« Върни се назад Публикувано на 02.11.2022 / 14:40

ПОДГОТВЯ ЛИ СЕ СКРИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ В ШАБЛА

Подготвя ли се от служебното правителство на Гълъб Донев и от президента Румен Радев скрита приватизация на бившата „Татова резиденция“ Шабла?

В портала за Обществени консултации на 27.10.22 г. е публикуван проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на закона за Националната служба за охрана.  Предложението е внесено от бригаден генерал Емил Тонев началник на Национална служба за охрана. Наред с другите промени, с които съгласно направеното предложение целят да оптимизират дейността на службата и да прецизират правни текстове, се заличава от Правилника задължението на НСО да охранява обект Шабла. Съгласно описаните мотиви на Ген. Тонев причината е, че от дълго време там не пребивават охраняеми лица, а и да пребивават такива службата ще организира тяхната охрана.

За обществено обсъждане на проекта е ползван по краткия срок предвиден в закона за нормативните актове – 14 дни, с единствения мотив, че е необходимо да бъдат изготвени бюджетни промени.

Така направеното предложение повдига няколко въпроса.

Очевидно първия е, че се бърза с ползването на съкратения срок за да може това решение да мине именно през служебното правителство на Гълъб Донев, докато същото функционира, макар и чисто конституционните му функции са да подготви и обезпечи изборите.

Защо този въпрос се поставя в този момент, при положение че според самия ген. Тонев „от дълго време не се ползва обекта от охраняеми лица“, защо тогава това предложение не е било внесено при редовно правителство?

Какво цели и налага тази неотложност точно в този момент?

Особеното на  т.нар. обект Шабла е, че същия представлява няколко хектара имот, намиращ се на първа линия море, с излаз на  Шабленско езеро и е едно от последните кътчета незастроени имоти на черноморското крайбрежие. Една част от него попада в защитена зона Натура, но голямата му част е останала опазена от „инвеститорски интереси“ точно заради дългогодишния му статут на правителствен обект, охраняван от НСО. Отпадане на тази му функция е просто първата стъпка от отпадане на специалното му предназначение и следващата е и Министерски съвет „рязко“ да загуби интерес от използването му и да бъде предложен за приватизация/продажба.

Обекта е дом и на много защитени видове птици и бозайници и не за първи път се прави опит за подобна „интервенция“, която досега е била пресичана от редовните правителства.

Но каква отговорност би имало при един такъв потенциален резултат едно служебно правителство?!

Тези, а може би и още много други въпроси поставя едно уж на пръв поглед формално предложение на чиновник, който не бива да се забравя, че е и пряко подчинен на президента на РБ.

Тодор Генчев

«