НАМЕСТВАТ ЧОВЕК НА ГЕРГОВ И КОПРИНКОВ, РАЗСЛЕДВАН И ИЗВЕСТЕН КАТО „МИСТЪР 10%“, ОТ МРРБ В „АВТОМАГИСТРАЛИ“ ЕАД

СЕЛСКО ТРУДОВИ СХЕМИ! Местят човек на Гошо Гергов от МРРБ на топло местенце в „Автомагистрали“ ЕАД. Захари Христов е известен като Мистър 10%“.

Филологът по образование от село Ягодово е разследван от прокуратурата, но му готвят удобно местенце в държавната фирма, оперираща със стотици милиони лева, научи АФЕРА от свои брилянтни източници.

Освободеният преди пет дни заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов е разследван от прокуратурата по сигнал за корупция. По случая беше викана да даде показания и бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, която сега е депутат от „Български възход“.

Разследваният случай е от времето, когато Захари Христов за кратко беше зам.-министър на регионалното развитие в първия служебен кабинет на Стефан Янев през 2021 г. Тогава Янев го освободи без да бъдат съобщени официално мотиви. По-късно обаче стана ясно, че  Захари Христов е искал подкупи, откъдето излиза и прозвището му „Мистър 10%“.

Наглостта на момчето от село Ягодово идва от  близостта му с олигарха Георги Гергов и съветника на президента Николай Копринков.

Още в първия служебен кабинет кръговете около Гергов са правили опит да лансират Христов за министър, но не успяват. Уреждат го с пост зам.-министър.

Христов, който отговаряше за тол системата, не се запомни с нищо съществено, и се сбогува с поста си на заместник-министър по време на второто служебно правителство на Янев след сигнали от строителни фирми за „съмнителни практики“, изразяващи се именно в споменатите по-горе 10%.

Строители твърдят, че Захари Христов се опитвал да ходатайства за извършване на плащания към определени фирми за сметка на останалите. Комисионната за услугата е била 10%, а срещите с представители на фирмите се състояли именно в родното му село Ягодово, което пък стана известно в публичното пространство, че там палат има олигархът Георги Гергов.

Според официалната си биография Захари Христов притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по бизнес администрация от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Според хора, които го познават, обаче, той е бакалавър „Българска филология“ от Пловдивския университет, т.е. образованието му е подходящо за учител по български език и литература, но не и за зам.-министър на регионалното развитие. Разни квалификации, изписани в биографията му, се оказаха еднодневни обучителни семинари.

Христов обаче видимо добре използва земляческите си връзки с олигарха Георги Гергов и затова се е озовал на пост без нужното образование. „Управлявал“ е месеци наред без никакъв ценз дружества, които основно се занимават със строителство и поддръжка на републиканската мрежа и ВиК инфраструктурата.

Сега същият този Захари Христов вече е готвен за друг хубав пост в държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна оперира със стотиците милиони за строителството на магистралите в БЪлгария. Нищо, че не разбира от пътища. Нищо, че прокуратурата го разследва по сигнал за корупция!

Важното е, че от „Пътя на копринката“ на Румен Радев.

Afera.bg

«